ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εμπορικό κέντρο στην Κρήτη με επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι επόμενες κινήσεις από τους Ολλανδούς της Ten Brinke στην ελληνική αγορά. Προσανατολισμένο στους ξένους επισκέπτες το νέο εμπορικό κέντρο στην Κρήτη.

Σε Κρήτη και Θεσσαλία αναμένονται τα επόμενα βήματα της ολλανδικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke, μέσω της εν Ελλάδι θυγατρικής της Ten Brinke Hellas.

Ειδικότερα, στην Κρήτη δρομολογείται η ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου της τάξεως των 20.000 – 25.000 τ.μ. επί έκτασης 40 στρεμμάτων, που έχει αποκτηθεί για τον σκοπό αυτό. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 40 – 50 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες εντός του 2020, με την ολοκλήρωση της κατασκευής να τοποθετείται χρονικά για το 2023-2024.

Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο, θα σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του είδους στην Κρήτη. Με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κατασκευαστεί σειρά νέων ξενοδοχειακών υποδομών στο νησί, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το νέο κέντρο θα αναπτυχθεί προκειμένου να καλύψει εν μέρει και την συγκεκριμένη ζήτηση, δηλαδή θα είναι προσανατολισμένο και προς τους ξένους επισκέπτες, πέραν ασφαλώς της εγχώριας αγοράς.

Αντίστοιχα, στην Θεσσαλία η εταιρεία προχώρησε πριν από περίπου 10 μήνες στην υπογραφή συμφωνίας αξιοποίησης ακινήτων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών Θεσσαλίας (ΣΘΕΒ). Αντικείμενο αυτής είναι καταρχάς η καταγραφή και η αξιολόγηση προτάσεων αξιοποίησης ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να αποδώσει καρπούς.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, κ. Φώτης Γιόφτσιος, «υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Νομίζω ότι αξίζει κάποιος να κοιτάξει αυτήν την αγορά, γιατί θα αποδώσει. Υπάρχει μια πολύ δυνατή αγοραστική δύναμη και αυτό φαίνεται από τις αξίες των ακινήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, ο ολλανδικός όμιλος, ο οποίος έχει εντατικοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, διαθέτει συνολικά 25 έργα σε φάση σχεδιασμού ή ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, προωθεί επενδύσεις από πολυκατοικίες μέχρι εμπορικά κέντρα. Μία από τις πρόσφατες κινήσεις αφορά την απόκτηση του κτιρίου που μέχρι το 2015 στέγαζε την κλινική «Κυανούς Σταυρός» επί της Βασιλίσσης Σοφίας 102. Το πενταόροφο κτίριο των 3.500 τ.μ. μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο κτίριο γραφείων, το οποίο μάλιστα θα διαθέτει και περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED.

Παράλληλα, αυτήν την περίοδο κατασκευάζει πολυκατοικία στην Γλυφάδα, όπως επίσης και κέντρο αποθηκών (logistics center) στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Σημαντική είναι και η συνεργασία που έχει αναπτύξει από το 2013 με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, έχοντας αναπτύξει σειρά καταστημάτων για λογαριασμό του ομίλου λιανικών πωλήσεων.

Η πρώτη επένδυση που έκανε στην Ελλάδα η Ten Brinke αφορούσε την ανάπτυξη ενός εμπορευματικού σταθμού επιφάνειας 3.600 τ.μ. στο Κορωπί. Το ακίνητο μισθώθηκε από την εταιρεία ταχυμεταφορών UPS και στη συνέχεια πωλήθηκε σε επενδυτή. Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008 κι απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει, καλύπτοντας και το κενό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, στον τομέα των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού κατευθύνονται επενδύσεις 600 εκατ. από την Prodea σε ακίνητα

Σε πράσινα κτήρια στρέφει το 87% των επενδύσεών της η κορυφαία εταιρεία ακινήτων. Η διοίκηση προαναγγέλλει κινήσεις για την αύξηση της διασποράς της μετοχής, καθώς ένας μέτοχος ελέγχει σήμερα σχεδόν 98%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της REDS με την IKEA για το ακίνητο στο κέντρο του Βουκουρεστίου

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την από κοινού ανάπτυξη του ακινήτου, το οποίο θα ενοποιηθεί με όμορο ακίνητο του σουηδικού ομίλου για να δημιουργηθεί συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών.
lagonisi-resort-hotel
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Μαντωνανάκη εναντίον ΕΤΑΔ: Το σίριαλ με αποφάσεις εκατομμυρίων

Τι αποκαλύπτουν οι λογιστικές καταστάσεις της ΕΤΑΔ για τις διαδοχικές αποφάσεις διαιτησίας που έχουν επιδικάσει τεράστια ποσά στον ξενοδοχειακό όμιλος για την υπόθεση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Λαγονήσι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί κατεβαίνουν στην οδό Πειραιώς οι ισχυροί κατασκευών και ακινήτων

Το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και η ανάπλαση του ιστορικού εργοστασίου της Βιοχάλκο θα αλλάξουν το πρόσωπο της οδού Πειραιώς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαγνήτης επενδύσεων τα logistics: 400.000 τ.μ. νέων αποθηκών στο Θριάσιο

Μεγάλα κεφάλαια από ελληνικούς και ξένους ομίλους θα ανεβάσουν σχεδόν κατά 600% την επιφάνεια των νέων αποθηκευτικών χώρων. Ποιες εταιρείες κινούνται δραστήρια. Στη Βουλή η σύμβαση για το εμπορευματικό κέντρο.