ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θριάσιο ΙΙ: Το μετέωρο βήμα ενός μεγάλου διαγωνισμού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πολλοί και ισχυροί οι ενδιαφερόμενοι για τον Εμπορευματικό Σταθμό, αλλά η τύχη του διαγωνισμού θα κριθεί από την απόφαση της Κομισιόν για το Θριάσιο Ι. Ενδεχόμενη «καραμπόλα» θα οδηγήσει σε αλλαγή σχεδιασμού.

Το πολυσέλιδο υπόμνημα με ερωτήσεις που έστειλε χθες στο υπουργείο Υποδομών η PEARL, εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της κινεζικής Cosco, δείχνει πως παραμένει ζωντανός ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό συγκρότημα «Θριάσιο ΙΙ».

Οι Κινέζοι είναι ένας από τους τρεις υποψηφίους που θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις 18 Νοεμβρίου, αν και αρκετοί θεωρούν πως θα δοθεί νέα παράταση. Οι άλλοι δύο είναι η κοινοπραξία της Damco (όμιλος Κοπελούζου) με την FDL Group και o όμιλος Goldair.

Ο διαγωνισμός για το «Θριάσιο ΙΙ», συνδέεται με τη διαχείριση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) για 25 χρόνια, σε έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει/συμπληρώσει τα έργα για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής, τους χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφείων, καθώς και πρόσθετους χώρους αποθήκευσης. Θα αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων γερανογεφυρών για τη φορτοεκφόρτωση των συρμών, επένδυση που κινείται κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.

Το... κουβάρι με το «Θριάσιο I»

Όμως, η τύχη του διαγωνισμού για το «Θριάσιο ΙΙ» συνδέεται με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Θριάσιο Ι», δηλαδή το Εμπορευματικό Κέντρο που έχει αναλάβει να κατασκευάσει και να διαχειριστεί, σε γειτονική έκταση 580 στρεμμάτων, η κοινοπραξία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με τον Goldair.

Η Κομισιόν έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και η 60ετής σύμβαση παραχώρησης έχει, μάλιστα, εγκριθεί από την Βουλή. Ωστόσο χωρίς έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp.), τα έργα δεν μπορούν να ξεκινήσουν.

Στο υπουργείο Υποδομών περιμένουν την απόφαση της DG Comp για το «Θριάσιο Ι» ώστε να δουν τι θα πράξουν με το διαγωνισμό για το «Θριάσιο ΙΙ». Αρκετοί υποστηρίζουν πως, αν η Κομισιόν γνωμοδοτήσει αρνητικά για τον πρώτο διαγωνισμό, τότε θα αλλάξει ολόκληρος ο σχεδιασμός στο Θριάσιο.

Ενδέχεται, τότε, να εφαρμοστεί το μοντέλο της ενιαίας παραχώρησης ολόκληρης της έκτασης των περίπου 2.500 στρεμμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση πίεζαν και ορισμένοι υποψήφιοι εδώ και χρόνια, με τους Κινέζους να πρωτοστατούν. Όμως επελέγη το μοντέλο των δύο διαφορετικών παραχωρήσεων που φαίνεται τώρα να… παραπατάει.

Μια άλλη λύση που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι είναι να πωληθεί τμήμα της συμμετοχής (80%) που έχει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στην ΘΕΚ ΑΕ που υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης για το «Θριάσιο Ι».

Στη δύσκολη εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι Ιταλοί της FSI θεωρούν κρίσιμο παράγοντα την εμπλοκή της στο Θριάσιο ώστε να ενισχύσει την παρουσία στα εμπορευματικά φορτία. Όμως η κοινοπραξία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την Sarmed (εταιρεία logistics της οικογένειας Σαραντίτη) αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για το «Θριάσιο ΙΙ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Beinoglou-Orphee-Logistics
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην HIG περνά η Ορφέας Βεϊνόγλου, πέφτουν σήμερα οι υπογραφές

Διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν κυρίως στην παρουσία μελών της Ορφέας στο νέο διοικητικό σχήμα και καθυστέρησαν την τυπική οριστικοποίηση του deal, λύθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της HIG.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί κατεβαίνουν στην οδό Πειραιώς οι ισχυροί κατασκευών και ακινήτων

Το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και η ανάπλαση του ιστορικού εργοστασίου της Βιοχάλκο θα αλλάξουν το πρόσωπο της οδού Πειραιώς.
traino-sididromos-erga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητούνται ισχυρά σχήματα εταιρειών και... λεφτά για σιδηροδρομικά έργα

Οι μεγάλες προκλήσεις στα έργα των 4 δισ. ευρώ που εξαγγέλθηκαν χθες: σχηματισμός κοινοπραξιών που θα μπορούν να τα εκτελέσουν, εξεύρεση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.