ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DEH_HQ

Η ΔΕΗ ψάχνει το δρόμο για δανεισμό από το εξωτερικό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το θέμα της αναζήτησης μεσοπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου από ξένες τράπεζες θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Το ενδεχόμενο της μερικής αναχρηματοδότησης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ΔΕΗ, που ξεπερνούσε στις αρχές του 2019 τα 600 εκατ. ευρώ, θα εξεταστεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον τραπεζικό χώρο. Η αναχρηματοδότηση θα έχει και ως στόχο τη μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μεσοπρόθεσμο. 

Ο δανεισμός δεν θα γίνει από τις εγχώριες τράπεζες, αφού έχει ξεπεραστεί το προηγούμενο όριο δανεισμού, αλλά θα αναζητηθεί τρόπος κοινοπρακτικού δανεισμού από ξένες τράπεζες. Οι αρχικές σκέψεις που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι στόχος είναι ο δανεισμός για μεσοπρόθεσμη διάρκεια με επιτόκιο πέριξ του 4,5-5%, ο οποίος θα διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης. Σε περίπτωση που προκριθεί η επιλογή του κοινοπρακτικού δανεισμού από το εξωτερικό θα αναζητηθούν οι σύμβουλοι που θα αναζητήσουν τις πηγές δανεισμού σε τράπεζες ευρωζώνης και Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη ΔΕΗ «στοιχειώνει» ακόμη η έκθεση της Mc Kinsey του 2017-2018  η οποία έλεγε ότι ο δανεισμός της είναι επικίνδυνος. Ωστόσο εάν στο σχέδιο περιληφθεί και η βούληση της νέας διοίκησης αλλά και της πολιτικής ηγεσίας για διάσωση της εταιρείας ενδέχεται να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο υποστήριξης του δανεισμού από το εξωτερικό. Εξάλλου, το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως και τα διατραπεζικά επιτόκια έχουν μειωθεί θεαματικά, βοηθά να ζητηθεί χρήμα με κόστος πολύ χαμηλότερο από το παρελθόν.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους (ζημίες ύψους 218,2 εκατ. ευρώ και ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο -EBITDA- της τάξεως των 66,4 εκατ.) και το έντονο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ λειτουργούσαν ως τώρα ανασταλτικά για την αναζήτηση χρηματοδότησης στο εξωτερικό. Όμως, δημιουργούνται πλέον νέα δεδομένα, καθώς το σχέδιο διάσωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή αντιμετωπίζει το άμεσο ταμειακό πρόβλημα. Η κυβέρνηση κατέληξε σε μια μεικτή επιλογή που περιλαμβάνει και την αύξηση των τιμολογίων.  Η ταμειακή υποστήριξη με την άμεση εισροή των ποσού 250-300 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ  του 2011 και η επίσης άμεση εξόφληση οφειλών του Δημοσίου είναι οι πρώτες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και ΔΕΗ βυθίζουν τον Γενικό Δείκτη

Σε πτωτική πορεία για ακόμη μια μέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών που βλέπει όλους τους δείκτες να είναι στο κόκκινο καθώς ΔΕΗ και Τράπεζες βυθίζουν τον Γενικό Δείκτη, ενώ η αξία των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.