Περιστέρης: Βασικός μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας οι επενδύσεις σε ΑΠΕ 

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πέραν του θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου, μπορούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή.

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μπορούν να αποτελέσουν τον βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στην μετά - κορονοϊού εποχή, όπως υπογράμμισε ο Γ. Περιστέρης, πρόεδρος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ομίλου ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το 2019 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς υπήρξε αύξηση των οικονομικών μεγεθών αλά και της εγκατεστημένης ισχύος. 

Τόνισε ακόμη ότι παρά τις δυσκολίες, λόγω της διπλής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ο όμιλος θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία, προχωρώντας σε επενδύσεις. 

Αναφερόμενος στο θέμα των ΑΠΕ, ανέπτυξε τους λόγους βάσει των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα «βασικό εργαλείο» για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς:  

  • Υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος  περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα  περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική  αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά  περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5 - 9 δισ. ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.
  • Στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 - 2 δις ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.
  • Άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ως άνω επενδύσεις ΑΠΕ είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 - 2,5 δισ. ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης. 
  • Τα ως άνω έργα ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τα  αντλησοταμιευτικά, έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία: της τάξης του 50% τα αιολικά, του 70% τα υδροηλεκτρικά  και του 75% τα αποθηκευτικά - αντλησοταμίευσης.
  • Τα έργα ΑΠΕ έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και απασχόληση. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA που μόλις κυκλοφόρησε (“Global Renewables Outlook 2020»), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία €3-8 (ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες) για κάθε 1€ που επενδύεται σε αυτές, ενώ μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό απασχολούμενων στον τομέα, σε ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  • Αρκετά από τα ως άνω έργα ΑΠΕ έχουν και σημαντικά πρόσθετα οφέλη, είτε περιβαλλοντικά/οικονομικά, όπως τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας/βιοαερίου, είτε τουριστικής αναβάθμισης/σταθεροποίησης του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και αποθηκευτικά έργα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Από 11/9 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

Προέκυψαν από ΑΜΚ, τα κεφάλαια της οποίας, ύψους 68.523.642 ευρώ, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, όπως η ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων του Καφηρέα ισχύος 330MW, της Ταράτσας ισχύος 30MW και της Ευρυτανίας ισχύος 67MW.