ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
HERON, hrwn

ΗΡΩΝ ΕΝ.Α: Πώς ο καταναλωτής ρεύματος γίνεται επενδυτής στις ΑΠΕ

Με τα σημερινά δεδομένα κόστους ενέργειας, το κεφάλαιο που θα «επενδύσει» κάποιος στο πρόγραμμα ΕΝ.Α, θα «αποδίδει» περίπου 8,5% κάθε έτος. Ποια τα βήματα για να μηδενίσετε το λογαριασμό σας.

Έως και 100% ενεργειακή ανεξαρτησία μπορούν να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές μέσα από το νέο πρόγραμμα ΕΝ.Α της ΗΡΩΝ και να μειώσουν σημαντικά τον λογαριασμό τους, έως και να τον μηδενίσουν σε ετήσια βάση.

Μέσω του ΕΝ.Α, ο πελάτης επωφελείται από τη λειτουργία ενός πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνεισφέροντας στην επίτευξη του εθνικού στόχου για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς καμία δέσμευση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δυνατότητα που προσφέρεται στους πελάτες της ΗΡΩΝ να «αγοράσουν» παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και να γίνουν οι ίδιοι «παραγωγοί» της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Η καινοτομία του προγράμματος είναι ότι όλοι οι καταναλωτές (με παροχή χαμηλής τάσης), ανεξαρτήτως εάν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ενός ακινήτου, μονοκατοικίας ή διαμερίσματος σε πολυκατοικία ή καταστήματος, με ή χωρίς τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος, μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές χωρίς να επιβαρύνονται με την εγκατάσταση, συντήρηση και ασφάλιση ενός τέτοιου συστήματος. Άρα οι καταναλωτές αποφεύγουν ένα σημαντικό κόστος για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο δεν θα μπορούσαν να πάρουν «μαζί τους» σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να αλλάξουν κατοικία ή επαγγελματική έδρα της επιχείρησής τους.

Να σημειωθεί ότι μηδενικός λογαριασμός νοείται ως προς το ανταγωνιστικό (ενεργειακό) σκέλος, το κόστος δηλαδή της καταναλωθείσης ηλεκτρικής ενέργειας και όχι ως προς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα δημοτικά τέλη, το τέλος υπέρ ΕΡΤ κ.α.

Πώς «λειτουργεί» το πρόγραμμα ΕΝ.Α

Με το πρόγραμμα ΕΝ.Α δίνεται η ευκαιρία στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας ενός πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της οικίας ή/και της επιχείρησής τους, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν οι ίδιοι φωτοβολταϊκό στη στέγη τους.

Μέσω της στρατηγικής συνεργασίας της ΗΡΩΝ με τον μεγαλύτερο παραγωγό ΑΠΕ στη χώρα, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται διαρκώς φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, η ενέργεια των οποίων προσφέρεται με έκπτωση στους πελάτες της ΗΡΩΝ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Κάθε Πελάτης έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ΕΝ.Α και να «παράξει» όσο ρεύμα θα χρειαστεί έως και για να μηδενίσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ακόμα και η ελάχιστη συμμετοχή των 100 ευρώ που απαιτείται να καταβάλλει κάποιος για την ενεργοποίηση του προγράμματος EN.A, θα του επιστραφεί μέσω των εκπτώσεων που θα λαμβάνει στους μηνιαίους λογαριασμούς του.

Στην ιστοσελίδα της ΗΡΩΝ υπάρχει ένα  εργαλείο (Calculator) που κάνει τους υπολογισμούς που χρειάζεται ο καταναλωτής ώστε να δει κατά προσέγγιση την «απόδοση» της «επένδυσής» του. Με τα σημερινά δεδομένα κόστους ενέργειας, το κεφάλαιο που θα «επενδύσει» κάποιος στο πρόγραμμα ΕΝ.Α, θα «αποδίδει» περίπου 8,5% κάθε έτος.

Αν στο μέλλον, η τιμή της ενέργειας διαφοροποιηθεί (αυξηθεί ή μειωθεί), η ΗΡΩΝ θα αυξομειώνει αναλογικά και τα τιμολόγια προμήθειας. Έτσι η ετήσια «απόδοση» αναμένεται να παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

Βήματα συμμετοχής στο πρόγραμμα

Λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, η εγγραφή δεν εγγυάται τη συμμετοχή και η αποδοχή της εγγραφής στο πρόγραμμα θα υπόκειται σε επιβεβαίωση από την εταιρεία. Ο ενδιαφερόμενος θα ειδοποιηθεί για την οριστική εγγραφή του στο Πρόγραμμα ΕΝ.Α πριν από την πρώτη του χρέωση. Εάν οι εγγραφές υπερβαίνουν τη διαθεσιμότητα, θα προστεθεί αυτόματα σε σχετική λίστα αναμονής.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία είναι απλή: το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένας καταναλωτής αν είναι πελάτης της ΗΡΩΝ είναι να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του συμπληρώνοντας τη φόρμα «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» που θα βρει στο www.heron.gr ή www.MyHeron.gr, καθώς και στα καταστήματα ΗΡΩΝ, στο Δίκτυο Επίσημων Συνεργατών και τηλεφωνικά στο 18228.  Αν ένας καταναλωτής δεν είναι πελάτης πρέπει να γίνει άμεσα και να ακολουθήσει τα απαραίτητα βήματα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Αν ένας οικιακός καταναλωτής πληρώνει περίπου 350€ τον χρόνο για το ρεύμα (χωρίς ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δημοτικά τέλη, τέλος ΕΡΤ κ.λπ.) τότε, όταν η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ΕΝ.Α φτάσει περίπου τις 4.000€ θα απολαμβάνει δωρεάν ρεύμα για τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι να συμπληρωθεί η διάρκεια ζωής των πάρκων ΑΠΕ, η οποία είναι τουλάχιστον 20 χρόνια και μπορεί να φτάσει και έως τα 25 χρόνια. Έτσι στο τέλος του Προγράμματος ΕΝ.Α, θα έχει λάβει εκπτώσεις συνολικής αξίας περίπου 9.000€, υπερδιπλασιάζοντας έτσι το κεφάλαιό του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στο παράδειγμα αυτό τα περίπου 4.000€ της συνολικής συμμετοχής του μπορεί να τα πληρώνει σταδιακά, μέσα σε τρία χρόνια, μηδενίζοντας σταδιακά τον λογαριασμό του.

Το οικολογικό όφελος

  • Το πρόγραμμα ΕΝ.Α αφορά αποκλειστικά χρήση καθαρής ενέργειας, που προέρχεται μόνο από εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Μειώνεται η περιβαλλοντική ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα λόγω της ανάπτυξης της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Κάθε καταναλωτής που συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΝ.Α συμμετέχει ταυτόχρονα στην παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία ΗΡΩΝ και Volvo Car Hellas για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

Ο ΗΡΩΝ δημιούργησε δύο ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας για τους υφιστάμενους και τους μελλοντικούς κατόχους ή χρήστες αμιγώς ηλεκτρικών και Plug-In υβριδικών αυτοκινήτων Volvo.
HRON, IRON, ENERGEIA, GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διευκρινίσεις της ΓΕΚ Τέρνα για την απόκτηση των μετοχών του ομίλου Ήρων

Στην ανακοίνωση της, η ΓΕΚ Τέρνα αναφέρει πως με την απόκτηση του 100% των μετοχών του ομίλου Ήρων, η εταιρεία θα ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη. Στα 537 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Ήρων το 2020.