ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ακίνητα: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε αύξηση επενδύσεων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πάνω από 120% αυξήθηκαν το α' εξάμηνο οι επενδύσεις σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα στην Ελλάδα, ενώ σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι επενδύσεις στην Ευρώπη.

Τη μεγαλύτερη αύξηση – άνω του 120% - στις επενδύσεις σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα στην Ευρώπη παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2019 η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Savills.

Πρόκειται για αύξηση η οποία συνδέεται κυρίως με τη δραστηριότητα των εισηγμένων εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που τοποθέτησαν περί τα 320 εκατ. ευρώ σε κτίρια γραφείων, καταστήματα και ξενοδοχεία στο πρώτο εξάμηνο, έναντι 120 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2018.

Στις επενδύσεις του φετινού εξαμήνου προστίθενται και κινήσεις των μη εισηγμένων ΑΕΑΑΠ, όπως η Orilina η οποία συνδέεται με τον Τρ. Νάτση και την Brevan Howard Asset Management. Η Orilina απέκτησε στις αρχές του έτους, με επένδυση 25,5 εκατ. ευρώ, το κτίριο γραφείων στην Κηφισιά που φιλοξενεί τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ένα ακόμα ακίνητο στην ίδια περιοχή.

Στην έκθεση της Savills εκτιμάται πως οι συνολικές επενδύσεις σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα στην Ευρώπη έφτασαν τα 111 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ποσό που είναι μειωμένο κατά 16% σε σύγκριση με τους πρώτους έξι μήνες του 2018. Βρίσκεται, επίσης, περίπου 2% χαμηλότερο από τον μέσο όρο επενδύσεων πρώτου εξαμήνου τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από την Ελλάδα, αντίθετα με τη γενικότερη πτωτική κατεύθυνση κινήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο και άλλες αγορές όπως η Τσεχία (59%), η Ιταλία (44%), η Ιρλανδία (34%), η Σουηδία (42%), η Νορβηγία (8%) και η Γαλλία (3%). Η πτώση συνδέεται κυρίως με την υποχώρηση των συναλλαγών στις μεγάλες αγορές όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Οι Αμερικανοί επενδυτές παρέμειναν στην πρώτη θέση και στο πρώτο εξάμηνο του 2019, αλλά ιστορικό ρεκόρ πραγματοποίησαν οι επενδυτές από τη Νότια Κορέα οι οποίοι τοποθέτησαν 6,2 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά ακίνητα.

Τα γραφεία παρέμειναν στο επίκεντρο με επενδύσεις 44,4 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, ποσό που αποτελεί το 41% των συνολικών επενδύσεων του εξαμήνου. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι επενδύσεις σε καταστήματα με την πτώση να φτάνει το 28% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2018. Κατά 16% υποχώρησαν οι επενδύσεις στα logistics που έφτασαν τα 12,4 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκά. Για το σύνολο της χρονιάς προβλέπεται πως οι επενδύσεις στα ευρωπαϊκά εμπορικά και οικιστικά ακίνητα θα φτάσουν τα 241 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των κτιρίων γραφείων στην Ελλάδα, αν και υποχώρησαν, παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στις μισές αγορές βρίσκονται σε επίπεδα κάτω του 4% ενώ στην Αθήνα είναι στο 6,25%, στο Βουκουρέστι στο 7,15% και στη Λισσαβόνα στο 4,25%. Ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, στην έκθεση επισημαίνεται πως παραμένει έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για κτίρια γραφείων. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άφαντες οι μεγάλες επενδύσεις του μεγιστάνα από Βενεζουέλα

Ένα χρόνο μετά τις εντυπωσιακές εξαγγελίες επενδυτικών σχεδίων και ενώ είχε αποκτήσει ακίνητα με αξία που υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Δουζόγλου δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal η Prodea για δύο μεγάλες αποθήκες στο Θριάσιο

Οι δύο αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας ακινήτων είναι μισθωμένοι σε ισχυρό όμιλο logistics. Η κρίση του κορονοϊού στρέφει την Prodea σε επενδύσεις μακριά από τον τουρισμό.