ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:34:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΕΔΔΗΕ
Φώτο: ΔΕΔΔΗΕ

Προς παράταση οδεύει ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ φαίνεται ότι οδηγεί σε παράταση κάποιων ημερών της καταληκτικής προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Προς παράταση κάποιων ημερών του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ προσανατολίζεται η ΔΕΗ. Η προθεσμία εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η 29η Ιανουαρίου, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό και γι’ αυτό ζητήθηκε από ενδιαφερόμενους να δοθεί επιπλέον χρόνος ώστε να ετοιμάσουν τους φακέλους τους. Η ΔΕΗ φαίνεται ότι θα δεχτεί το αίτημα αυτό και θα παρατείνει την προθεσμία έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 επενδυτικά σχήματα που απαρτίζονται κατά κύριο λόγο από εταιρείες και funds και έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ για τη συναλλαγή έχουν προσεγγίσει 70 πιθανούς επενδυτές από τους οποίους οι 19 ανταποκρίθηκαν θετικά, αριθμός που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε market test για ελληνική εταιρεία. Στους υποψήφιους επενδυτές που ανταποκρίθηκαν, με τους οποίους καθορίστηκαν συναντήσεις για διευκρινίσεις και πληροφορίες επί της διαδικασίας πώλησης, περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ηλεκτρισμού και διαχειριστές δικτύων όσο και διεθνείς χρηματο-οικονομικοί οίκοι.

Το υψηλό ενδιαφέρον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αποδίδεται σε δύο παράγοντες: αφενός την ευνοϊκή διεθνή και εγχώρια συγκυρία (παρά την πανδημία ή και εξαιτίας της) και αφετέρου τις θετικές προοπτικές του κλάδου διαχείρισης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία αλλά και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων διεθνώς έχουν καταστήσει τους κλάδους των δικτύων, που λειτουργούν σε καθεστώς εγγυημένων αποδόσεων, ιδιαίτερα ελκυστικούς. Το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις στη συγκεκριμένη αγορά είναι αυξημένο με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των δυνητικών αγοραστών και την αναμενόμενη αύξηση των αποτιμήσεων για τους πωλητές. Πρόσθετο στοιχείο για τη χώρα μας αποτελεί η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται ως το τέλος Ιουνίου. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ για την απομείωση του χρέους της (ήταν 3,9 δισεκ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου) αλλά και για την χρηματοδότηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ το παραγωγικό δυναμικό ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,5 γιγαβάτ το 2023 από 200 μεγαβάτ πέρυσι. Το χρέος της επιχείρησης την ίδια χρονιά (2023) προβλέπεται να περιοριστεί στο τριπλάσιο των λειτουργικών κερδών ενώ το 2019 η ΔΕΗ χρωστούσε 11 φορές τα λειτουργικά της κέρδη.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, 11προσφορές στη ΔΕΗ

Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται ως το τέλος Ιουνίου.