ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μητσοτάκης: Νέα εποχή «πράσινων» επενδύσεων ανοίγει η Mytilineos

Η νέα μονάδα φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας σηματοδοτεί την έναρξη επενδύσεων με περιβαλλοντικό πρόσημο, τονίζει ο πρωθυπουργός. «Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε για να φθάσει η πράσινη ενέργεια το 35% ως το 2030», υπογράμμισε ο Ευ. Μυτιληναίος.

Tην κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας εγκαινίασαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ που σηματοδοτεί τη νέα εποχή επενδύσεων που έρχονται στην χώρα με περιβαλλοντικό πρόσημο και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, που θα προσελκύσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια στη χώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο να εμπιστευτεί και πάλι την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, που έκανε αναφορά και στα εγκαίνια του εργοστασίου της Αλουμίνιον πριν από 53 χρόνια από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το έργο αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου στην κυβέρνηση, που απλοποιεί τις διαδικασίες για επενδύσεις και στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Η νέα κυβέρνηση ήδη ήρε τα capital controls, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία και απελευθερώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο. «Κανείς πια δεν θα μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια και αντικίνητρα, η χώρα μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων, σε έναν τόπο ζηλευτό, που όλοι αναγνωρίζουν ως φιλικό για τις επενδύσεις», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε παράλληλα αναφορά και στο πράσινο μοντέλο ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 2028. Όπως ανέφερε, «η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κυβερνητικές επιλογές: Αντικατάσταση λιγνίτη από ηπιότερες μορφές ενέργειας, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν συχνά οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο στόχος του 2030

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε πως θα συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου να αυξηθεί το ποσοστό της πράσινης ενέργειας στο 35% το 2030. Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτηριστικά δήλωσε πως ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού από το βήμα της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, είναι «αναγκαίος» και «πρέπει να αποτελέσει την εθνική μας γράμμη», ενώ δεσμεύτηκε να συνταχθεί με την κυβέρνηση δηλώνοντας πως: «Δράττομαι της ευκαιρίας για να δηλώσω ενώπιον σας ότι η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια. Και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη. Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της εταιρίας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».

Υπογράμμισε επίσης ότι η «νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και καινοτομία».

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη συνεργασία με την αμερικανική General Electric για τον εξοπλισμό της μονάδας φυσικού αερίου είπε πως «η υπερσύχρονη τεχνολογία της GE που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει στην πιο αποδοτική στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά εργοστάσια κατά 70%».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλη μεταλλουργική μονάδα ετοιμάζει στον Βόλο η Mytilineos

Νέα μονάδα στον κλάδο του μετάλλου θα κατασκευάσει η Mytilineos στη Ν. Ιωνία του Βόλου. Το πλάνο αφορά στην κατασκευή δύο επιπλέον χώρων/αιθουσών παραγωγής που αναμένεται να καλύψουν οκτώ στρέμματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Υπέγραψε με Mytilineos – ATΕΡΜΩΝ για τη διασύνδεση Πελοποννήσου

Η περάτωση του project αυτού θα σηματοδοτήσει την  ολοκλήρωση του λεγόμενου «Ανατολικού Διαδρόμου»  (Μεγαλόπολη - Κόρινθος - Αττική)  για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης. 
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντική συμφωνία της Mytilineos για εξόρυξη βωξίτη στη Γκάνα

Η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, που αντιστοιχούν σε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων με σημερινές τιμές αγοράς.
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ από τη Mytilineos

Η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας παραγωγής σε 1,2 εκατ. τόνους που θα είναι και από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ θα υπάρξουν και σοβαρές οικονομίες κλίμακας σε όλα τα επίπεδα.
Evaggelos Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έφερε πίσω τη ΜΕΤΚΑ στα έργα της Ελλάδας

Η προσωπική μαρτυρία του Ευάγγελου Μυτιληναίου στα εγκαίνια του δρόμου Άκτιο - Αμβρακία. Οι εγγυήσεις του πρωθυπουργού για διαφάνεια στα δημόσια έργα και τα δύσκολα στοιχήματα που ακολουθούν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Trade Estates: Θα υλοποιήσει την επένδυση 70 εκατ. στον Ασπρόπυργο

Μέσω της νέας επένδυσης η TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου ενισχύοντας τη στρατηγική της στον πυλώνα Κέντρων Διανομής νέας γενιάς που εξυπηρετούν ομίλους Λιανικής.