ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πλαίσιο: «Βασιλιάς» των μετρητών στις ελληνικές εισηγμένες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με ταμειακά διαθέσιμα 29,1 εκατ .ευρώ έκλεισε το α' εξάμηνο για την εμπορική εταιρεία, ενώ το 2018 ο δείκτης ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 26,5%. Τα μετρητά αποτέλεσαν «ασπίδα» στις πιέσεις της κρίσης.

Αν σας ρωτούσαν ποια εταιρεία ή όμιλος είναι... cash cow («αγελάδα ρευστότητας») σε ποια θα πήγαινε πρώτα ο νους σας; Σαφέστατα, οι αναλυτές θα υποδείκνυαν τον όμιλο Πλαίσιο, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια της κρίσης καταφέρνει να διατηρεί ταμειακά διαθέσιμα δεκάδων εκατομμυρίων. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία κατάφερε να αντιμετωπίσει την  κρίση της περιόδου 2015-2016 χωρίς απώλειες. 

Ενδεικτικά, το Πλαίσιο έκλεισε το 2018 με ρευστότητα της τάξης του 40,8 εκατ. ευρώ, ενώ το α’ εξάμηνο 2019 τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 29,1 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι, εάν δεν υπάρξουν τρομερές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και στην εγχώρια ζήτηση, τα ρευστά διαθέσιμα θα ξεπεράσουν το 2019 τα 50 εκατ. Ευρώ. Το ενεργητικό του ομίλου  είχε εκτοξευτεί στα 193 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου. 

Ο δείκτης ρευστότητας (ταμειακά διαθέσιμα/ενεργητικό) διαμορφώθηκε το 2018 στο 26,5% που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μέσα στο Χ.Α. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θερινό εξάμηνο είναι ουσιαστικά «νεκρό» από πλευράς πωλήσεων ειδών γραφείου, ενώ αντίθετα η ζήτηση εκτοξεύεται κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. 

Ανακατατάξεις στις πωλήσεις των προϊόντων του κατέγραψε το 2019 το Πλαίσιο, με αξιοσημείωτη μείωση συμμετοχής του κλάδου των Η/Υ στο 44,8% επί των συνολικών πωλήσεων και αύξηση των Ειδών Γραφείου το 34,7% και των ειδών τηλεφωνίας στο 20%. Τα Είδη Γραφείου έχουν μάλιστα το υψηλότερο περιθώριο κέρδους ενώ τα είδη τηλεφωνίας έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους αλλά ενισχύουν την ρευστότητα. 

Το α’ εξάμηνο 2019 χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος προσαρμογής του ομίλου στα ΔΠΧΑ 16, τα οποία ουσιαστικά επηρέασαν τα EBITDA, που διαμορφώθηκαν στα 5,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων στο ίδιο χρονικό διάστημα πάλι επηρεασμένα από τα ΔΠΧΑ 16 διαμορφώθηκαν στα 0,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο από το 2020, με τον πήχη σε χαμηλά επίπεδα και τους φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερους (φόρους , φόρους επί μερισμάτων) ο όμιλος θα παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα μεγέθυνσης των αποτελεσμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: «Φρένο» στην ανάπτυξη από τις πληθωριστικές πιέσεις το 2022

Μετά το ρεκόρ πωλήσεων το 2021, οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν «παγώσει» εντός του 2022 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που επηρεάζουν τη ζήτηση. Τι λέει η διοίκηση για τη μετοχής και το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου.
syskeyes-energeiaki katanalosi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μάχες» ισχυρών στις λευκές συσκευές: Τι σχεδιάζουν Πλαίσιο και Public

Η αγορά των λευκών συσκευών επιστρέφει σε ανοδική τροχιά. Μεγάλοι παίκτες επενδύουν σε νέο concept καταστημάτων με στόχο να κερδίσουν τους καταναλωτές στη μετά την πανδημία εποχή του εμπορίου.