ΓΔ: 861.32 -1.61% Τζίρος: 36.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κάλυψε το χαμένο έδαφος η Jumbo το β΄δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου

Η εντυπωσιακή ανταπόκριση και προσέλευση των Ελλήνων καταναλωτών οδήγησε σε οριακή αύξηση των πωλήσεων της Jumbo τον Ιανουάριο. Κλειστά παραμένουν ωστόσο τα καταστήματα της αλυσίδας στις κόκκινες περιοχές.

Οριακή αύξηση 0,20% έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα παρουσίασαν οι πωλήσεις της Jumbo στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με τα 52 καταστήματα της να λειτουργούν από 18 Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 του μήνα. Ωστόσο η μεγάλη αλυσίδα παιχνιδιών θα συνεχίσει να κρατάει τα καταστήματα της κλειστά στις «κόκκινες περιοχές» καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το click away και click inside στους χώρους της.

Συνολικά, οι πωλήσεις του Ομίλου, κατά τον πρώτο μήνα του 2021, μειώθηκαν κατά -0,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Όσον αφορά την Ελλάδα, σήμερα λειτουργούν κανονικά μόνο τα 26 από τα 52 καταστήματα καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα οδήγησαν στην επιβολή νέων περιορισμών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Jumbo υπήρξε «εντυπωσιακή ανταπόκριση και προσέλευση των Ελλήνων καταναλωτών κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών ελεύθερης λειτουργίας του λιανεμπορίου» που κατάφερε να εξισορροπήσει τις πωλήσεις του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα τα 52 καταστήματα της Jumbo στην Ελλάδα λειτούργησαν από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου, με τις καθαρές πωλήσεις της μητρικής -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- να παρουσιάζουν αύξηση +0,20%, σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο όπου όλα τα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς περιορισμούς.

Όσον αφορά την Κύπρο, η Jumbo ανέφερε οτι αρχές Ιανουαρίου λειτούργησαν τα 3 από τα 5 καταστήματα. Από την 10η Ιανουαρίου 2021 όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά λόγω του απαγορευτικού (lockdown) που επιβλήθηκε στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο μειώθηκαν κατά -72% περίπου, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων στην Κύπρο.

Στη Βουλγαρία λειτούργησαν τα 8 από τα 9 καταστήματα Jumbo σημειώνοντας αύξηση κατά +24% περίπου. Στη Ρουμανία, τον Ιανουάριο του 2021, λειτούργησαν και τα 14 καταστήματα Jumbo στη χώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά +27% περίπου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 όπου λειτουργούσε ο ίδιος αριθμός καταστημάτων.

Σύμφωνα με την Jumbo υπήρξε προσπάθεια να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις κόκκινες περιοχές σύμφωνα με τις εντολές της πολιτείας και με τον ίδιο πρακτικά τρόπο με τον οποίον λειτουργεί και η υπόλοιπη αγορά, όμως η  εφαρμογή του νέου πλαισίου στα καταστήματα Jumbo αποδεικνύεται τελικά μη φιλικό προς τους πελάτες της και δεν επιτρέπει στην πράξη την λειτουργία των καταστημάτων ακόμη και με τον τρόπο που συμβιβαστικά επελέγη.

Κατά συνέπεια, η εταιρεία προχώρησε σε νέα αναστολή της λειτουργίας των 26 από τα 52 καταστήματα Jumbo στις «κόκκινες» περιοχές (Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα) από την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου και μέχρι την επέκταση της μεθόδου click inside σε όλο το εύρος των προϊόντων της. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 9% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo κατά το 8μηνο

Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος τονίζει ότι καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και χαρακτηρίζει ως «παράλογο» το κόστος μεταφοράς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 12,6% για τις πωλήσεις της Jumbo το α' εξάμηνο του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον όμιλο η αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, ο οποίος πραναγγέλει αλλαγή στρατηγικής τόσο σε αυτόν όσο και στον σχεδιασμό λειτουργίας των νέων καταστημάτων.