ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Γρήγορες κινήσεις για εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνεται ο νομικός και οικονομικός έλεγχος που έχει ζητήσει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Σχεδιάζονται επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ναυπηγείου.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με το επόμενο εικοσαήμερο να λαμβάνουν χώρα πολλά και σημαντικά, καθώς λήγει η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα και ολοκληρώνεται το due dilligence στις αρχές Οκτώβρη.

H ΟΝΕΧ Shipyards βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα και τρέχει όλες τις διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.

Βασική προϋπόθεση, η ολοκλήρωση σε εύλογο χρόνο του νομικού και οικονομικού έλεγχου της εταιρείας, που έχει ζητήσει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση και συμμετοχή στην επένδυση της Onex. Παράλληλα, καταρτίζονται οι οικονομικές εκθέσεις της προηγούμενης χρήσης και μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο εξυγίανσης.

Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα εντάσσεται και η ολοκλήρωση του due dilligence το αργότερο στις αρχές Οκτώβρη, καθώς στόχος της Onex παραμένει να κινηθεί ταχύτατα, ώστε με την κατάθεση του σχεδίου και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των βασικών πιστωτών, να μπουν τα ναυπηγεία στη νέα φάση ανάπτυξης τους.

Οι επενδύσεις στα ναυπηγεία σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς αναμένεται να φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, με την εταιρεία να θέτει ψηλά τον πήχη για την επιχειρησιακή πορεία των ναυπηγείων με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία, την κατασκευή και επισκευή πολεμικών πλοίων, ενώ θα προσεγγιστούν -όπως και στο Νεώριο- και τομείς της της εμπορικής ναυτιλίας, όπως πλοία μεταφοράς LNG και μεγάλα άλλα σκάφη.

Τις προθέσεις της για την αναβίωση των ναυπηγείων Ελευσίνας και την ενδυνάμωση των εργασιών τους άμεσα τις επαναβεβαίωσε προ ημερών και η Israel Shipyards με την επίσκεψη στα ναυπηγεία του CEO της Έιταν Ζούκερ (Eitan Zucker) και αξιωματούχων του Ισραήλ, καθώς και του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου της ONEX Shipyards, Πάνου Ξενοκώστα.

Επίσκεψη που κάθε άλλο παρά συμβολικό χαρακτήρα είχε, καθώς ήδη οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει τη στρατηγική συνεργασία τους που προβλέπει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η Onex Neorion Shipyards, έχει προχωρήσει στις αρχές του έτους στην υπογραφή  προσύμφωνου στρατηγικής συνεργασίας με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyards Ltd, με στόχο την κοινή ανάπτυξη μεγάλων έργων ναυπηγοεπισκευής.

Τέλος, όσον αφορά τις τρέχουσες διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αύριο αναμένεται να  πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της μητρικής εταιρείας Νεώριον, κατά την οποία αναμένεται να εκλεγεί νέο διοικητικό Συμβούλιο.

Επίσης, αν και αρχικά δεν προβλεπόταν στα θέματα της συνέλευσης, μετά από αίτημα της FEYTEA Holdings, η οποία κατέχει το 52% της εταιρείας, προστέθηκε, βάσει της συμφωνίας με την ONEX, η λήψη αποφάσεων για τη δημοσίευση ισολογισμού αλλά και για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων. 

Υπενθυμίζεται, εν κατακλείδι, ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί στο έργο του Πολεμικού Ναυτικού από το οποίο καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος λειτουργίας του Ναυπηγείου αλλά και η μισθοδοσία του προσωπικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμερικανικό σχέδιο «Τρίαινα»: Επένδυση 1,4 δισ. στα ναυπηγεία

Το σχέδιο της ONEX και της αμερικανικής DFC για τα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Οι φρεγάτες, η δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας και η κατάκτηση ισχυρής θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιμάνια: Το αμερικανικό σχήμα για Αλεξανδρούπολη - Καβάλα

Κοινοπραξία υπό την ομπρέλα της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, με συμμετοχή του fund Black Summit και ευρωπαϊκού λιμένα μπαίνει στο διαγωνισμό. Δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον η ONEX, αφοσιώνεται στα ναυπηγεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη επένδυση στα Ναυπηγεία Σύρου για την αύξηση της δυναμικότητας

Σε αγορά νέας δεξαμενής προχωρά η ONEX Shipyards με δαπάνη 15 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία που... κάνουν ουρές. Στήριξη στα ναυπηγεία και από τους Έλληνες εφοπλιστές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το καθοριστικό ραντεβού για «ξεκλείδωμα» της αμερικανικής επένδυσης στην Ελευσίνα

Το ακανθώδες θέμα της μεταβίβασης των μετοχών των ναυπηγείων στην ONEX στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα, στο υπ. Ανάπτυξης. Πώς περιγράφει ο Τζ. Πάιατ το φιλόδοξο σχέδιο.