ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DEH_HQ

ΔΕΗ: Η επιστροφή των funds και ο νέος μέτοχος με το 5%

Από την πλήρη απαξίωση, η ΔΕΗ περνά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα ραντεβού της διοίκησης με funds και η επικείμενη ανακοίνωση της απόκτησης ποσοστού πάνω από 5% από επενδυτικό κεφάλαιο.

Τέτοιες ημέρες πέρυσι, η ΔΕΗ μόλις είχε πάρει την πρώτη βαθιά ανάσα έπειτα από χρόνια κακοδαιμονίας. Ο ορκωτός λογιστής άναβε το πράσινο φως, που σήμαινε ότι η επιχείρηση είχε απλώς γλιτώσει την χρεοκοπία, τίποτα περισσότερο. Άξιζε πάνω - κάτω 300 εκατ. ευρώ και η διοίκησή της πάσχιζε να πείσει ότι δεν αποτελεί «συστημικό κίνδυνο για την οικονομία», ενώ οι ξένοι θεσμικοί την θεωρούσαν απαγορευμένο χαρτί. 

Ένα χρόνο μετά και με την αξία της ΔΕΗ να έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί (1,153 δισ. ευρώ), δεκάδες από αυτούς που δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για τη ΔΕΗ, βρίσκονται στην πόρτα της. Κάποιοι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αυτήν, άλλοι εξετάζουν σοβαρά την είσοδό τους στην μετοχή, ενώ υπάρχει και ένας που σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα θα ανακοινώσει ότι αυξάνει την συμμετοχή του σε ποσοστό πάνω από το 5%.

Αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά, καναδικά funds κάνουν πολύ συχνά calls με τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία στο πρόσφατο Roadshow του Χρηματιστηρίου ήταν αυτή που είχε ίσως τις περισσότερες συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων θεσμικών, μακροπρόθεσμων επενδυτών και hedge funds. Ανάμεσα σε αυτούς γνωστά ονόματα όπως η γερμανική Allianz, funds με παρουσία στην αγορά, όπως τα Sandglass Capital, Prince Street Capital, TT International, T Rowe Price International, Polygon, Bluecrest, Cleargate Capital, καθώς και νεόκοποι παίκτες, που αναζητούν ευκαιρίες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. Τέτοιο για παράδειγμα είναι το αμερικανικό fund Helm Investment Partners, το οποίο έχει κάνει γνωστό ότι διαθέτει ήδη θέσεις στην ΔΕΗ.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω αλλά και πολλών ακόμη, το γεγονός ότι βλέπουν στη ΔΕΗ τη δυνατότητα μετατροπής της σε μια εταιρεία που θα συγκεντρώνει όλα όσα προτάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Από την εποχή του άνθρακα στις ΑΠΕ, από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας στην ηλεκτροκίνηση, από τις ζημιές στην βιώσιμη κερδοφορία. Εικόνα αντίστοιχη με αυτήν που περιέγραφε προ ημερών η ανάλυση του Bloomberg NEF (BNEF) για το μέλλον του κλάδου ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, κάνοντας ειδική μνεία στην ΔΕΗ. 

Κτίζει το προφίλ της απέναντι στους ξένους

Κύκλοι της επιχείρησης σημειώνουν ότι, για ένα ξένο αναλυτή, η αναφορά ενός εγνωσμένου κύρους μέσου ενημέρωσης, όπως το Bloomberg, σε ένα utility, όπως η ΔΕΗ, έχει στην παρούσα φάση εξαιρετική σημασία. Δείχνει ότι εδώ υπάρχει μια ευκαιρία. Τέτοια δημοσιεύματα θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες, και έχουν στόχο να κτίσει η ΔΕΗ ένα ισχυρό προφίλ απέναντι στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Τόσο τους ευκαιριακούς, όσο και τους πιο μακροπρόθεσμους. Τέτοια αναφορές στέλνουν το μήνυμα στους αναλυτές ότι πλέον η εταιρεία έχει μικρότερο ρίσκο. Και αφού έχει μικρότερο ρίσκο, μειώνεται και το κόστος δανεισμού της. Κόστος που θα μειωθεί περαιτέρω, όσο θα μπαίνουν στην μετοχή της νέα ονόματα ξένων θεσμικών, αλλά και όσο θα εκτυλίσσεται το επιχειρησιακό της σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου, η ΔΕΗ πρόκειται να βγει μετά από πάρα πολλά χρόνια ξανά στις αγορές εκδίδοντας ομόλογα.  Τι σημαίνουν όλααυτά; Ότι όποιος επενδύσει σήμερα στη ΔΕΗ, έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να εισπράξει στο μέλλον ένα σοβαρό μέρισμα.

Σε αυτή τη λογική κινείται η διοίκηση της επιχείρησης απέναντι στους ξένους θεσμικούς, προχωρώντας ταυτόχρονα ένα business plan, το οποίο πρόκειται μάλιστα να επικαιροποιηθεί γύρω στο Δεκέμβριο, με ένα καινούργιο, διάρκειας τριών ετών, προσαρμοσμένο στις ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις διεθνώς. Σύμφωνα με αυτό, η επόμενη ημέρα της επιχείρησης θα προβλέπει 2.000 - 3.000 νέα μεγαβάτ ΑΠΕ μέσα στην επόμενη διετία, πώληση μειοψηφικού μεριδίου στον ΔΕΔΔΗΕ, ενισχύοντας περαιτέρω την διαθέσιμη για επενδύσεις ρευστότητα και ένα συνολικό ολιστικό πλάνο εκσυγχρονισμού της, με έμφαση την ηλεκτροκίνηση, νέα πακέτα ρεύματος, σε συνδυασμό με υπηρεσίες για το σπίτι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.