ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εμπορικό κέντρο στην Κρήτη με επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι επόμενες κινήσεις από τους Ολλανδούς της Ten Brinke στην ελληνική αγορά. Προσανατολισμένο στους ξένους επισκέπτες το νέο εμπορικό κέντρο στην Κρήτη.

Σε Κρήτη και Θεσσαλία αναμένονται τα επόμενα βήματα της ολλανδικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke, μέσω της εν Ελλάδι θυγατρικής της Ten Brinke Hellas.

Ειδικότερα, στην Κρήτη δρομολογείται η ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου της τάξεως των 20.000 – 25.000 τ.μ. επί έκτασης 40 στρεμμάτων, που έχει αποκτηθεί για τον σκοπό αυτό. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 40 – 50 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες εντός του 2020, με την ολοκλήρωση της κατασκευής να τοποθετείται χρονικά για το 2023-2024.

Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο, θα σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του είδους στην Κρήτη. Με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κατασκευαστεί σειρά νέων ξενοδοχειακών υποδομών στο νησί, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το νέο κέντρο θα αναπτυχθεί προκειμένου να καλύψει εν μέρει και την συγκεκριμένη ζήτηση, δηλαδή θα είναι προσανατολισμένο και προς τους ξένους επισκέπτες, πέραν ασφαλώς της εγχώριας αγοράς.

Αντίστοιχα, στην Θεσσαλία η εταιρεία προχώρησε πριν από περίπου 10 μήνες στην υπογραφή συμφωνίας αξιοποίησης ακινήτων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών Θεσσαλίας (ΣΘΕΒ). Αντικείμενο αυτής είναι καταρχάς η καταγραφή και η αξιολόγηση προτάσεων αξιοποίησης ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να αποδώσει καρπούς.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, κ. Φώτης Γιόφτσιος, «υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Νομίζω ότι αξίζει κάποιος να κοιτάξει αυτήν την αγορά, γιατί θα αποδώσει. Υπάρχει μια πολύ δυνατή αγοραστική δύναμη και αυτό φαίνεται από τις αξίες των ακινήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, ο ολλανδικός όμιλος, ο οποίος έχει εντατικοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, διαθέτει συνολικά 25 έργα σε φάση σχεδιασμού ή ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, προωθεί επενδύσεις από πολυκατοικίες μέχρι εμπορικά κέντρα. Μία από τις πρόσφατες κινήσεις αφορά την απόκτηση του κτιρίου που μέχρι το 2015 στέγαζε την κλινική «Κυανούς Σταυρός» επί της Βασιλίσσης Σοφίας 102. Το πενταόροφο κτίριο των 3.500 τ.μ. μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο κτίριο γραφείων, το οποίο μάλιστα θα διαθέτει και περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED.

Παράλληλα, αυτήν την περίοδο κατασκευάζει πολυκατοικία στην Γλυφάδα, όπως επίσης και κέντρο αποθηκών (logistics center) στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Σημαντική είναι και η συνεργασία που έχει αναπτύξει από το 2013 με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, έχοντας αναπτύξει σειρά καταστημάτων για λογαριασμό του ομίλου λιανικών πωλήσεων.

Η πρώτη επένδυση που έκανε στην Ελλάδα η Ten Brinke αφορούσε την ανάπτυξη ενός εμπορευματικού σταθμού επιφάνειας 3.600 τ.μ. στο Κορωπί. Το ακίνητο μισθώθηκε από την εταιρεία ταχυμεταφορών UPS και στη συνέχεια πωλήθηκε σε επενδυτή. Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008 κι απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει, καλύπτοντας και το κενό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, στον τομέα των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άφαντες οι μεγάλες επενδύσεις του μεγιστάνα από Βενεζουέλα

Ένα χρόνο μετά τις εντυπωσιακές εξαγγελίες επενδυτικών σχεδίων και ενώ είχε αποκτήσει ακίνητα με αξία που υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Δουζόγλου δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα.