elvo
Πηγή: www.elvo.gr

Πέντε προσφορές για την ΕΛΒΟ, ισχυρό ενδιαφέρον από Ισραήλ

Η ισραηλινή κοινοπραξία της κατασκευάστριας τεθωρακισμένων Plasan και της Rafael Advanced Defence Systems επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της. Ποιοι είναι οι «μνηστήρες» που μετέχουν στο διαγωνισμό.

Σε μια πολυεθνική... μάχη πέντε εταιρειών/κοινοπραξιών εξελίσσεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ, ενώ ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους βρίσκεται η κορυφαία ισραηλινή βιομηχανία Plasan, το ενδιαφέρον της οποίας είχε αποκαλύψει το Business Daily, αμέσως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή κοινοπραξία, στην οποία εκτός από την Plasan, που ειδικεύεται στα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως έχει γράψει το Business Daily, μετέχει και η κρατική βιομηχανία όπλων του Ισραήλ Rafael Advanced Defense Systems, μία από τις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες οπλικών συστημάτων της χώρας, έχει ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της ΕΛΒΟ, όπως έχει αποκαλύψει το Business Daily, το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στην κατασκευή σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου. Για την υλοποίηση του σχεδίου, σε βάθος χρόνου οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν έως και 1 δισ. ευρώ. Τα δε νέα συστήματα θα διατίθενται στην Ελλάδα, το Ισραήλ, ή και σε άλλους ενδιαφερόμενους βάσει συμφωνιών.

Εκτός από την ισχυρή ισραηλινή κοινοπραξία, προσφορές στην EY, που ενεργεί ως εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ, έχουν υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων Πετρόπουλου και Κουιμτζή, που συμπράττουν με αμερικανικές εταιρείες. Επίσης, προσφορά υπέβαλαν η γερμανική αμυντική βιομηχανία Krauss-Maffei Wegmann, κατασκευάστρια των αρμάτων Leopard, η ιταλική εταιρεία holding Ferrovie dello Stato, που ελέγχει και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς επίσης και o νοτιοαφρικανικός όμιλος αμυντικών συστημάτων Paramount. Η Intracom Defence, ο ινδικός όμιλος Tata Group και ο πολωνικός όμιλο Solaris, που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον φέρονται να μην κατέθεσαν προσφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των προσφορών δεν θα γίνει μόνο με βάση το προσφερόμενο τίμημα, αλλά και με βάση το business plan που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι. Ο τρόπος που έχει δομηθεί ο διαγωνισμός επιτρέπει στην κυβέρνηση να σταθμίσει όχι μόνο τις οικονομικές, αλλά και τις πολιτικές - διπλωματικές - αμυντικές παραμέτρους μιας συμφωνίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, κάτι που εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα δώσει το προβάδισμα στην πρόταση της ισραηλινής κοινοπραξίας, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με το Ισραήλ για την αναχαίτιση της επιθετικότητας της Τουρκίας. Ήδη, αυτή η σύμπλευση με το Ισραήλ έχει πάρει τη μορφή μίας σημαντικής συμφωνίας για την παραγωγή επτά νέων κορβετών από τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, που ελέγχονται από την ONEX και με βάση σχέδια της Israel Shipyards (ισραηλινά ναυπηγεία της Χάιφα).

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα εκποιηθούν: ακίνητα, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία. Η ΕΛΒΟ βρίσκεται από το 2014 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με σωρευμένες ζημίες 170,3 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις που έφταναν τα 85,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 1972 ως Στάγιερ Ελλάς με σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων. Το 1986 η συμμετοχή των Αυστριακών είχε μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο. Το 2000 ο όμιλος Μυτιληναίος είχε αποκτήσει, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, το 43% των μετοχών και το management και αποχώρησε από την εταιρεία το 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elvo
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο οι οικονομικές προσφορές για τη διάσωση της ΕΛΒΟ

Περισσότερα από πέντε επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ, που βρίσκεται από το 2014 σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αλλά η νέα προσπάθεια διάσωσης γίνεται σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
elvo
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα τέλη Απριλίου μετατίθεται ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ

Η υποβολή προσφορών για την ΕΛΒΟ ήταν προγραμματισμένη στις 2 Απριλίου αλλά η πιθανότερη νέα ημερομηνία είναι η 28η Απριλίου. Λόγω των κλειστών συνόρων, ενδιαφερόμενοι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις.