ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πλαστικά Θράκης: Η μονάδα στην Σκωτία και η... άμυνα στο Brexit

Η εταιρεία είναι ίσως η πλέον εκτεθειμένη στον «βρετανικό κίνδυνο» ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. Ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και διασπορά κινδύνου εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες.

Εναλλακτικές λύσεις και σενάρια για κάθε εξέλιξη στο θέμα του Brexit έχει αναπτύξει η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης. Η εταιρεία, που διαθέτει εργοστάσιο στην Σκωτία, είναι ίσως η πλέον εκτεθειμένη στον «βρετανικό κίνδυνο» ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. Η ισχυρή της κεφαλαιακή διάρθρωση και η διασπορά του κινδύνου εκτιμάται ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit, χωρίς να αναγκαστεί να προχωρήσει σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι στο χειρότερο σενάριο ενός άτακτου Brexit θα καταγράψει μία πρόσκαιρη υποχώρηση πωλήσεων και μεγεθών της τάξης του 20- 30% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος στο α’ εξάμηνο 2019 είχε διαμορφωθεί στα 171,13 εκατ. Ευρώ. Από εκεί και πέρα ενδέχεται να επηρεαστεί από την ισοτιμία στερλίνας / ευρώ (το εργοστάσιο και τα αποθέματα αποτιμούνται σε στερλίνες) και βέβαια την ζήτηση όπως θα διαμορφωθεί.

Στο χειρότερο σενάριο, είτε θα μειωθεί η παραγωγή ώστε χρηματοοικονομικά να βρεθεί στο break even στη Σκωτία, είτε θα αναζητηθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής για το εργοστάσιο στη Σκωτία, είτε θα γίνουν κινήσεις μεγαλύτερης κεφαλαιακής στήριξης με εξωτερικό δανεισμό ή εταιρικό ομόλογο.

Στο λιγότερο άσχημο σενάριο, δηλαδή ένα συντεταγμένο Brexit,  η εταιρεία θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ομίλου, ισχυροποιώντας άλλες μονάδες και διατηρώντας μικρότερες κατανομές στην παρουσία της στο Ην. Βασίλειο.

Πάντως, παρά την σχετικά σταθεροποιητική πορεία του ομίλου κατά το α’ εξάμηνο 2019 , η διοίκηση εκτιμά ότι τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα λειτουργικά κέρδη του β’ εξαμήνου 2019 θα είναι ελαφρώς βελτιωμένα έναντι των αντίστοιχων μεγεθών του 2018.

Το α' εξάμηνο, η εισηγμένη παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3,6%, ο οποίος ανήλθε σε 171,13 εκατ. ευρώ από 165,21 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2018. Επίσης σημειώθηκε οριακή αύξηση του όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 0,4%, η οποία οφείλεται στον κλάδο της συσκευασίας. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας κάμψη 21,2% σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Σταθερά τα EBITDA χωρίς τα έκτακτα κέρδη COVID-19

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος, για την εταιρική χρήση 2023, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 3 εκατ. (μικτό ποσό), που αντιστοιχεί σε μικτό ποσό 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Μειωμένος κατά 7,9% ο κύκλος εργασιών στα 394,4 εκατ.

Στα 32,1 εκατ. τα κέρδη προ Φόρων του 2022. Τα 22,2 εκατ. αφορούν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τα 5,3 εκατ. αφορούν πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία από τον COVID-19