Πάνω από ένα εξάμηνο κράτησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil για να ενώσουν τις δραστηριότητές τους στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου.
Προηγήθηκε το project Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής όπου οι δυο όμιλοι «μυρίστηκαν» και κατάφεραν να συνεργαστούν όχι μόνο πολύ επιτυχημένα αλλά και πολύ αρμονικά, επιτυχία που άνοιξε το δρόμο που οδήγησε στο deal.
Το νέο σχήμα ανεβαίνει στην τρίτη θέση στον τομέα προμήθειας ενέργειας, πίσω από ΔΕΗ και την Protergia, ενώ αν εξαιρεθεί η υψηλή τάση, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη χαμηλή-μέση τάση.
Διευθύνων σύμβουλος του νέου σχήματος θα είναι ο Λουκάς Δημητρίου, ο σημερινός CEO της Ήρων, Αναπληρωτής CEO και Γενικός Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων ο Αναστάσιος Λωσταράκος από την NRG και Γενικός Διευθυντής Energy Portfolio και προμήθειας ο Κωνσταντίνος Μπασλής, προερχόμενος από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το όνομα του νέου σχήματος δεν έχει ακόμη βρεθεί, κάτι που θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης της συνένωσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών.
Ο ανταγωνισμός στην ενέργεια φουντώνει και μένει να δούμε πώς θα ωφεληθούν οι καταναλωτές. Στην ανακοίνωσή του το καθετοποιημένο σχήμα αναφέρει: «Η συνένωση των Ήρων και nrg αναμένεται να επιφέρει σημαντικές συνέργειες σε όλες τις κρίσιμες λειτουργίες, όπως οι προμήθειες, η εμπορική δραστηριότητα και η διαχείριση ενέργειας, δημιουργώντας σημαντική αξία για καταναλωτές και μετόχους».
Το «μπάσιμο» της CrediaBank
Δυναμικό «μπάσιμο» στην αγορά με έμφαση στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ετοιμάζει η CrediaBank (πρώην Attica Bank).
Κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας Ελένη Βρεττού ανήγγειλε πως έως τον Οκτώβριο του 2025 θα λανσαριστούν νέα προϊόντα σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της τράπεζας, αναδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξη της οικονομίας και των αναγκών των ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Το κοινό στο οποίο στοχεύει η τράπεζα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δουν μια νέα παλέτα προϊόντων, χωρίς βέβαια ο ιδιώτης πελάτης να μένει απ’ έξω.
Σημείωσε πως δυνατό σημείο αποτελούν και τα ασφαλιστικά προϊόντα που προσφέρει η τράπεζα, στοχεύοντας σε «λίγα και καλά προϊόντα» που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πελάτη.
Αναφερόμενη στις προμήθειες, σχολίασε πως επιθυμία αποτελεί «να μην είναι υπέρογκες», τονίζοντας πως έχει γίνει σημαντική δουλειά για να προσφέρει στο κοινό ανταγωνιστικό τιμολογιακό καθεστώς.
Η κ. Βρεττού σημείωσε ακόμα πως ο στόχος είναι η τράπεζα να διπλασιάσει τα στεγαστικά της δάνεια σε μια τριετία, δηλαδή ως το 2027, από τα 300 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους, είναι απόλυτα εφικτός.
Όσο για το free float που θα πρέπει να αυξηθεί, σύμφωνα με τους κανόνες, του ΧΑ, η κ. Βρεττού σημείωσε ότι «η περίοδος λήγει την 4η Δεκεμβρίου 2025, θα αιτηθούμε παράταση και θα συμμορφωθούμε».
Όπως ανέφερε, αποφάσεις για placement θα ληφθούν έως το καλοκαίρι του 2026 και οι μέτοχοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν.
Μάχη χαρακωμάτων στην Avramar
Οι πιστώτριες τράπεζες της Avramar συμφώνησαν με τους Άραβες της Aqua Bridge να μεταβιβάσουν τις (ενεχυριασμένες) μετοχές του ομίλου αφού η πρόταση των Αράβων ήταν καλύτερη από των άλλων ενδιαφερομένων καθώς όπως είχε γράψει το BD προβλέπει καταβολή άμεσα 80 εκατ. ευρώ για την ανάκαμψη του ιχθυοκαλλιεργητικού ομίλου ενώ θα γίνει και γενναίο κούρεμα. Τη συμφωνία εξαγοράς δεν την υπογράφει το αμερικανικό fund Αmerra βασικός μέτοχος της Αvramar γιατί θέλει να λάβει και αυτό τίμημα από την πώληση.
Οι τράπεζες έχουν αιφνιδιαστεί με το θράσος των Αμερικανών, οι οποίοι βούλιαξαν την εταιρεία για αυτό και οι μετοχές τους ενεχυριάστηκαν λόγω χρεών. «Με τη συμφωνία οι Αμερικανοί γλιτώνουν δικαστικούς μπελάδες και αντί να πουν ευχαριστώ, έχουν και αξιώσεις», αναφέρουν από τις τράπεζες.
Το επόμενο βήμα αν δεν υποχωρήσουν είναι να γίνουν απαιτητά τα δάνεια της Avramar που έχει υπογράψει η Amerra.
Ανταγωνισμός επί ίσοις όροις
Το αίτημα των παρόχων για ανταγωνισμό επί ίσοις όροις με τις OTT πλατφόρμες, όπως το Netflix, αλλά και με το Starlink, επανέλαβε ο νέος CEO της Vodafone Ελλάδας, Αχ. Κανάρης κατά την πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους.
Ο νέος CEO της Vodafone υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Στην Ελλάδα υπάρχει «η περίφημη φορολογία για τις συνδέσεις κινητής, σταθερής, για τους παρόχους», ενώ την ίδια στιγμή «το Starlink δεν παίζει με τους ίδιους κανόνες», ενώ παρόμοιες είναι οι διαφορές και στο τηλεοπτικό περιεχόμενο καθώς στην Ελλάδα, το content φορολογείται αλλά όχι για τις OTT πλατφόρμες.
Ο κ. Κανάρης αναφέρθηκε και στο θέμα των δικτύων, όπου το success story συνεχίζεται, επισημαίνοντας πως αποτελεί στοίχημα για τα επόμενα πέντε χρόνια να τρέξει η αποχαλκοποίηση του δικτύου και η ανάπτυξη της οπτικής ίνας.
Για τα δίκτυα κινητής και 5G τόνισε πως οι επενδύσεις που έχουν γίνει στο 5G από όλους τους παρόχους, έχουν φέρει την Ελλάδα σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση για τους όρους της δημοπρασίας του φάσματος, ενώ υπογράμμισε και τα ανοιχτά ζητήματα όπως της ακτινοβολίας που ο κλάδος ζητάει τα όρια στην Ελλάδα να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Οικογενειακά μαγαζιά στο ΧΑ
Στην Αμερική, αυτές που εμείς λέμε «εισηγμένες εταιρείες», λέγονται "public" (δημόσιες). Τέτοια έννοια, η πλούσια ελληνική γλώσσα δεν δίνει στη λέξη «δημόσιες» (έτσι ονομάζουμε εμείς τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις).
Αυτές οι διαφορές αντιλήψεων έρχονται στην επιφάνεια αυτόν τον καιρό, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί, με πολλούς δισταγμούς και αναβλητικότητα, να δώσει τέλος σε ένα ελληνικό φαινόμενο: να έχουμε εταιρείες που θέλουν να εμφανίζονται ως «δημόσιες»/εισηγμένες, αλλά ταυτόχρονα να ελέγχονται ασφυκτικά από τους βασικούς μετόχους.
Η συζήτηση για αυτό το θέμα γίνεται με τεχνικούς όρους: πώς θα αυξηθεί το free float, αν θα γίνουν placements κ.ο.κ. Πρέπει κάποτε όμως να δούμε και την ουσία, την ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία.
Μια εταιρεία μπορεί να είναι «δημόσια», μπορεί να είναι και μη εισηγμένη, συνήθως ελεγχόμενη από μια οικογένεια. Αλλά όσοι θέλουν να έχουν μια «δημόσια» εταιρεία για να αντλούν κεφάλαια και όλα τα οφέλη που είχε η εισαγωγή στην αγορά, πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τις ελέγχουν μετοχικά και να διοικούν σαν να ήταν οικογενειακά μαγαζάκι.
Αν επιμένουν να έχουν αυτή την αντίληψη, θα κάνουν μεγάλη χάρη στους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και στο χρηματιστήριο, αν αποσύρουν τις εταιρείες τους από το ΧΑ. Αν θέλουν να τις έλεγχουν ασφυκτικά και να τις διοικούν σαν οικογενειακά μαγαζάκια, μπορούν να τις κρατήσουν μακριά από την αγορά.
Θα τολμήσει η κυβέρνηση για τα καύσιμα;
Για πολλά έχει κατηγορηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά το κείμενο 86 σελίδων της κανονιστικής παρέμβασης για τα καύσιμα που δημοσίευσε προχθές είναι νομικά και τεχνικά άρτιο, όπως αναγνωρίζουν νομική με ειδίκευση στα θέματα του ανταγωνισμού. Στο κείμενο παρατίθενται και οι απόψεις που κατέθεσαν οι εταιρείες του κλάδου και φαίνεται να έχει εξαντληθεί ο σχετικός διάλογος.
Ευτυχώς ή δυστυχώς, όμως, δεν αρκεί να κάνει μια καλή δουλειά κανονιστικής παρέμβασης η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί αμέσως μετά το μπαλάκι πετάγεται στην κυβέρνηση, όπως προβλέπει η νομοθεσία μας, και είναι στη διακριτική της ευχέρεια να εφαρμόσει ή να... βάλει στο συρτάρι τα μέτρα που μπορεί να προτείνει η αντιμονοπωλιακή αρχή.
Και το ερώτημα είναι αν θα τολμήσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση και είναι γνωστό, για να το πούμε και με αγγλικό understatement, ότι δεν αντιμετωπίζονται θετικά από τους ισχυρούς αυτής της αγοράς. Ειδικά τα μέτρα που στόχο έχουν να ανοίξουν την αγορά σε εισαγωγές, τα οποία έχει προτείνει ξανά, την προηγούμενη δεκαετία η Επιτροπή, αλλά έμειναν στα συρτάρια.
Είναι μια σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση και πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα δείξουν αν πραγματικά έχει τη βούληση και το πολιτικό κεφάλαιο για σημαντικές τομές. Αλλιώς, αν αρκείται να επιβάλλει πολύ υψηλούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ και να μην λαμβάνει μέτρα για καλύτερο ανταγωνισμό, δίκαια καθένας θα της αποδώσει τη βασική ευθύνη για όσα πληρώνουμε στην αντλία.
Τσιμέντα στις παραλίες για το καλό του τουρισμού
Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, έχουμε καλούς και αυστηρούς νόμους, αλλά πάντα είναι και... ευάεροι, ενώ στην εφαρμογή τους συνήθως παρεμβάλλεται και μία υπουργική απόφαση/εγκύκλιος που μπορεί να κάνει τον νόμο αγνώριστο.
Ο νόμος 5092/2024 (παρ. 5 του άρθρου 18) δεν μπορεί να είναι πιο σαφής: επιβάλλει την κατεδάφιση των έργων που έχουν κατασκευασθεί παράνομα στον αιγιαλό και την παραλία. Τα ίδια προέβλεπε πριν από αυτόν τον νόμο και ο ν. 2971/2001. Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών των νόμων, όμως, έχουν εκδοθεί ουκ ολίγα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που έχουν μείνει ανεκτέλεστα, ενώ υπάρχει και ένα «παραθυράκι»: οι κατεδαφίσεις αναστέλλονται, όταν κινηθεί διαδικασία νομιμοποίησης των κατασκευών.
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει με νέα εγκύκλιο οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ιεραρχήσουν τις κατεδαφίσεις, εφαρμόζοντας οκτώ κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να μπαίνουν σε ένα point system και ανάλογα να δίνεται η προτεραιότητα στις μπουλντόζες.
Το ωραιότερο από αυτά τα κριτήρια, που δείχνει και το μεγαλείου του Έλληνα νομοθέτη είναι αυτό που ορίζει ότι πρέπει να αξιολογείται και «η σημασία για την τουριστική κίνηση». Όπως εξηγείται, «έργα, των οποίων η διατήρηση δεν επηρεάζει την τουριστική κίνηση, κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με έργα που είναι επωφελή για την τουριστική κίνηση».
Για παράδειγμα, κάποιοι τύποι σε νησιά που κάνουν μέχρι και τσιμεντένιες κατασκευές μέσα στη θάλασσα και με αυτές τις επινοήσεις φέρνουν τεράστια κίνηση στα μαγαζιά τους ίσως και να μη δουν μπουλντόζες, αφού είναι κρίσιμη η συμβολή τους στον ελληνικό τουρισμό.
Ακριβές διακοπές, χαμηλοί μισθοί
Οι διακοπές ξεκίνησαν και άρχισαν οι δημοσκοπήσεις: «Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές και η πλειοψηφία όσων θα πάνε, θα ταξιδέψουν στα χωριά τους». Δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί τόσο που ούτε η ενίσχυση του κατώτατου μισθού, ούτε και του μέσου μισθού μπορεί να καλύψει τις απώλειες του εισοδήματος των Ελλήνων.
Το 2009 ο μέσος μισθός ήταν 1.490 ευρώ και ο στόχος είναι να επανέλθουμε εκεί το 2027. Από το 2009 όμως -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν διπλασιαστεί, οι μεταφορές το ίδιο, τα τρόφιμα κοστίζουν 50% περισσότερο και το κόστος του ηλεκτρισμού σχεδόν τριπλασιάστηκε.
Ο μέσος όρος διαμονής των Ελλήνων που πάνε διακοπές έχει πλέον υποχωρήσει στις 11 μέρες.
Αλήθεια πως να τα βγάλει πέρα μια οικογένεια, όταν σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (462.644) λαμβάνουν αμοιβές 1.001-1.200 ευρώ, ενώ 357.832 μισθωτοί αμείβονται με 901-1.000 ευρώ και μόνο 98.000 εργαζόμενοι παίρνουν μισθό πάνω από 3.000 ευρώ;
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.