bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

DBRS: Απαραίτητο και το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Απαραίτητο να προωθηθεί και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, για να βελτιωθεί η ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων, υπογραμμίζει ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Δεν είναι επαρκές το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και χρειάζεται να ενεργοποιηθεί, παράλληλα, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών κεφαλαίων.

Αυτό τονίζει σε ανάλυσή του για τις ελληνικές τράπεζες και την προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, DBRS.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, όποιο από τα δύο σχέδια και αν εφαρμοσθεί, θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια. Ήδη προωθείται το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις, ενώ το σχέδιο της ΤτΕ, που δεν έχει δοκιμασθεί αλλού και περιλαμβάνει τη μεταφορά προβληματικών δανείων μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε όχημα ειδικού σκοπού, δεν έχει σημειώσει ως τώρα μεγάλη πρόοδο.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της DBRS σημειώνουν ότι, εάν εγκριθεί το σχέδιο της ΤτΕ, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, που είναι σήμερα ασθενής, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν στα εποπτικά τους κεφάλαια μεγάλο ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, βάσει των οποίων δικαιούνται επιστροφή φόρου στο μέλλον.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι οι τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μεγάλων αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και η επιτυχής υλοποίηση των στόχων αυτών είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών.

Τα «κόκκινα» δάνεια

 

Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα βοηθήσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να πετύχουν τους στόχους τους για μείωση των NPE's.Η βελτιούμενη τάση στην ποιότητα ενεργητικού έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των καθαρών κερδών τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού τομέα έχει επίσης βελτιωθεί, καθώς δύο τράπεζες (Εθνική και Πειραιώς) εξέδωσαν τίτλους Tier 2 στα μέσα του 2019.

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους που υπέβαλαν στον SSM τον Μάρτιο του 2019, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των επιπέδων NPE's τους κάτω από 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 και σε σχεδόν 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Η σημαντική μείωση προβλέπεται να επιτευχθεί τόσο μέσω οργανικών όσο και μέσω μη οργανικών ενεργειών.

Μεγάλες συναλλαγές για «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019. Η Eurobank  υλοποιεί μια τιτλοποίηση NPE's διαφόρων κατηγοριών, ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τον Ιούνιο μια τιτλοποιίηση στεγαστικών NPE's ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα συμφωνίες για την πώληση χαρτοφυλακίων NPE συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, ενώ η Αlpha Βank στοχεύει σε πωλήσεις NPEs 3,7 δισ. ευρώ και η Πειραιώς 1 δισ. το β’ εξάμηνο του 2019.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στη δεύτερη θέση των χρηματοδοτήσεων της ναυτιλίας το 2023

Σύμφωνα με την μελέτη της Petrofin Research η Eurobank κατέχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Μειώθηκε κατά 2% η τραπεζική χρηματοδότηση πλοίων για την ελληνική ναυτιλία το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ολοκλήρωσε την πώληση του Project Delta, έναντι 160 εκατ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συμφωνηθέν συνολικό τίμημα ανήλθε περίπου στο 34% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου που ήταν στα 0,4 δισ. ευρώ. Στην EBRD το 30% του χαρτοφυλακίου.