ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εξαφάνιση... επιβατών στα αεροδρόμια, έντονη ανησυχία για τον τουρισμό

Η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece υποχώρησε κατά 90% την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και εξελίσσεται χειρότερα από τις προβλέψεις.

Σε ελεύθερη πτώση, που ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις και γεννά έντονες ανησυχίες για τον τουρισμό, βρίσκεται η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Όπως αναφέρει γενικός διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας, Γ. Βήλος (στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) πρόκειται για «ανώμαλη προσγείωση για τα αεροδρόμια και τις προοπτικές του τουρισμού».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρουσίασε πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κατά 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι ενώ το δεύτερο 15νθήμερο η πτώση κυμάνθηκε στο 87% σε σχέση με πέρσι. Αναφορικά δε, με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Σύμφωνα με τον ο κ. Βήλο, οι επιβάτες άγγιξαν τους 39.000 ενώ την ίδια εβδομάδα πέρσι ήταν 177.000.

Εξίσου αποθαρρυντικά, όπως τόνισε, είναι τα στοιχεία και για το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου τον Ιούνιο η κίνηση σημείωσε πτώση κατά 96% σε σχέση με πέρσι ενώ από την 1η Ιουλίου έως σήμερα που «άνοιξαν» οι διεθνείς πτήσεις, η πτώση άγγιξε το 91%. Σε αριθμούς επιβατών αυτό μεταφράζεται ως εξής: Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι επιβάτες που ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας ήταν 1200 ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι 13.000.

Στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση σημείωσε πτώση 96,7% σε σχέση με πέρσι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 90%.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα στον κόσμο για να ταξιδέψει και έτσι όπως διαμορφώνονται τα νούμερα είναι πολύ κατώτερα ακόμη κι από εκείνα που προσδοκούσαμε μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού», τόνισε ο κ. Βήλος και πρόσθεσε: «Ακόμη και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ξενοδόχους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε επίπεδο κρατήσεων και εκτιμούμε ότι τα περιθώρια αναστροφής της μέχρι σήμερα εικόνας είναι πολύ περιορισμένα».

Ο κ. Βήλος τόνισε ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχασε φέτος μεταξύ άλλων «ένα πολύ σημαντικό δρομολόγιο, αυτό που συνδέει την Ντόχα με τη Θεσσαλονίκη» ενώ μεγάλη απώλεια είναι και η ακύρωση των πτήσεων της JET2 από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Παρά τα εμπόδια, εμείς συνεχίζουμε τις εργασίες για την αναβάθμιση των αεροδρομίων μας. Μια επένδυση που αγγίζει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τα 10 από τα 14 αεροδρόμια και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους», υπογράμμισε ο κ.Βήλος.

Πτώση και στο Ελ. Βενιζέλος

«Βουτιά» παρατηρείται όμως και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Παρά την αύξηση της κίνησης μετά το άνοιγμα του τουρισμού, τα νούμερα του Ιουνίου είναι σαφώς μικρότερα από τις αντίστοιχες ημέρες του 2019 οπότε και είχαν αφιχθεί 95.000 επιβάτες, αλλά, όπως τόνισαν, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα δεδομένου ότι το 2019 ήταν μία εντελώς διαφορετική χρονιά.

Συνολικά και ο Ιούνιος, πάντως, εξαιτίας της πανδημίας έκλεισε με απογοητευτικά νούμερα για τη βασική πύλη εισόδου της Ελλάδας με την επιβατική κίνηση να καταγράφει μείωση σε ποσοστό 88% και τον αριθμό πτήσεων να εμφανίζει πτώση κατά 71%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aerodromio Makedonia, Macedonia Airport, Fraport
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φλερτάρει» η γερμανική Fraport και τα μικρά αεροδρόμια της χώρας

Ο γερμανικός όμιλος διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παραχώρηση 23 μικρότερων αερολιμένων. Πιο ελκυστικά όσα βρίσκονται σε τουριστικά νησιά.
Aerodromio Makedonia, Fraport
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fraport: Λίφτινγκ στο «Μακεδονία» και σε άλλα 13 αεροδρόμια της Ελλάδας

Η επένδυση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, παράλληλα με την έναρξη της παραχώρησης για τη διαχείριση και ανάπτυξη έντεκα αεροδρομίων σε νησιά και τριών αεροδρομίων στην ηπειρωτική Ελλάδα
aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: Aυξάνει τη συμμετοχή της στην Animawings, ενισχύεται στη Ρουμανία

Η συνολική επένδυση της Aegean για την απόκτηση του 51% της Animawings ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο. Η ρουμάνικη εταιρεία θα επιχειρεί αρχικά με 3 αεροσκάφη της Aegean.