Φωτο: Cocomat

Θα ζητηθεί αποζημίωση για το «κούρεμα» του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη

Να αποζημιωθεί από το Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ θα διεκδικήσει η Μπλε Κέδρος εάν υποχρεωθεί να κατεδαφίσει δύο ορόφους και το δώμα του νεόδμητου ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC.

Αποζημιώσεις και μάλιστα αρκετών εκατ. ευρώ αναμένεται να διεκδικήσει η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat), μετά την εισήγηση «βόμβα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την υποχρέωση αποκοπής των τελευταίων δύο ορόφων και του δώματος του νεόδμητου ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC, μια επένδυση άνω των 11 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση που σπάνια καταγράφεται στην αγορά ακινήτων και η οποία αναδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας, η οποία δεν νομοθέτησε με σαφήνεια τους σχετικούς πολεοδομικούς όρους, ενώ στη μέση του κυκεώνα αυτού βρίσκονται οι επενδυτές.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ΚΑΣ έκρινε ότι το κτίριο θα πρέπει να είναι στα 24 μέτρα ύψος και ως εκ τούτου οι δύο τελευταίοι όροφοι θα πρέπει να αποκοπούν. Το εν λόγω ξενοδοχείο, στη συμβολή των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά από αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής και συλλογικοτήτων πριν από περίπου 18 μήνες, όταν έγινε αντιληπτό το ύψος του και η εγγύτητα με την Ακρόπολη.

Ακολούθησε προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο με απόφασή του προχώρησε στην ακύρωση της αναθεώρησης της άδειας δόμησης που είχε εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων. Βάσει αυτής είχε εγκριθεί η ανέγερση ξενοδοχείου έως 33 μέτρα με τρία υπόγεια, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα. Η αναθεώρηση αυτή επέτρεπε και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στο δώμα. Το ΣτΕ ακύρωσε την άδεια αυτή (24/2019) επειδή δεν είχε λάβει και την έγκριση του Υπ. Πολιτισμού και συγκεκριμένα του ΚΑΣ.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη «πάσχει πολεοδομικά», καθώς παρότι θα έπρεπε να έχει αυστηρότερους όρους δόμησης, λόγω της ένταξής της στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών ήδη από το 2004, ακριβώς για να προστατεύεται το μνημείο, εντούτοις αυτοί δεν έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα. Έτσι, παρότι οι επενδυτές δεν παρανόμησαν ούτε υπερέβησαν τους όρους δόμησης με βάση τις άδειες που είχαν εξασφαλίσει, εντούτοις καλούνται να γκρεμίσουν μέρος του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από μόλις 12 μήνες.

Πρόκειται για την «ναυαρχίδα» της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα της οικογένειας Ευμορφίδη. Με βάση την κατάσταση επενδύσεων της εταιρείας, η εμπορική αξία του εν λόγω ακινήτου στο τέλος του 2019 είχε αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή σε 22 εκατ. ευρώ. Η επιφάνεια ανωδομής του κτιρίου ανέρχεται σε 2.672 τ.μ., ενώ μισθωτής είναι η Hotel Cluster του ομίλου Ευμορφίδη. Το οικόπεδο επί του οποίου κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο είχε αποκτηθεί το 2016.

Μάλιστα, η εταιρεία είχε αποκτήσει κι ένα ακόμα κτίριο στην περιοχή, επίσης στην οδό Φαλήρου, στη συμβολή με την οδό Δημητρακοπούλου. Πρόκειται για έναν πολυόροφο σταθμό αυτοκινήτων, τον οποίο επίσης σχεδίαζε να ανακατασκευάσει, προκειμένου να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Το συγκεκριμένο κτίριο των 5.500 τ.μ. είχε αποκτηθεί στο πλαίσιο πλειστηριασμού, με το τίμημα να ανέρχεται σε 1,38 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι η διοίκηση της Μπλε Κέδρος επιχειρεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο να πουλήσει αμφότερα τα ακίνητα της οδού Φαλήρου, αποτιμώντας τα προς 30 εκατ. ευρώ συνολικά. Ενδιαφέρον έδειξε τόσο η Trastor ΑΕΕΑΠ, όσο και άλλη εταιρεία ακινήτων, χωρίς όμως να προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις, καθώς οι επίδοξοι αγοραστές, φοβούμενοι τυχόν πολεοδομικές επιπλοκές, επιδίωκαν την μείωση του τιμήματος. Όπως φαίνεται, οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν, παρότι αναγνωρίζεται ότι στην προκειμένη περίπτωση, ο επενδυτής δεν φέρει κάποια ευθύνη, καθώς ακολούθησε την κείμενη νομοθεσία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναβάλλονται τα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα

Ποιες μονάδες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στην πρωτεύουσα το Πάσχα αλλά αναβάλλουν τα εγκαίνια, μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων πόλης μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προ των πυλών μεγάλη συμφωνία μεταβίβασης πέντε ξενοδοχείων

Κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στο αμερικανικό fund H.I.G. Capital και τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της οικογένειας Κυπριώτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε Boutique Hotel μετατρέπεται η ερειπωμένη Οικία Αλμυράντη στο Σύνταγμα

Το νέο ξενοδοχείο - μπουτίκ θα διαθέτει 11 δωμάτια εκ των οποίων 5 σουίτες. Το project υλοποιεί η εταιρεία ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ, η οποία το 2016 πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την 25ετή μίσθωση του ακινήτου.