elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

«Εξέγερση» κατά του Ταβουλάρη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Επιστολή με βαρύτατες αιτιάσεις από δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ναυπηγεία Ελευσίνας κατά του Ν. Ταβουλάρη. Επιρρίπτουν βαριές ευθύνες για την κατάρρευση της εταιρείας και τη ματαίωση της διάσωσης από ONEX.

Κλιμακώνεται η διένεξη για την διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς πλέον αυτά βρίσκονται στο σημείο μηδέν, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις από την πλευρά του μεγαλομετόχου Νικόλαου Ταβουλάρη σε ότι αφορά στην συμφωνία εξυγίανσης όπως αυτή έχει περιγραφεί σε σχετικό προσύμφωνο με την ONEX ένα χρόνο πριν.

Με επιστολή τους, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Ελευσίνας, προς τον πρόεδρο του Δ.Σ Νίκο Ταβουλάρη, περιγράφουν την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ναυπηγεία, ενώ παράλληλα προχωρούν σε απόδοση ευθυνών και ζητούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΔΣ για μία σειρά ενεργειών για τις οποίες όπως υποστηρίζουν δεν υπήρξε καμία ενημέρωση όπως ορίζετε βάση καταστατικού. Επιπλέον θέτουν ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων από κατεστραμμένες δεξαμενές και ασυντήρητες εγκαταστάσεις.

Η σχετική επιστολή κοινοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού, στους υπουργούς Ανάπτυξη, Οικονομικών, Άμυνας, Υγείας στον Υφυπουργό Βιομηχανίας , τον Αρχηγό ΓΕΝ ,σε βουλευτές στις  διοικήσεις των τραπεζών Alpha Bank, ΕΤΕ και Πειραιώς, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Ναυτικό κλιμάκιο Ελευσίνας και στο Σ.Ε.Ν.Ε..

Τα δύο μέλη του ΔΣ ανοίγουν την επιστολή τους εξηγώντας ότι δρουν «ως μέλη του ΔΣ, μέτοχοι αλλά πρωτίστως ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του ΔΣ» σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα για τα οποία πρόσφατα έλαβαν γνώση και για τα οποία ουδέποτε ενημερώθηκαν ή δώσανε έγκριση. Διαπιστώνουν ότι η άσκηση της διοίκησης της εταιρίας από τον Ν. Ταβουλάρη γίνεται με καταστρατήγηση κάθε έννοιας εταιρικού δικαίου, καταπάτηση των δικαιωμάτων του ΔΣ, καταχρηστική παράβαση του καταστατικού, εις βάρος των συμφερόντων της εταιρίας, εργαζομένων, προμηθευτών, πιστωτών, πελατών και μετόχων της εταιρείας.

Η κατάσταση της εταιρείας όπως την περιγράφουν  περιλαμβάνει, χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων, εμπορικό τμήμα ανύπαρκτο εδώ χρόνια, εργαζόμενους απλήρωτους και συντηρούμενους σε «κώμα»,  όπως σημειώνουν, από το Πολεμικό Ναυτικό, με ένα έργο που έχει εκτραπεί πλήρως κοστολογικά και χρονικά, δεξαμενές σε πλήρη διάλυση (μία κατεστραμμένη από Ιούλιο 2011 και μια βουλιαγμένη από το Σεπτέμβριο 2018), και εγκαταστάσεις ασυντήρητες με αγνώστους κίνδυνους ασφάλειας για το προσωπικό.

Επιρρίπτουν δε ευθύνες στον ίδιο ότι με ευθύνη του δεν διεξάγονται ΔΣ, ενώ χωρίς καμία ενημέρωση η έγκριση από τα σώματα προβαίνει σε ατομικές ενέργειες και αποκρύπτει πολύ σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο μείζον θέμα της διάσωσης της εταιρίας.

Αναφέρουν δε ότι αποκρύπτονται επιστολές του κ. Ξενοκώστα από 16/12/19, 03/03/2020 , επιστολές και έγγραφες οδηγίες που έχουν σταλεί από την Κυβέρνηση για την ΟΝΕΧ, και παραπλανεί το ΔΣ και την ΓΣ της μητρικής εταιρίας λέγοντας πως δεν ξέρει τι θέλει η Κυβέρνηση και η ΟΝΕΧ, αφού η ίδια η Κυβέρνηση, η Αμερικανική Κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση την έχουν επιλέξει και στηρίξει ως λύση.

Σημειώνουν δε ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν ή ενέκριναν μεταξύ άλλων συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης που απόστειλε, ενώ ζητά επιτακτικά από την ΟΝΕΧ το επιχειρηματικό της σχέδιο ή proof οf funds. Σημειώνοντας ότι η υποχρέωση του  ως πρόεδρος ξεκινάει και τελειώνει στο να κινήσετε τα όργανα εκείνα βάσει καταστατικού ώστε να αποδεχτούν το σχέδιο της Κυβέρνησης – ONEX, η να πτωχεύσουν την εταιρία, και ως μέτοχος να μεταβιβάσετε τις μετοχές ή όχι. Δεν μας έχρισε κανείς ως υπέρτατους αξιολογητές, ούτε ως εκπροσώπους των κύριων πιστωτών.

Επίσης, σημειώνουν ότι ισχυρίζεται, ότι δεν γνωρίζει ποιός είναι ο μέτοχος της AXIS SA, μεγαλύτερος μέτοχο της ΝΕΩΡΙΟΝ Συμμετοχών Α.Ε.

Επίσης τονίζουν ότι ο όμιλος εδώ και δεκαετίες αναλαμβάνει έργα που έχουν σχέση με την αμυντική βιομηχανία της χώρας ενώ στεγάζονται και συντηρούνται υλικά και εξοπλισμός τέτοιος που είναι αμιγώς στρατηγικού χαρακτήρα. «Σε περίπτωση που άμεσα δεν ενημερώσετε τόσο εμάς όσο και μέλη του ΔΣ και μετόχους της μητρικής καθώς και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς (ΥπΕθΑ, ΥπΑν. κα) επιφυλασσόμαστε να συγκαλέσουμε εμείς άμεσα αρμόδια όργανα και αρχές ώστε να διερευνήσουμε το θέμα ποιος είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας μας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και γεννά θέματα εθνικής ασφάλειας και νομιμότητας των αποφάσεων της διοίκησης μια τέτοια άγνοια», επισημαίνουν.

Επίσης τονίζουν ότι «οι κοινοποιούμενοι υπουργοί, Βουλευτές, Βασικοί Πιστωτές και ειδικά το ΠΝ παρακαλούνται, εφεξής να μην λαμβάνουν υπόψιν τους καμία επιστολή από τα ναυπηγεία μας που να μην φέρει τις υπογραφές και των υπολοίπων δύο Μελών του ΔΣ που συνυπογράφουν την παρούσα, μέχρι να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο διοίκησης των Ναυπηγείων μέσω σύστασης ειδικής επιτροπής διερεύνησης υπό το ΔΣ της εταιρίας για την ενδελεχή έρευνα σχετικών ζητημάτων».

Τελειώνουν δε την επιστολή ως εξής: «Επιφυλασσόμαστε να αναζητήσουμε την πιθανή απαλλαγή του κ. Ταβουλάρη ή ακόμα και την αναζήτηση δικαστικής συνδρομής μετά από την διαφαινόμενη αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του αλλά και τη στοιχειώδη επαφή του με την κοινή λογική και σημερινή πραγματικότητα, την οποία βιώνουν οι 600 εργαζόμενοι, το ΠΝ που δεν παραλαμβάνει τα πλοία του εδώ και 10 έτη, αλλά και οι μέτοχοί μας.

Ζητούμε δε, απεγνωσμένα, την συνδρομή όποιας άλλης αρχής και επιστημόνων καθώς η κατάσταση που δημιουργεί η περίπτωση του κ. Ταβουλάρη, στα ναυπηγεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, την εθνική ασφάλεια ενώ υπάρχει και σοβαρή αδυναμία λογικής συνεννόησης και ταύτισης στα απολύτως απαραίτητα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Κοινοποιούμε την παρούσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς ο κ. Ταβουλάρης λειτουργεί ως ιδιοκτήτης προσωπικής ΙΚΕ και όχι ως Πρόεδρος Ανώνυμης εταιρίας με μικρομετόχους και άλλους μετόχους που έχει καταστρέψει την αξία των μετόχων τους, δεν τηρεί βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ καταλύει καθημερινά κάθε έννοια χρήστης διοίκησης, λογικής και κατάλληλης διανοητικά διοίκησης με σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά, επιχειρηματικά και λογιστικά ζητήματα που αφορούν την εταιρία και την κατάσταση της διάσωσης της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γρήγορες κινήσεις για εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνεται ο νομικός και οικονομικός έλεγχος που έχει ζητήσει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Σχεδιάζονται επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ναυπηγείου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη επένδυση στα Ναυπηγεία Σύρου για την αύξηση της δυναμικότητας

Σε αγορά νέας δεξαμενής προχωρά η ONEX Shipyards με δαπάνη 15 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία που... κάνουν ουρές. Στήριξη στα ναυπηγεία και από τους Έλληνες εφοπλιστές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το καθοριστικό ραντεβού για «ξεκλείδωμα» της αμερικανικής επένδυσης στην Ελευσίνα

Το ακανθώδες θέμα της μεταβίβασης των μετοχών των ναυπηγείων στην ONEX στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα, στο υπ. Ανάπτυξης. Πώς περιγράφει ο Τζ. Πάιατ το φιλόδοξο σχέδιο.
Pyatt
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφάλαια από την Ουάσιγκτον για διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διαθέσει κεφάλαια ο χρηματοδοτικός οργανισμός DFC επιβεβαιώνει ο Τζέφρι Πάιατ. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών στελεχών με τους Αμερικανούς.