ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΚΤΩΡ

Άκτωρ: Aνακριβή τα δημοσιεύματα για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων

Ο Όμιλος πλέον εστιάζει στην ανάληψη έργων κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία με επιλεκτική προσέγγιση ως προς την ελαχιστοποίηση του ρίσκου που αναλαμβάνει.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα για την έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας παρέχει σε ανακοίνωσή της η Άκτωρ, σημειώνοντας ότι σε σχέση με τις κατηγορίες (περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) τα όσα αναφέρονται είναι απολύτως ανακριβή.

Ειδικότερα, σε απάντηση του από 22/12/2020 ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με δημοσίευμα Τύπου στις 21/12/2020 με τίτλο «Παγκόσμια Τράπεζα: Στη «μαύρη λίστα» η Άκτωρ για διαφθορά», αναφέρει ότι:

  • Με απόφασή της (δημοσιοποιημένο κείμενο) η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλε, κατόπιν έρευνας που είχε ξεκινήσει από το έτος 2017, στην ΑΚΤΩΡ τη μη επιλεξιμότητας από κάθε έργο που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα για 15 μήνες και όχι για δύο έτη όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Αντίστοιχος περιορισμός, επιβλήθηκε και στα λοιπά μέλη της Κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχε η ΑΚΤΩΡ,  με προγενέστερες αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας κατόπιν συμβιβασμού που συνήψαν αυτά για άλλα χρονικά διαστήματα. Η ως άνω Κοινοπραξία έχει αναλάβει έργο βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία το έτος 2016. O ανωτέρω περιορισμός επιβλήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση λόγω αποδιδόμενης παραβίασης εκ μέρους των μελών της Κοινοπραξίας των κανόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι λόγω παραβίασης κανόνων της ελληνικής, ευρωπαϊκής ή τοπικής νομοθεσίας, τα όσα δε αναφέρονται στο δημοσίευμα σε σχέση με τις κατηγορίες (περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) είναι απολύτως ανακριβή.
  • Η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην Εταιρεία όσο και στην ίδια τη θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αφού ο μεν περιορισμός αφορά την ΑΚΤΩΡ (και τις θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ) για έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ούτως ή άλλως από μακρού χρόνου η ΑΚΤΩΡ δε συμμετέχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από τη Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Τέλος διευκρινίζεται ότι ο Όμιλος όπως ήδη έχει δημοσιοποιήσει σε προγενέστερες παρουσιάσεις του, ιδίως στον τομέα κατασκευής έχει αποφασίσει και πλέον εστιάζει γεωγραφικά στην ανάληψη έργων κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία με επιλεκτική προσέγγιση ως προς την ελαχιστοποίηση του ρίσκου που αναλαμβάνει.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καμπάνα» 31,5 εκατ. δολ. στην Ελλάκτωρ από διαιτησία έργου στο Κατάρ

Υπεργολάβος δικαιώθηκε σε διεκδίκηση οφειλής 98,5 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία που κατασκεύασε το μετρό στην Ντόχα, όπου η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει με ποσοστό 32%. Θα υποβληθεί αγωγή ακύρωσης της απόφασης.