ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αγώνας δρόμου της ΕΥΔΑΠ για μεγάλα έργα 600 εκατ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επισπεύδει τους διαγωνισμούς για τα δίκτυα αποχέτευσης και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της Αν. Αττικής, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να υπάρχουν ανάδοχοι.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του ελληνικού δημοσίου, μετά την παράταση που συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Χθες, ο νέος επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, παρουσίασε τις προτεραιότητες της διοίκησης και υπενθύμισε πως η επιχείρηση θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, όπως προβλέπει και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Υπερταμείο θα συνεχίσει να ελέγχει το 50% συν μία μετοχή, ενώ το 11,33% που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ κάποια στιγμή θα αξιοποιηθεί.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του κ. Σαχίνη δεν είναι ούτε οι οφειλές των δήμων και των ιδιωτών, που βρίσκονται υπό έλεγχο, ούτε ο σχεδιασμός του βασικού μετόχου. Είναι τα μεγάλα έργα που έχει δρομολογήσει η ΕΥΔΑΠ ώστε να τηρήσει η Ελλάδα τις προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών για τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και τα δίκτυα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική.

Η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο σχεδόν πέντε εκατ. ευρώ ετησίως επειδή δεν κατασκευάστηκαν τα ΚΕΛ και τα δίκτυα αποχέτευσης στην περιοχή. Πρόσθετο πρόστιμο πληρώνει επειδή στο Θριάσιο Πεδίο κατασκευάστηκε βιολογικός καθαρισμός που υπολειτουργεί γιατί τα νοικοκυριά δεν συνδέονται με τα δίκτυα αποχέτευσης για να μην πληρώσουν τα τέλη σύνδεσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην Ανατολική Αττική, για την κατασκευή 900 χιλιομέτρων δικτύων αποχέτευσης και τριών ΚΕΛ, φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ, με το κόστος να καλύπτεται κατά 90% από το ΕΣΠΑ.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υποστήριξε χθες πως οι διαγωνισμοί θα βγουν στον αέρα σύντομα ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να υπάρχουν ανάδοχοι. Η κατάσταση είναι σύνθεση καθώς το ΚΕΛ Γλυκών Νερών και Παιανίας θα ολοκληρωθούν μέσα το 2021, αλλά αρκετά αργότερα θα τελειώσει ο βιολογικός καθαρισμός της Ραφήνας και τα έργα στο δήμο Μαραθώνα. Εκκρεμεί και η χωροθέτηση του ΚΕΛ στο δήμο Σαρωνικού.

Σε εξέλιξη είναι και ο μεγάλος διαγωνισμός για τη διαχείριση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας ύψους 280 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Προσφορές έχουν καταθέσει τρεις κοινοπραξίες (ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ, Intrakat – ΤΕΡΝΑ – Suez International και Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος). Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού επείγει, αφού στο τέλος Μαρτίου 2020 λήγει η σύμβαση που έχει υπογράψει προ ετών η κοινοπραξία υπό την ΑΚΤΩΡ που διαχειρίζεται σήμερα την Ψυττάλεια.

Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε χθες και στο σχέδιο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και στην επέκταση σε άλλες περιοχές της Αττικής όπου δεν διαχειρίζεται τα δίκτυα ύδρευσης ή αποχέτευσης.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να αναλάβει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε Μέγαρα και Σαλαμίνα. Σήμερα η επιχείρηση διαχειρίζεται 14.000 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και 9.500 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι πεπαλαιωμένο (ενίοτε άνω των 50 ετών) και θα χρειαστεί σημαντικές επενδύσεις.

Η νέα διοίκηση αναφέρθηκε και στο σχέδιο για εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών και στα πιλοτικά έργα που προχώρησε σε Παλαιό Φάληρο και Χαλάνδρι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μυρίζει μπαρούτι» στον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια

Το ΤΕΕ άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δυο κοινοπραξιών που είχαν αποκλειστεί για τυπικούς λόγους. Αντιδρούν ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ που διαχειρίζονται το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για 1.700 τζιπ από την Κίνα η νέα διένεξη του δήμου Πειραιά με ΟΛΠ

Ο δήμος αμφισβητεί το δικαίωμα του ΟΛΠ να αφήσει σταθμευμένα τζιπ που προορίζονται για τη Ρωσία στον προβλήτα κρουαζιέρας. Την Παρασκευή η κρίσιμη συζήτηση στο ΣτΕ για τις μπλοκαρισμένες επενδύσεις του ΟΛΠ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καταιγίδα... εξωδίκων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τι επιδιώκουν οι δύο εφοπλιστές

Η Greenhill Investments θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν να μην εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και να λαμβάνονται αποφάσεις για την τύχη του ομίλου ερήμην του.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο νέος «πόλεμος» μετόχων και ο γρίφος της αύξησης κεφαλαίου

Οι αποφάσεις των Ολλανδών για τις μετοχές Μπόμπολα, η νέα αντιπαράθεση με την πλευρά των εφοπλιστών και οι πληροφορίες για αύξηση του ποσού που θα χρειαστεί ο όμιλος πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.