ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
opap-tzogos-stoixima
Φώτο: ΟΠΑΠ

Το «στοίχημα» των επενδυτών στον ΟΠΑΠ: Προσδοκίες για την επανεκκίνηση

Με κέρδη 62% η μετοχή από το χαμηλό στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς η αγορά «ποντάρει» στη γρήγορη επαναφορά των πρακτορείων στην κανονικότητα με συμβολή και από το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Στην επόμενη ημέρα και στο άνοιγμα των περίπου 3.800 καταστημάτων του ΟΠΑΠ ανά την Ελλάδα προσβλέπουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, που έχουν οδηγήσει τη μετοχή σε σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά του περασμένου Οκτώβρη, αλλά και από το ναδίρ 5ετίας του Μαρτίου του 2020.

Παρά το γεγονός ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν συμπαρασύρει σε καθυστέρηση και την επαενεκκίνηση της λειτουργίας του δικτύου πρακτορείων του ΟΠΑΠ, υπάρχει η εκτίμηση ότι η πρόοδος των εμβολιασμών θα συμβάλλει στην ταχύτερη επαναφορά της κανονικότητας στο δίκτυο, συγκριτικά με άλλα καταστήματα του λιανεμπορίου, δεδομένου ότι σύντομα θα έχει καλυφθεί ο πληθυσμός άνω των 60 ετών και το μεγαλύτερο μέρος της πελατειακής βάσης των πρακτορείων αποτελείται από άτομα αυτών των ηλικιών.

Αποτελώντας ένα από τα πιο «βαριά» χαρτιά της αγοράς, ευρισκόμενος στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων πίσω από Coca Cola HBC και ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ με αποτίμηση 3,82 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Εντός του 2021, η μετοχή ενισχύεται κατά 2,37%, όμως το τελευταίο τετράμηνο έχει σημαντική αντίδραση. Πιο αναλυτικά, από το χαμηλό των 6,92 ευρώ της 30ης Οκτωβρίου 2020, όταν άρχιζε το δεύτερο lockdown, ο τίτλος του ΟΠΑΠ ενισχύεται σε ποσοστό 62%, φτάνοντας μάλιστα την περασμένη εβδομάδα και στις 3 Μαρτίου στα 11,78 ευρώ που είναι υψηλό 52 εβδομάδων. Από το χαμηλό των 5,40 ευρώ (αρνητικό ρεκόρ από τις αρχές του 2016) που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 17 Μαρτίου 2020, η μετοχή κερδίζει περισσότερο από 100%.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η Eurobank Equites σε ειδική ανάλυσή της, είχε κάνει σύσταση αγοράς, τοποθετώντας τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της. Μάλιστα, οι αναλυτές είχαν αναφέρει τότε πως η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί το πιο ελκυστικό play για τους επενδυτές για το re-opening της οικονομίας μετά το lockdown. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ το 2021-22, οπότε ο ΟΠΑΠ θα δώσει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους του, με τη μερισματική απόδοση το 2021 να αναμένεται στο 13,2% και το 2022 στο 15,1%.

Τον περασμένο μήνα,  η Euroxx Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της για το Χ.Α. ανέβασε την τιμή στόχο για τον ΟΠΑΠ στα 14,5 ευρώ, ενώ η Εθνική Χρηματιστηριακή έχει οριοθετήσει το στόχο στα 14,20 ευρώ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ θα είναι φέτος η κορυφαία σε μερισματική απόδοση στην αγορά, με 11,3%.

Προετοιμασία επανεκκίνησης

Ενόψει της επανεκκίνησης του δικτύου, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες νέες πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης των πρακτόρων του. Τα νέα μέτρα στήριξης αφορούν σχεδόν 3.800 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο πλάνο για την αποπληρωμή υποχρεώσεων με μηνιαίες δόσεις, οικονομική ενίσχυση για την πληρωμή λογαριασμών τηλεπικοινωνιών, απαλλαγή χρεώσεων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, παροχή οικονομικής διευκόλυνσης για κάλυψη λειτουργικών εξόδων κ.α.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Jan Karas, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ «ενεργοποιούμε νέα σημαντικά μέτρα για την οικονομική στήριξη και ανακούφιση των συνεργατών μας, ενώ προχωράμε στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εμπορικού πλάνου για τα καταστήματα μας, με γνώμονα την πλήρη επαναλειτουργία του δικτύου μας και στόχο την προσέλκυση πελατών, με νέες προϊοντικές, προωθητικές και επικοινωνιακές ενέργειες».

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει διατηρήσει υψηλή ρευστότητα για να ξεπεράσει τη δύσκολη φάση της διακοπής λειτουργίας του δικτύου, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο προχώρησε με επιτυχία σε έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν στα 611,9 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η τελική απόδοση των ομολογιών του ΟΠΑΠ ορίστηκε στο κατώτερο εύρος, ήτοι στο 2,10%, κάτι που μειώνει σημαντικά το κόστος δανεισμού για τον Οργανισμό.

Ο μετασχηματισμός και η εξαγορά της Stoiximan

Στη διάρκεια της πανδημίας, ο ΟΠΑΠ αναπλήρωσε σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες εσόδων από τη διακοπή λειτουργίας των πρακτορείων μέσω της στρατηγικής επένδυσης στη Stoiximan. Επιπλέον, ολοκλήρωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα ολικού μετασχηματισμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, προχώρησε σε εγκατάσταση περισσότερων από 50.000 νέων διαφορετικών συσκευών, ενώ έγινε και ολικός εκσυγχρονισμός του δικτύου, με τεχνολογικές επενδύσεις περί τα 100 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίου επιπέδου, με καινούρια παιχνίδια αλλά και νέες Virtual υπηρεσίες. Αυτή ήταν και η κεντρική στόχευση της στρατηγικής επένδυση στη Stoiximan, η οποία είναι ευθέως συμπληρωματική στις διαδικτυακές δραστηριότητες του οργανισμού και του παρέχει «διαβατήριο» διαδικτυακής παρουσίας σε διεθνές επίπεδο. Σημειώνεται ότι την 1η Μαρτίου 2021 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο» φως για την εξαγορά της Kaizen Gaming (Stoiximan).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ηλεκτρίστηκε» η μετοχή της ΔΕΗ: άλμα 532% - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Κορυφαία σε απόδοση από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ τον Απρίλιο του 2019 είχε διολισθήσει ως τα 1,20 ευρώ. Πείθουν την αγορά η οικονομική εξυγίανση και η «πράσινη» στροφή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πρώτη έκδοση ομολόγων στο ΧΑ από ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία

Εντός του Απριλίου αναμένεται η έκδοση της Costamare Shipping της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που είναι εισηγμένη στη Νέα Υόρκη και σχεδιάζει να αντλήσει 100 εκατ. ευρώ για αγορές νέων πλοίων.