Φώτο: Shutterstock

«Τρίζει» το μοντέλο της Airbnb, φόβοι και για κατάρρευση

«Σωσίβιο» στις μακροχρόνιες μισθώσεις αναζητεί η Airbnb, καθώς η αποτίμησή της «γκρεμίστηκε» από 31 σε 18 δισ. ευρώ και υποχρεώθηκε να δανειστεί με επιτόκιο 10% για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Φυγή ιδιοκτητών και στην Ελλάδα.

Οι νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του κορονοϊού έχουν αποκαλύψει τις αδυναμίες της Airbnb, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, προκαλώντας ακόμα και την αμφισβήτηση αναλυτών και ειδικών του χώρου για το μέλλον της εταιρείας στη σημερινή της μορφή.

Αν και παραμένει ο προγραμματισμός της εταιρείας για δημόσια εγγραφή και άντληση κεφαλαίων το 2020, ξαφνικά βρέθηκε η Airbnb «με την πλάτη στον τοίχο», όπως συνέβη και με όλες τις εταιρείες του χώρου των βραχυχρόνιων μισθώσεων παγκοσμίως. Αμέσως κλονίστηκε η εμπιστοσύνη και των επενδυτών στην εταιρεία, που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα από τα αγαπημένα startup της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής.

Σε μια συμφωνία για δάνεια του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που ολοκλήρωσε πριν από λίγες εβδομάδες με τα funds Silver Lake και Sixth Street Partners, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε ένα «τσουχτερό» 10%. Πρόκειται για την ίδια απόδοση με τα λεγόμενα ομόλογα «σκουπίδια». Επίσης, η αποτίμηση της Airbnb μειώθηκε στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Με τις ακυρώσεις στην πλατφόρμα να εκτοξεύονται και τα έσοδα να κατρακυλούν, η Airbnb προσβλέπει σε ένα «δυνατό» 2021 για να συνέλθει. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως συμβαίνει και στην ελληνική αγορά, πολλοί ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν «άρον άρον» την πλατφόρμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα σημειώνεται σημαντική αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση τις τελευταίες 30 ημέρες (έως και 44%) με τα περισσότερα από αυτών να είναι επιπλωμένα και ανακαινισμένα, σύμφωνα με στοιχεία από το Spitogatos.gr

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αλλάξει πλέον στρατηγική, προτιμώντας την ενοικίαση μεγάλης διάρκειας, μια τάση που εμφανίζεται και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο. Η στροφή της Airbnb προς την ενοικίαση ανά μήνα έχει ήδη αρχίσει, και ενισχύεται, αποτελώντας ενδεχομένως το μέλλον της εταιρείας. Μια αλλαγή που θα επιτρέψει και στους μόνιμους κατοίκους να ενοικιάσουν σπίτια μέσα από το Airbnb, δίνοντας παράλληλη και οριστική απάντηση στους πολλούς επικριτές της εταιρείας.

Στην κεντρική της σελίδα η Airbnb έχει αναρτήσει ανακοίνωση προωθώντας τις διαμονές μεγάλης διάρκειας -ένα τμήμα της αγοράς που μπορεί να αποφέρει λιγότερα κέρδη, αλλά θεωρείται πιο σταθερό.

Οι ανταγωνιστές της έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτή τη νέα τάση ζήτησης. Όπως κερδίζει το site Spitogatos.gr από τα ακίνητα που φεύγουν από την Airbnb, έτσι κερδίζουν και άλλες εταιρείες, όπως μια άλλη αγαπημένη startup στα ακίνητα, η Blueground.

Ο κορονοϊός, επίσης, δίνει μια νέα ευκαιρία στις τοπικές αρχές, να αυξήσουν τον έλεγχο των σπιτιών που ενοικιάζονται για λίγες ημέρες, όμως αυτό κάνει την πλατφόρμα λιγότερη ελκυστική σε κάποιους ιδιοκτήτες.

Στην Πράγα, η κάτω Βουλή πέρασε ένα σχέδιο στις αρχές του μηνός δίνοντας στο δήμο περισσότερο έλεγχο στην συλλογή φόρων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως και περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα σπίτια. Στην Ελλάδα, η υγειονομική κρίση αποτέλεσε αφορμή για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος να ζητήσουν την αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας.

Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού που την χαρακτήρισε «μία παράλογη και αήθη ολομέτωπη επίθεση προς το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων».

Αν και είναι απίθανο να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, δείχνει, ωστόσο, ότι το νομικό κενό που εκμεταλλευόταν για πολλά χρόνια η εταιρεία, μπορεί να αποτελέσει και το μεγάλο της μειονέκτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mathios_rigas_energean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Μεγάλες συμβάσεις για αέριο στο Ισραήλ, πάει για αύξηση παραγωγής

Καλύφθηκε ήδη το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής δυναμικότητας στα τρία κοιτάσματα του Ισραήλ, ενώ στελέχη της εταιρείας τονίζουν στο Business Daily ότι θα εξεταστεί πώς θα αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπογράφονται οι συμβάσεις για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου υπογράφονται οι συμβάσεις ανάμεσα σε θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και SIEMENS - ΤΕΡΝΑ για το ενεργειακό έργο του 1 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με τράπεζες για δάνειο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανατρέπει το σχεδιασμό των τραπεζών για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων η πανδημία

Η δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της πανδημίας διευρύνει τις επιλογές των funds δυσκολεύοντας την προσπάθεια των εγχώριων τραπεζών να απαλλαγούν από προβληματικά δάνεια.