ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: EZA

Νέα αύξηση κεφαλαίου από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης για να υλοποιηθεί επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ. Συμφωνία με Goody's - Everest και αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.

Προς νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), μετά την κάλυψη αύξησης ύψους 1,315 εκατ. ευρώ, στην οποία προχώρησε στα τέλη του Αυγούστου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ΑΜΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους και αποτελεί κίνηση η οποία ευθυγραμμίζεται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ζυθοποιίας, που προβλέπει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ τη τριετία 2019-2023. 

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του κεφαλαίου κίνησης, η ζυθοποιία προχώρησε σε ΑΜΚ με έκδοση 1.315.789 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, λόγω άσκησης από τον ομολογιούχο του δικαιώματος μετατροπής 3,5 εκατ. μετατρέψιμων ομολογιών (με τιμή μετατροπής 2,66 ευρώ/μετοχή)οι οποίες είχαν εκδοθεί το 2016 στο πλαίσιο προγράμματος μετατρέψιμου ομολογιακού 3,5 εκατ. ευρώ  ( το οποίο τροποποιήθηκε εκ νέου τον περασμένο Αύγουστο). Παράλληλα ποσό 2.184.211 ευρώ άγεται σε πίστωση του λογαριασμού «διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».

Το ύψος της δρομολογούμενης ΑΜΚ δεν έχει γνωστοποιηθεί, ωστόσο στο βαθμό που θα πραγματοποιηθεί θα είναι η τρίτη μέσα σε έξι χρόνια. Σημειώνεται ότι η πρώτη ΑΜΚ κατά 2,5 εκ. ευρώ πραγματοποιήθηκε  το 2013, όταν και εισήλθε στην εταιρεία η  Damma Holdings του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, η οποία και ενδέχεται- μετά από την νέα κεφαλαιακή ενίσχυση να διευρύνει περαιτέρω την συμμετοχή της στην ζυθοποιία. 

Σε κάθε περίπτωση, τα «φρέσκα» κεφάλαια είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί το πλάνο των αναπτυξιακών σχεδιασμών που μεταξύ άλλων προβλέπουν την δημιουργία νέας γραμμή εμφιάλωσης. 

Το εν λόγω πλάνο έχει ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης καθώς τον Μάιο, η εταιρεία προχώρησε στην σύναψη σύμβαση προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού αναφορικά με την αγορά νέας γραμμής συσκευασίας φιάλης συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Η νέα γραμμή αναμένεται να είναι έτοιμη για λειτουργία στις αρχές της χρήσης 2020. 

Η λειτουργία της νέας γραμμής αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για διπλασιασμό των εσόδων και του μεριδίου, το οποίο το 2018 διαμορφώθηκε στο 8%, καθώς και η επέκταση των εμπορικών δυνατοτήτων.

Συμφωνία με Goody's και εξαγωγές

Προς την κατεύθυνση, εξάλλου, των εμπορικών συμφωνιών εφέτος στην έναρξη της θερινής σεζόν, η ζυθοποιία προχώρησε στη σύναψη σύμβασης πώλησης των προϊόντων της με τον όμιλο Goody’s - Everest.  Η ανωτέρω συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην ΕΖΑ να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 550 τελικά σημεία πώλησης. 

Σημαντική θέση στους σχεδιασμούς της ζυθοποιίας έχει και η εξωστρέφεια. Η ΕΖΑ, έχοντας εμφανίσει πέρυσι υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν ως αποτέλεσμα το 10% του τζίρου της να αφορά στις εξαγωγές, φέτος επικεντρώνεται στη διεύρυνση της παρουσίας της στις υφιστάμενες αγορές και δη στη διεκδίκηση ισχυρής θέσης στις κατηγορίες των αναψυκτικών με βύνη στις αγορές της Μέσης Ανατολής και τις αραβικές χώρες. 

Σημειώνεται ότι η ζυθοποιία έκλεισε την περσινή χρήση με ενισχυμένα ενοποιημένα έσοδα κατά 16,3% στα 35,6 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: περιλαμβάνονται και στα στοιχεία της θυγατρικής Crystal Beverages A.E.). Τα EBITDA γύρισαν θετικά στα 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιογόνων 0,811 εκατ. ευρώ το 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κέρδη 0,570 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ωστόσο τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν σε ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 0,811 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κερδισμένη από το lockdown η Melissa Κίκιζας, αβεβαιότητα για τη συνέχεια

Εκτίναξη πωλήσεων στα ζυμαρικά και τις έτοιμες σάλτσες σημειώθηκε το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, αλλά η διοίκηση της Melissa Κίκιζας παραμένει επιφυλακτική για τις επερχόμενες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών.