ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pfizer

Επένδυση hi-tech από την Pfizer στην Θεσσαλονίκη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων από τον αμερικανικό κολοσσό. Πώς η επένδυση θα γίνει αντίδοτο στο υψηλό clawback.

Εξήντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει η εταιρεία Pfizer το 2020, μία χρονιά η οποία αποτελεί ορόσημα για τη δραστηριότητά της στη χώρα, καθώς θα συνδυαστεί με τη δημιουργία του Κέντρου ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων. Η επένδυση της αμερικανικής πολυεθνικής ανακοινώθηκε μάλιστα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη κατά τη διάρκεια του έτους 2020 και έχει την δυνατότητα  να προσφέρει 200 θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων στην πόλη, με προοπτική και για περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού. Η στελέχωση δε του κέντρου θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο και το εργαστήριο σχεδιάζεται να αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εταιρεία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η μητρική εταιρεία ενίσχυσε κεφαλαιακά τη θυγατρική της στη χώρα μας με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, και με βάση τα στοιχεία για τη χρήση 2018, φαίνεται να είναι και η εταιρεία η οποία επιβαρύνεται με τις περισσότερες επιστροφές (rebate και clawback προς το ελληνικό δημόσιο), που πέρυσι προσέγγισαν τα 105 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη την πρόθεση της Κυβέρνησης να αφαιρεί από τις εν λόγω επιβαρύνσεις το κόστος των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φαίνεται ότι η Pfizer θα είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα ωφεληθεί, προσφέροντας παράλληλα και στην ελληνική οικονομία. Εκτιμάται ότι η επένδυση της εταιρείας θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Η πολυεθνική σχεδιάζει να αναπτύξει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων και μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου  στη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, συνίσταται στο ότι υπάρχει υψηλός αριθμός καταρτισμένων επιστημόνων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, που στόχο έχει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, η απάντηση από τα κεντρικά στις ΗΠΑ, ότι επελέγη η Ελλάδα να είναι η χώρα όπου θα ιδρύσουν το κέντρο και έδρα τους η Θεσσαλονίκη, ήρθε πριν από λίγες ημέρες. Ο χώρος που θα γίνει το ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται προς αναζήτηση, εντούτοις μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν από τη φαρμακευτική περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της επένδυσης.

Μεγάλη αύξηση κερδών

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2018, η Pfizer Hellas, σημείωσε τζίρο 227 εκατ. ευρώ, έναντι 229 εκατ. ευρώ το 2017. Την ίδια στιγμή ο περιορισμός του κόστους πωλήσεων οδήγησε σε σημαντική άνοδο των κερδών κατά 36,9%, στα 18,48 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα η διοίκηση προχώρησε και σε νέα επιστροφή κεφαλαίου κατά 12 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών.

Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το 2018 επιτεύχθηκε σημαντική μείωση των απαιτήσεων της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 45,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από τα δημόσια νοσοκομεία και των συμψηφισμών των rebate-clawback. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικτές πωλήσεις της Pfizer το 2018 ανήλθαν στα 330,7 εκατ. ευρώ, έναντι 319 εκατ. ευρώ το 2017. Από το σύνολο αυτό αφαιρούνται clawback και rebate 82 εκατ. και 67,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την κάθε χρήση, καθώς και επιπλέον παρεχόμενες εκπτώσεις της τάξης των 22 εκατ. ευρώ για κάθε έτος. Έτσι οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 227 εκατ. ευρώ και 229 εκατ. ευρώ για τα έτη 2018 και 2017.

Από το σύνολο των πωλήσεων, τα 123 εκατ. ευρώ προέρχονται από πωλήσεις προς φαρμακαποθήκες, τα 86,7 εκατ. ευρώ προς τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το υπόλοιπο ποσό περί τα 17,5 εκατ. ευρώ αφορά πωλήσεις προς τη Μάλτα και την Κύπρο. Για το 2019 αναμένεται μείωση πωλήσεων της τάξης του 20% λόγω μεταβίβασης κλάδου της (κυρίως με off patent προϊόντα, σε εταιρεία του ομίλου με την επωνυμία Upjohn Hellas ΕΠΕ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χαράτσι» 1,8 δισ. στις βιομηχανίες φαρμάκου, αντικίνητρο για επενδύσεις

Μεγάλη αύξηση φέτος σε clawback και rebate λόγω του κόστους περίθαλψης ανασφάλιστων και της υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων με ακριβά. Μειώνεται η αποτελεσματικότητα των επενδυτικών κινήτρων που θέλει να δώσει η κυβέρνηση.