Φώτο: Shutterstock

Πυροσβεστικός εξοπλισμός από τη ΜΟΒΙΑΚ στην Πορτογαλία

Η εταιρεία από την Κρήτη που δραστηριοποιείται στον πυροσβεστικό και ιατρικό εξοπλισμό αναπτύσσει την εξωστρέφεια της, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 72 χώρες.

Στη δυναμική αγορά της Πορτογαλίας επεκτείνεται η ΜΟΒΙΑΚ που δραστηριοποιείται στον πυροσβεστικό εξοπλισμό, τα ιατρικά βιομηχανικά αέρια και τον ιατρικό εξοπλισμό. Η επέκταση στην αγορά της Πορτογαλίας έγινε μέσω του Exportgate, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει η Eurobank και το Trade Club Alliance, με τη συνεργασία της ισπανικής τράπεζας Santander.

Η ΜΟΒΙΑΚ χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να ξεκινήσει συζητήσεις με τον προτεινόμενο συνεργάτη, και τελικά συμφώνησαν και άρχισαν τη συνεργασία  Σημειώνεται ότι η ΜΟΒΙΑΚ  με έδρα την Κρήτη αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη με παρουσία σε περισσότερες από 72 χώρες.

Από την Κρήτη σε ολόκληρο τον κόσμο

Το 1977 ο Εμμανουήλ Σβουράκης ίδρυσε την ΜΟΒΙΑΚ (Μονάδα Βιομηχανικών Ιατρικών Αερίων Κρήτης), δημιουργώντας στο Ακρωτήρι Χανίων μια μονάδα για την παραγωγή και εμφιάλωση ασετιλίνης και αργότερα ιατρικού οξυγόνου.

Το 1986, επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε δυο τομείς - κλειδιά που θεωρούνται καινοτόμοι εκείνη την εποχή και προσφέρουν επαγγελματική ευκαιρία. Η εταιρεία στρέφεται στην πώληση και εμφιάλωση όλων των ειδών υγρών και αερίων καθώς και την εμπορία και επιθεώρηση όλων των τύπων πυροσβεστικού εξοπλισμού. Δημιουργείται τότε και η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕ που τώρα φιλοξενεί την τεχνική ομάδα της ΜΟΒΙΑΚ, πραγματοποιώντας εγκαταστάσεις και μελέτες πυρασφάλειας.

Στα χρόνια που ακολουθούν η εταιρεία λαμβάνει σειρά πιστοποιήσεων και αδειών ώστε να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου ποιότητας που θα της επιτρέψουν να προσφέρει εγγύηση ποιότητας για τα προϊόντα της. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για εμπορικές συμφωνίες με οργανισμούς που έχουν αυστηρές απαιτήσεις και προδιαγραφές.

Το 2001, η ΜΟΒΙΑΚ, αποφασίζει να επεκταθεί στην εισαγωγή και εμπορία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ορθοπεδικών ειδών και προϊόντων Home Care και έχει πλέον καταφέρει να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα brands χονδρικής πώλησης ειδών Home Care που δραστηριοποιούνται στη Νότια Ευρώπη.

Επένδυση 5,5 εκατ. στην επέκταση του εργοστασίου

Το 2004 η εταιρεία αγοράζει δυο αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο την άρτια διανομή των προϊόντων της. Την επόμενη χρονιά η ΜΟΒΙΑΚ προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση των εργοστασιακών της εγκαταστάσεων κατά 3.500 τμ στα Χανιά όπου δημιουργείται μια νέα ρομποτική γραμμή συναρμολόγησης καθώς και νέα γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι. Με την επένδυση αυτή η εταιρεία διαθέτει πλέον μια από τις πέντε μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.

Η εταιρεία συνεχίζει και εξελίσσεται, ξεκινώντας τη λειτουργία του Κέντρου Διανομής στη Β. Μακεδονία με σκοπό να εξυπηρετεί συνεργάτες στην περιοχή των Βαλκανίων το 2011. Δυο χρόνια αργότερα, το 2013, η εταιρεία θέτει το στίγμα της και στη Κίνα όπου ιδρύει την GEM Fire Fighting Equipment Co., Ltd που πραγματοποιεί εκτενή έλεγχο ποιότητας σε κάθε πρώτη ύλη που εισάγεται στην Ελλάδα.

Τα Κέντρα Διανομής της ΜΟΒΙΑΚ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσονται ραγδαία και φιλοξενούνται πλέον σε εγκαταστάσεις διπλάσιας χωρητικότητας 4000τ.μ. και 5000τ.μ. Αντίστοιχα, με τα δυο Κέντρα να εξυπηρετούν συνεργάτες της εταιρείας σε παγκόσμια εξαγωγική κλίμακα. Πλέον, η ΜΟΒΙΑΚ αριθμεί 105 εργαζόμενους και εξάγει σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως.

Το 2018 και παρά την οικονομική κρίση, η ΜΟΒΙΑΚ προχωράει σε νέες επενδύσεις. Επεκτείνει τις κεντρικές εγκαταστάσεις της για να στεγάσει τη πρόσθετη σύγχρονη ρομποτική γραμμή συναρμολόγησης πυροσβεστικού εξοπλισμού και τη νέα γραμμή αυτόματης συσκευασίας προϊόντων και παλετοποίησης παραγγελιών, με κόστος 7 εκατ. ευρώ και φέρνει την εταιρεία στην ελίτ του χώρου. Κάτι το οποίο αποτελούσε όνειρο του ιδρυτή της εταιρείας.

Παραμένοντας πιστή στο τετράπτυχο της επιτυχίας που είναι: Ποιότητα, Ποικιλία, Ανταγωνιστικές Τιμές και Άμεση Παράδοση, η ΜΟΒΙΑΚ συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο και να πραγματοποιεί επιτυχημένη πορεία στο χώρο της, αναδεικνύοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα σελίδα στις εξαγωγικές πιστώσεις από τον ΟΑΕΠ

Καθώς η πανδημία έχει αυξήσει τον βαθμό δυσκολίας για τους Έλληνες εξαγωγείς, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) κινείται σε εντατικούς ρυθμούς για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα του διεθνούς εμπορίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση δημοσίου για το 25% του τζίρου

Δικαίωμα δανειοδότησης έχουν επιχειρήσεις που είναι ενήμερες τραπεζικά ή βρίσκονται σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Αυστηρή οδηγία στις τράπεζες για γρήγορη δανειοδότηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η κρίση χαμηλώνει τον πήχη για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Πώς επηρεάζονται από τη δύσκολη συγκυρία οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, του ΔΕΔΔΗΕ και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αεριού στην Καβάλα. Ανέφικτος ο στόχος για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ.