Μεταξύ των τριών διεθνών αγορών με τις υψηλότερες επιδόσεις για τη Fraport AG ήταν το 2024 η Ελλάδα, όπου τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια κατέγραψαν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με έσοδα στη χώρα μας 609,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,8% συγκριτικά με το 2023, η Fraport ετοιμάζεται περί τα μέσα της χρονιάς να υπογράψει τη 40ετή παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Όπως επισημαίνεται στις πρόσφατα δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών, «η αύξηση της κυκλοφορίας σε επίπεδο ομίλου οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις στη Λίμα, την Ελλάδα και την Αττάλεια». Οι επιδόσεις τους απογείωσαν το διεθνές χαρτοφυλάκιο του ομίλου πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η συμβολή του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι η ναυρχίδα του ομίλου, παρέμεινε θετική, με την επιβατική κίνηση στο +3,7%, παρότι αποδυναμώθηκε από την αρχή της χρονιάς που είχε ξεκινήσει με +10%, εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, καθώς και της αύξησης των τελών εναέριας κυκλοφορίας από το γερμανικό κράτος.
Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα του ομίλου για το 2024 ανήλθαν σε 4,427 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,7% που αντιστοιχεί σε 426,5 εκατ. ευρώ πάνω από την προηγούμενη χρονιά.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των προσαρμοσμένων εσόδων, μεταξύ των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου, είχε η Fraport Greece εισφέροντας επιπλέον 49,9 εκατ. ευρώ, μαζί με τη Λίμα που συνέβαλε με 46,2 εκατ. ευρώ.
Κυρίαρχα στοιχεία των λοιπών εσόδων του ομίλου, όπως επισημαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα, ήταν η αποζημίωση των 28 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο προς τη FraportGreece για τις απώλειες της πανδημίας και οι αποζημιώσεις στη Βραζιλία ύψους 24,3 εκατ. ευρώ.
Οι επιδόσεις της Fraport Greece
Το νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που διακίνησαν πέρσι 36,026 εκατ. επιβάτες έναντι 33,9 εκατ. το 2023, δηλαδή μία αύξηση περίπου 6,4%, βελτίωσε και τα έσοδα κατά 64,4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η Fraport Greece κατέγραψε κύκλο εργασιών 609,6 εκατ. ευρώ έναντι 545,2 εκατ. το 2023.
Το EBITDA ήταν το δεύτερο υψηλότερο στο διεθνές χαρτοφυλάκιο του ομίλου, με 288,1 εκατ. αυξημένο κατά 6,2%, ενώ πρώτο ήταν το αεροδρόμιο της Αττάλειας με οριακή μόνο αύξηση στα 373,5 εκατ. Το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς για τους 14 περιφερειακούς αερολιμένες παρουσίασε αύξηση 40,5% φτάνοντας στα 111,1 εκατ. ευρώ, και πάλι ακολουθώντας την Αττάλεια που κατέγραψε 181,8 εκατ. ευρώ (+11,1%).
Η αποζημίωση ύψους 28 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είχε θετική επίδραση στα λοιπά έσοδα, όταν αυτά το προηγούμενο έτος ήταν μόλις 0,2 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν κατά 2,9 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 39,6 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αύξησης της επιβατικής κίνησης, που πρόσθεσε 46 εργαζόμενους, αλλά και του αυξημένου κόστους εργασίας.
Τάσεις και επενδύσεις
Η επιβατική κίνηση της Fraport Greeceγια το 2024 ήταν σημαντικά υψηλότερη εκτός της περιόδου αιχμής συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η διεθνής κίνηση παρουσίασε αύξηση 6,5%. Το μεγαλύτερο μερίδιο διεθνών επιβατών είχε η Μεγάλη Βρετανία, με ένα ποσοστό περίπου 20%, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 14% και την Ιταλία με 6%. Οι πτήσεις ήταν στο +4,4% φτάνοντας τις 276.341. Βελτίωση σημειώθηκε και στο cargo που έφτασε τους 6.131 εκατ. τόνους (+3,5%).
Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια διαγράφονται θετικές, με τη Fraport AG να σημειώνει ότι «η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και οι σχετικές δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια».
Ως προς τη συμβολή των 14 ελληνικών αερολιμένων στις επιδόσεις το ομίλου, οι αυξήσεις των αεροπορικών χρεώσεων αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τα έσοδα. Στον αντίποδα, όμως, θα αυξηθούν και τα τέλη παραχώρησης που θα κληθεί να καταβάλει στο Δημόσιο.
Παράλληλα, ο όμιλος προετοιμάζεται να αναλάβει σε κοινοπραξία με την Delta Airport Investments, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, και την ΠΗΛΕΑΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Οι υπογραφές εκτιμάται πως θα πέσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με στόχο η περίοδος παραχώρηση να ξεκινήσει να μετρά από τα τέλη του 2025.
Επενδύσεις για αναβάθμιση
Όσον αφορά στην περαιτέρω αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αερολιμένων, η Fraport Greece προχωρά σε επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Έχουν, επιπλέον, δεσμευτεί 146 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση και ανακατασκευή των διαδρόμων, στο πλαίσιο ενίσχυσης του επιπέδου ασφαλείας. Όπως αποκάλυψε, πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Alexander Zinell, οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται για την αύξηση της φέρουσας ικανότητας των αεροδρομίων σε Κω, Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη, θα ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ στο ραντάρ είναι ήδη και άλλοι αερολιμένες όπως της Ζακύνθου.
Στο πλαίσιο των στόχων του ομίλου για την πράσινη μετάβαση, έχουν ήδη εγκατασταθεί συνολικά 40 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα 14 αεροδρόμια. Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, οκτώ terminals μεταξύ των αεροδρομίων που διαχειρίζεται στη χώρα μας κατατάσσονται στο κορυφαίο 15% του εθνικού κτηριακού αποθέματος ως προς την ενεργειακή απόδοση.
Επιπλέον, για την περίοδο από το 2025 ως το 2030, η Fraport Greece σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 6 εκατ. ευρώ στην ενεργειακή βελτιστοποίηση των τερματικών σταθμών. Θα εγκαταστήσει, ακόμη, φωτοβολταϊκά συστήματα και στους 14 αερολιμένες συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ.