ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι Αμερικανοί που «ποντάρουν» 100 εκατ. ευρώ στα ακίνητα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο αμερικανικός όμιλος Hines υλοποιεί στην Ελλάδα επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αγοράς. Τώρα στρέφεται και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο υπολογίζεται ότι προσεγγίζει πλέον τα 100 εκατ. ευρώ «τρέχει» στην ελληνική αγορά ακινήτων ο αμερικανικός όμιλος Hines.

Μάλιστα, πλέον έχει αρχίσει να καλύπτει όλο το φάσμα της αγοράς, καθώς έχει αποκτήσει παρουσία τόσο στον χώρο της φιλοξενίας, μέσω του ξενοδοχείου Grand Hyatt στην Λ. Συγγρού, όσο και στα επαγγελματικά ακίνητα, όπου αναπτύσσει νέα έργα εμπορικών χώρων, αλλά και στην αγορά γραφείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Καψάλη, διευθυντή του ελληνικού τμήματος της Hines, ειδικά ως προς το σκέλος της φιλοξενίας, εκτός από τα ξενοδοχεία πόλης, το επόμενο βήμα αναμένεται στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς.

«Θεωρούμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και θα εστιάσουμε εκεί το επόμενο διάστημα», σημείωσε στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου Prodexpo.

Εμπορικά κέντρα

Σημαντική, όμως, θα είναι η παρουσία της εταιρείας και στον κλάδο των εμπορικών κέντρων. Η πλέον πρόσφατη κίνηση της Hines αφορά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά και αξιοποίηση του Athens Heart.

Το εμπορικό κέντρο της Pasal Development θα ανακατασκευαστεί και θα μετατραπεί σε ένα εκπτωτικό κέντρο πολυτελείας, όπου μάλιστα εκτός από σημαντικές χρήσεις εστίασης, θα περιλαμβάνονται κι αίθουσες κινηματογράφου.

Το ακίνητο των 22.000 τμ. στην συμβολή της Πειραιώς με την Χαμοστέρνας στον Ταύρο, θα μετονομαστεί σε Gazi Outlet, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2021, με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στην Hines και την Εθνική Τράπεζα, η πρώτη έχει αναλάβει να αποπληρώσει και το δανεισμό ύψους 55 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει η Pasal Development (μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Doreco) για την ανάπτυξη του Athens Heart.

Επένδυση σε γραφεία

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η πρώτη επένδυση της Hines στην αγορά γραφείων, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Καψάλης, τον προηγούμενο Μάρτιο αποκτήθηκε κτίριο γραφείων στην Λ. Βασ. Σοφίας 23, το οποίο φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και πρεσβείες.

Το εμπορικό πάρκο

Παράλληλα, η Hines ετοιμάζεται να ξεκινήσει και την κατασκευή του εμπορικού πάρκου που ετοιμάζει στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Πρόκειται για το πρώην Academy Gardens, που αφορά σε έκταση 24 στρεμμάτων της πρώην κλωστοΰφαντουργίας Μουζάκη, που εξαγόρασε στο τέλος του 2018 από την Blackstone, με το τίμημα να εκτιμάται ότι δεν ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, με τις εκτιμήσεις για την ανέγερση των πρώτων 12.000 τ.μ. καταστημάτων να κάνουν λόγο για ολοκλήρωσε μέχρι την άνοιξη του 2020.

Η εταιρεία έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην τμηματική ανάπτυξη της έκτασης, μέσω καταστημάτων «big-box», δηλαδή με ακίνητα μεγάλης επιφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώτος μισθωτής αναμένεται να είναι η αλυσίδα Leroy Merlin, ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και η Lidl.

Ποια είναι η Hines

Η Hines δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2014, προχωρώντας στην πρώτη της επένδυση το 2017, αποκτώντας το πρώην Ledra Marriott, που πλέον λειτουργεί ως Grand Hyatt (το τρίτο στην Ευρώπη και πρώτο στην Ελλάδα).

Η Hines είναι ένας διεθνής όμιλος επενδύσεων σε ακίνητα, που συστάθηκε το 1957 και σήμερα διαθέτει παρουσία σε 219 πόλεις και 23 χώρες. Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας άνω των 124 δισ. δολαρίων, ενώ σήμερα «τρέχει» 148 έργα ανάπτυξης ακινήτων παγκοσμίως. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άφαντες οι μεγάλες επενδύσεις του μεγιστάνα από Βενεζουέλα

Ένα χρόνο μετά τις εντυπωσιακές εξαγγελίες επενδυτικών σχεδίων και ενώ είχε αποκτήσει ακίνητα με αξία που υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Δουζόγλου δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal η Prodea για δύο μεγάλες αποθήκες στο Θριάσιο

Οι δύο αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας ακινήτων είναι μισθωμένοι σε ισχυρό όμιλο logistics. Η κρίση του κορονοϊού στρέφει την Prodea σε επενδύσεις μακριά από τον τουρισμό.