ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σταθερές πωλήσεις αλλά «βύθιση» κερδών για την Πλαίσιο στο α' εξάμηνο

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 78% πτώση που από την εταιρία αποδίδεται στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα και την επίπτωση της εφαρμογής του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 16.

Σταθερός παρέμεινε ο όγκος πωλήσεων της Πλαίσιο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, οπότε διαμορφώθηκε σε €137,5 εκ. από 137,0 εκατ. ευρώ (+0,4%) το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται βελτίωση του μικτού κέρδους (+3,2%, στα 29,3 εκat) αλλά σημαντική υποχώρηση των κερδών προ φόρων τα οποία διαμορφώθηκαν στις 481 χιλ. ευρώ από 1,278 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018 (-62,41%) ενώ τα κέρδη μετά φόρων περιορίστηκαν στα 178 χιλ. ευρώ από 823 εκατ. ευρώ (-78,4%). Η μείωση των κερδών αποδίδεται από την εταιρία στην αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων καθώς και στην εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16..

Στην λογιστική κατάσταση της εταιρείας καταγράφεται υψηλή ταμειακή ρευστότητα στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ και θετική καθαρή ρευστότητα στα 13,1 εκατ. παρά τις υψηλές επενδύσεις για νέα καταστήματα και τη δραστηριοποίηση στην αγορά των λευκών συσκευών, το τελευταίο έτος. Τα ίδια κεφάλαια παραμένουν σταθερά σε επίπεδο άνω των 90 εκατ.

Γεράρδος: «Χρονιά-ορόσημο το 2019»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εξαμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο, κ. Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε τα εξής: «Το πρώτο εξάμηνο του 2019 χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα στις αγορές που δραστηριοποιείται το Πλαίσιο, καθώς οι πελάτες μας κινήθηκαν με συγκρατημένη καταναλωτική διάθεση, αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Στο περιβάλλον αυτό, οι ρυθμοί ανάπτυξης του Ομίλου επιταχύνθηκαν όπως αναδεικνύει η λειτουργία τριών νέων μεγάλων καταστημάτων τους τελευταίους δώδεκα μήνες, μεταβολή που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρόνο, αλλά και η προετοιμασία για την παρουσία μας στην αγορά των λευκών συσκευών που τελικά υλοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου. Οι αναπτυξιακές αυτές ενέργειες επέδρασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στις ταμειακές ροές του Ομίλου, δίχως, ωστόσο, να περιορίσουν τις επιδόσεις στο μικτό κέρδος και τα (προσαρμοσμένα) EBITDA, μεγέθη που κατέγραψαν, για άλλη μια περίοδο, ελαφρά ανοδικά αποτελέσματα.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίδοση του τομέα των ειδών γραφείου που επέδειξε άνοδο πωλήσεων πλέον του 5% και (προσαρμοσμένου) EBITDA κοντά στο 10%, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στο σύνολο των προϊόντων μας. Στο παραδοσιακά πιο αποδοτικό για τον Όμιλο, δεύτερο εξάμηνο του έτους προσδοκούμε την ποσοτική «ωρίμανση» των επενδύσεων και της εν γένει στοχευμένης στρατηγικής μας και παραμένουμε σε εγρήγορση σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ώστε να βελτιώσουμε την αξία των μετόχων μας, κατά τη συμπλήρωση της πρώτης πεντηκονταετίας δράσης της Πλαίσιο».

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος προσέθεσε: «To 2019, μία χρονιά ορόσημο καθώς η Πλαίσιο συμπληρώνει πενήντα χρόνια λειτουργίας, έχουμε υλοποιήσει τέσσερις θεμελιώδεις κινήσεις αλλαγής:

  • Ξεκινήσαμε τη χρονιά δυναμικά, λανσάροντας το «Μήνα-Μήνα», τρόπο πληρωμής που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής με δόσεις χωρίς κάρτα,
     
  • Κλιμακώσαμε το νέο retail identity που εγκαινιάστηκε το 2018 σε πέντε ακόμη καταστήματα μας,
     
  • Εγκαινιάσαμε ένα νέο υπερκατάστημα 3.000 τ.μ. στον Ρέντη που πρεσβεύει μια ολοκληρωμένη εμπειρία Modern Living για τον καταναλωτή, και το κυριότερο,
     
  • Εισαγάγαμε την κατηγορία των λευκών συσκευών στην προϊοντική μας γκάμα.

Όλα τα παραπάνω είναι δράσεις, οι οποίες αν και βραχυπρόθεσμα έχουν σημαντικό κόστος υλοποίησης, είναι κινήσεις υποδομής οι οποίες ανοίγουν πόρτες σε νέα πελατειακά κοινά και ενισχύουν το Πλαίσιο ως εταιρία προορισμού για τις ανάγκες ενός σύγχρονου lifestyle. Ιδιαίτερη χαρά σε αυτή την ξεχωριστή χρονιά μας έχουν δώσει οι συνεχείς διακρίσεις και βραβεύσεις της εταιρείας με κυριότερες: την ανάδειξη της Πλαίσιο στα «Best Workplaces 2019», τη διάκριση της ως μια εκ των επτά βραβευμένων εταιριών (ανάμεσα σε 8.000 υποψήφιες) στα «Growth Awards» και την απονομή του Βραβείου «Εμβληματικής Προσωπικότητας Χ.Α.» στον κ. Γιώργο Γεράρδο. Και φυσικά είμαστε και φέτος περήφανοι για τη δράση της ομάδας #plai_sou, που μετράει πάνω από 440 εθελοντές, η οποία στήριξε και έκανε πραγματικότητα το εγχείρημα διανομής πάνω από 7.000 σχολικών τσαντών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ολόκληρης της χώρας στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plasio, Πλαίσιο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Σταθερά στα 303 εκατ. ο τζίρος στο εννεάμηνο, πτώση των κερδών

Άνοδο 22% για τις πωλήσεις «Λευκών Συσκευών» στο εννεάμηνο, αγγίζοντας πλέον τα 35 εκατ. ευρώ. Υποχώρησε η ζήτηση για αγορά Η/Υ και Ψηφιακών εφαρμογών μετά από δυο χρόνια ανόδου λόγω της πανδημίας και αυξημένης τηλεεργασίας.
Plasio, Πλαίσιο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Διατήρηση των πωλήσεων σε υψηλά επίπεδα, μείωση στα EBIDTA

Η εταιρεία καταγράφει μονοψήφια μείωση κατά 6,9% του EBITDA στα 6,2 εκ. από 6,6 εκ., αλλά και μικρή υποχώρηση των κερδών πριν και μετά τη φορολογία στα 1,7 εκ. έναντι 1,9 εκ. και σε 1,3 εκ. από 1,4 εκ., αντίστοιχα.