ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παίρνει μορφή ο παγκόσμιος πρωταθλητής ιχθυοκαλλιέργειας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ξεκινούν τους πρώτους μήνες του 2020 οι διαδικασίες συγχώνευσης των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Andromeda. Θετική συγκυρία για το εγχείρημα, καθώς τελειώνει η πτώση των διεθνών τιμών.

Στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς τοποθετείται η έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας, Σελόντα και Andromeda, που θα βρεθούν υπό τη σκέπη του ομίλου της Andromeda.

Το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί, με τους αρχικούς υπολογισμούς να δίνουν ένα περιθώριο δώδεκα μηνών. 

Η εποπτεία και η κεντρική διοίκηση της εξέλιξης της συγχώνευσης θα ασκείται από τη Ισπανία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά του ομίλου Andromeda, ενώ εκφρασμένη πρόθεση των βασικών μετόχων είναι από την πρώτη μέρα που οι εταιρείες Νηρέας και Σελόντα περάσουν στο έλεγχό τους να ξεκινήσει η χρηματοδότηση επενδύσεων. 

Σε ό,τι αφορά στην συγκυρία κατά την οποία θα συντελείται η συγχώνευση προβλέπεται μάλλον θετική, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών του ΟΗΕ (FAO) και συγκεκριμένα το ειδικό τμήμα του για την αλιεία Globefish έχει προβεί στην εκτίμηση ότι το 2020 μπορεί να σημάνει την έναρξη της ανόδου για τις τιμές στο λαβράκι και την τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας. Η εκτίμηση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει το τέλος μιας μακρόχρονης πορείας διαρκούς πτώσης των τιμών και σίγουρα θα ενισχύσει περαιτέρω τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του ομίλου Andromeda. 

Στο βαθμό που όλες οι διαδικασίες ακολουθήσουν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα τότε ο ισχυρός παίχτης που θα προκύψει από την τριπλή συγχώνευση θα βρίσκεται σε φάση πλήρους ενεργοποίησης από το 2021.

Αξίζει να επισημανθεί ότι επιτυχής ολοκλήρωση της συγχώνευσης πέρα από την δημιουργία του «παγκόσμιου πρωταθλητή» στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να ανοίξει και το δρόμο για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Amerra από τη Mubadala για επενδύσεις εν γένει στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στην Ελλάδα και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πριν συμβούν όμως όλα αυτά, στο επίκεντρο βρίσκεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν :

  • στην έγκριση που θα δώσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών που μετέχουν στη συγκέντρωση,
  • στη διαδικασία μεταβίβασης – πώλησης συγκεκριμένων ιχθυοτροφείων, συσκευαστηρίων και εκκολαπτηρίων, στο σχήμα Diorasis International - Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, που αποφασίσθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού τον οποίο ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να επιτρέψει τη συγκέντρωση,
  • στην μεταβίβαση του 74,8% της Νηρέας και του 79,6% της Σελόντα που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο επενδυτικό σχήμα των Amerra Capital Management -που είναι κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda και Mubadala Investment Company.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διατήρησης των δύο εταιρειών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών μόλις περάσουν στον έλεγχο της Amerra- Mubadala επίσημα δεν έχει υπάρξει καμία τοποθέτηση, με τις  πληροφορίες  όμως να δίνουν μικρές πιθανότητες στο σενάριο της παραμονής τους στο ταμπλό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποζημιώσεις έως 100 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες

Οι εταιρείες του κλάδου προτείνουν να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις για τις χαμένες εξαγωγές λόγω πανδημίας ανάλογα με την απώλεια πωλήσεων που είχε κάθε εταιρεία σε σχέση με την περίοδο 2017 -2019.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις σε ιχθυοκαλλιέργειες με λιγότερη γραφειοκρατία

Τη δυνατότητα έγκρισης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα εξετάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.