ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

ΟΠΑΠ: Αρχίζει η διάθεση ομολόγων, πώς γίνονται οι εγγραφές

Έως 200 εκατ. ευρώ θα αντλήσει ο ΟΠΑΠ με το νέο επταετές ομόλογο, με εύρος απόδοσης 2,1% - 2,5%. Τουλάχιστον 30% της έκδοσης θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για το νέο ομόλογο του ΟΠΑΠ, με το οποίο επιδιώκει να αντλήσει ποσό 200 εκατ. ευρώ, ενώ το εύρος απόδοσης του ομολόγου έχει καθορισθεί σε 2,1% έως 2,5%. Στόχος του ΟΠΑΠ είναι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά για να αντλήσει ένα δάνειο με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καταγραφεί ως τώρα στην αγορά ομολόγων του Χρηματιστηρίου.

Πρόκεται για ένα κοινό ομολογιακό δάνειο (ΚΟΔ), συνολικού ποσού έως 200.000.000 ευρώ, διάρκειας 7 ετών, διαιρούμενο σε έως 200.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ. Οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Θα καταχωρηθούν στο Σύστημα Άυλων Τίτλων και θα εισαχθούν στις 29 Οκτωβρίου προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ, θα ματαιωθεί η έκδοση και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής κάθε επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν κυρίως για την αποπληρωμή ως το τέλος του έτους ομολόγου που εξέδωσε ο ΟΠΑΠ την 1η Απριλίου 2020. Ειδικότερα, θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του εκκρεμούς υπολοίπου του εν λόγω ομολόγου. Η Eurobank θα λάβει ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ από την αποπληρωμή και η Alpha Bank ποσό 50 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα καλύψουν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης ως το τέλος του 2022.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει βαθμολογηθεί στις 16 Απριλίου με «Β+» από την Standard & Poor's και με «ΒΒ» από την ICAP, στις 20 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δεχθεί πίεση από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας κατά το α' εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν από 201,4 σε 102,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους υποχώρησαν από 91,7 σε 18 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες επενδυτές υποβάλλουν τις αιτήσεις κάλυψης στα καταστήματα των συντονιστών κυρίων αναδόχων, δηλαδή των τραπεζών Eurobank, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, των αναδόχων, Optima Bank και Παντελάκης Χρηματιστηριακή, των μελών του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (Η.ΒΙ.Π.) του Χρηματιστηρίου, καθώς και των Χειριστών του λογαριασμού τους στο Σ.Α.Τ. που συνεργάζονται με τα μέλη Η.ΒΙ.Π.

Για τη συμμετοχή τους στη δημόσια προσφορά, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να προσκομίζουν το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριό τους, τον αριθμό φορολογικού μητρώου τους και την εκτύπωση των στοιχείων του Σ.Α.Τ. που αφορούν στη Μερίδα Επενδυτή και τον Λογαριασμό Αξιών τους.

Οι αιτήσεις κάλυψης των ιδιωτών επενδυτών θα γίνονται δεκτές, μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι των λογαριασμών, βάσει των οποίων εγγράφονται.

Οι ενδιαφερόμενοι Ιδιώτες Επενδυτές θα εγγράφονται στην κατώτατη τιμή του εύρους της απόδοσης των ομολογιών, δηλαδή 2,1%. Ως αξία της συμμετοχής για τους Ιδιώτες Επενδυτές ορίζεται το γινόμενο του αριθμού των αιτούμενων Ομολογιών επί την ονομαστική αξία €1.000 εκάστης Ομολογίας.

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης, του επιτοκίου και της τιμής διάθεσης, οι συντονιστές κύριοι ανάδοχοι θα καθορίσουν το ύψος της έκδοσης και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών και ποσοστό έως και 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών. Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των ιδιωτών επενδυτών για το 30% των ομολογιών της δημόσιας προσφοράς, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα ληφθούν υπόψη: α) η ζήτηση από ειδικούς επενδυτές, β) η ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των ιδιωτών επενδυτών, γ) το πλήθος των ιδιωτών επενδυτών, καθώς και δ) η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 500.000 στον ΟΠΑΠ για εκπρόθεσμη γνωστοποίηση

Η Επ. Ανταγωνισμού σημειώνει στην απόφασή της πως η εκπρόθεσμη γνωστοποίηση δεν έγινε με δόλο και δεν είχε σαν στόχο ή αποτέλεσμα την παράκαμψη του ουσιαστικού ελέγχου της συγκέντρωσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Μερισματική απόδοση 10% μετά τη διανομή 1,5 ευρώ στους μετόχους

Νέο διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε η γενική συνέλευση. Η διοικήση του ΟΠΑΠ ανέφερε πως οι οικονομικές επιδόσεις του 2021 αναδεικνύουν τις υψηλές αντοχές και τη δύναμη του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Συνδυασμένη άνοδος στα επίγεια και τα online παιχνίδια στο α' τρίμηνο

Η ισχυρή συνεισφορά του retail δικτύου και η συνεχιζόμενη δυναμική των online δραστηριοτήτων ήταν το κύριο όχημα για την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών του ΟΠΑΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους