ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εξυγίανση... fast track για την Froneri Ελλάς Παγωτό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η εταιρεία που ανέλαβε το 2016 τον ελληνικό κλάδο παγωτού της Nestle πέρασε σε κέρδη και μείωσε θεαματικά το δανεισμό. Τώρα στοχεύει στην αύξηση του τζίρου.

Σε χρονιά οικονομικού «νοικοκυρέματος» αναδείχθηκε το 2018 για την Froneri Ελλάς Παγωτό, με την εταιρεία να επιστρέφει σε κερδοφόρα τροχιά, έχοντας παράλληλα εξασφαλίζει κεφάλαια ύψους 60,8 εκατ. ευρώ καθώς και γραπτή επιστολή χρηματοοικονομικής στήριξης από την μητρική της εταιρεία Froneri International Plc.

Η Froneri Ελλάς ιδρύθηκε το 2016, μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου παγωτού από την Nestle Ελλάδος. Η εταιρεία έχει τα μεγαλύτερα μερίδια στην εγχώρια αγορά παγωτού. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Froneri International Plc. - της κοινοπραξίας του ομίλου Nestle με την R & R Ice Cream- και απασχολεί περί τους 80 εργαζόμενους.

Εφέτος στο επίκεντρο του σχεδιασμού της εταιρείας τίθεται, πέρα από την διατήρηση του θετικού πρόσημου στα κέρδη, η τόνωση των εσόδων με ταυτόχρονο περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.

Μάλιστα, η εταιρεία φέρεται να έχει θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του τζίρου, προσδοκώντας ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% σε 13% που ισχύει από την αρχή της φετινής θερινής σεζόν (σ.σ. 20/05/2019) θα αποφέρει σημαντικές «αποδόσεις» στην κατανάλωση παγωτού.

Ένα θετικό «γύρισμα» στο τζίρο της εταιρείας εφέτος κρίνεται αναγκαίο με γνώμονα ότι πέρυσι τα έσοδα επηρεάστηκαν από την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει την λειτουργία του εργοστασίου (Σεπτέμβριος 2017) και να προχωρήσει σε αλλαγές στην λειτουργική και οργανωτική δομή της, εξέλιξη που οδήγησε σε παύση τιμολόγησης ιδιοπαραγόμενων προϊόντων προς εταιρείες του ομίλου.

Η επίπτωση αυτή αντικατοπτρίζεται στην μείωση των πωλήσεων το 2018 κατά 6,3% στα 38,5 εκατ. ευρώ έναντι με 41,1 εκατ. ευρώ το 2017. Παρά την «πίεση» στο τζίρο, η αναδιοργάνωση της εταιρείας έφερε άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας.

Ειδικότερα, η εταιρεία εμφάνισε πέρυσι EBITDA 2,9 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού 15,6 εκατ. ευρώ το 2017, κέρδη προ φόρων 1,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,2 εκατ.ευρώ έναντι ζημιών 19,1 εκατ. ευρώ.

Σημαντική παράμετρο στη βελτίωση της εικόνας των χρηματοοικονομικών δεικτών της εταιρείας την περσινή χρήση αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60,8 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε αφενός διά της καταβολής σε μετρητά 40 εκατ. ευρώ αφετέρου διά της κεφαλαιοποίησης δανείων συνολικού ποσού 20,8 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή των μετρητών πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο 2018 από την μητρική εταιρεία Froneri International Plc . Παράλληλα, η διοίκηση της Froneri Ελλάς έλαβε επιστολή υποστήριξης (letter of support) από την μητρική εταιρεία με την οποία η διοίκηση της Froneri International Plc δηλώνει ότι «θα συνεχίσει ανεπιφύλακτα να υποστηρίζει χρηματοοικονομικά την εταιρεία», καθώς επίσης ότι «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ελληνικής θυγατρικής για περίοδο 12 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της προαναφερόμενης επιστολής».

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 30,9 εκατ. ευρώ (σ.σ. Froneri International Plc 15,46 εκατ. ευρώ και NEW R&R Ice Cream Ltd 15,46 εκατ. ευρώ), σκοπός του οποίου ήταν η εξαγορά της δραστηριότητας του παγωτού από τη Nestle Hellas.

Παράλληλα, για την κεφαλαιοποίηση των δανείων κεφαλαίου κίνησης συνολικού ποσού 20,8 εκατ. ευρώ η εταιρεία υπέγραψε συμφωνητικό πράξης απαλλαγής χρέους με την μητρική της εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2018.

Συνολικά η χρήση 2018 έκλεισε με την εταιρεία να εμφανίζει υποχρεώσεις 6 εκατ. ευρώ ( εκ των οποίων 4,6 βραχυπρόθεσμες ) έναντι 64 ,6 εκατ. ευρώ το 2017.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κερδισμένη από το lockdown η Melissa Κίκιζας, αβεβαιότητα για τη συνέχεια

Εκτίναξη πωλήσεων στα ζυμαρικά και τις έτοιμες σάλτσες σημειώθηκε το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, αλλά η διοίκηση της Melissa Κίκιζας παραμένει επιφυλακτική για τις επερχόμενες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών.