ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ATM_Card
Πηγή: Shutterstock

Τράπεζες: Έρχονται ανακοινώσεις για «πάγο» στις νέες χρεώσεις

Έτοιμες να υπαναχωρήσουν στο θέμα της τιμολογιακής τους πολιτικής και να μη προχωρήσουν στις χρεώσεις που είχαν προαναγγείλει παρουσιάζονται οι τράπεζες. Μέσα στην ημέρα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Τι ισχύει στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες επανεξετάζουν την τιμολογιακή τους πολιτική στο ζήτημα των συναλλαγών μέσω ΑΤΜ και όλων των ψηφιακών τους δικτύων και κάποιες από αυτές θα προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις, ίσως και σήμερα, μόλις ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, επισημαίνει επιτελικό στέλεχος στο Business Daily, που παρακολουθεί το θέμα από κοντά.

Όπως επισημαίνει το επιτελικό στέλεχος, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι οι τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με ένα από τους βασικούς στόχους την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μαζί με την παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών όχι μόνον που δεν αφορούν μόνον το τραπεζικό σύστημα αλλά και μια σειρά άλλων συναλλαγών που έχει επωμιστεί από το δημόσιο κλπ. Για να γίνει αυτό το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι υγιές, βιώσιμο και κερδοφόρο. Για το λόγο αυτό διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μια σειρά χρεώσεων και προμηθειών σε διάφορες συναλλαγές, αυστηρά με επιχειρηματικά κριτήρια. Εάν κάποιες από τις χρεώσεις που επιβλήθηκαν  από τράπεζες έχουν υπερβεί αυτά τα κριτήρια θα επανεξετασθούν και θα γίνουν ανακοινώσεις στο πλαίσιο της πρόθεσης για καλή συνεργασία με την πολιτεία, τους επαγγελματικούς φορείς και τις ανάγκες των πελατών της, προσθέτει.

Σε γενικές όμως γραμμές η δημοσιοποίηση και η διατύπωση γενικών απόψεων που δημιουργούν εικόνα για εναρμονισμένες πρακτικές του τραπεζικού συστήματος, η εικόνα αντιπαράθεσης πολιτείας-τραπεζών βλάπτει την εικόνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τονίζει. Ειδικά σε μια χρονική περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα δίνει μια μεγάλη μάχη να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, που επλήγη καίρια και από την επιβολή των capital control. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτείας και τραπεζών θα είχαν πολύ καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα εάν είχαν μείνει μακριά από κάμερες και δηλώσεις εντυπωσιασμού, αναφέρουν στο Business Daily πηγές που παρακολουθούν στενά τα τραπεζικά.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό: Χρεώσεις που ξεπερνούν τα 10 δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές οι περισσότερες τράπεζες ακολουθούν αυτόνομη τιμολογιακή πολιτική και επιβάλλουν χρεώσεις και προμήθειες σε μια σειρά συναλλαγών και υπηρεσιών.

Οι χρεώσεις παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις τόσο στο εύρος όσο και στο ύψος της επιβάρυνσης, ανάλογα με την τράπεζα βασιζόμενη στο επιχειρηματικό της μοντέλο, τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στα επιμέρους εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα κλπ
Οι περισσότερες τράπεζες του εξωτερικού επιβάλλουν χρεώσεις που διαφοροποιούνται ανάλογα με την συνολική σχέση του πελάτη με την τράπεζα τους, τα προϊόντα που διατηρεί. Για παράδειγμα οι χρεώσεις στην κάρτα εξαρτώνται από την συχνότητα χρήσης και το ποσό που δαπανάται κλπ.

Σε ορισμένες πελατειακές τους κατηγορίες,  τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές δεν επιβάλλουν χρεώσεις στις βασικές συναλλαγές, καθώς επιβάλλουν μια ετήσια προμήθεια-συνδρομή στο πελάτη, στην οποία ενσωματώνονται οι επιμέρους χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλονται ανά συναλλαγή στη διάρκεια του χρόνου.

Επίσης, οι χρεώσεις για την χρήση ΑΤΜ άλλων τραπεζών διαφοροποιούνται ανά τράπεζα, καθώς μερικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες ώστε να μην υπάρχει χρέωση εάν χρησιμοποιεί ο καταναλωτής το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας με την οποία έχει συμφωνία.

Μια χρέωση που δεν έχει έρθει στην Ελλάδα, αλλά επιβάλλεται σε ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές τράπεζες είναι ένα ετήσιο ή ακόμη και μηνιαίο fee για διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού, που φθάνει και ξεπερνά και τα 10 δολάρια το μήνα! (σε περιπτώσεις αμερικανικών τραπεζών). Είναι το καλούμενο διαχειριστικό κόστος που επίσης διαφοροποιείται ανάλογα με την κίνηση του λογαριασμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 1,7 δισ. ανήλθαν οι ανακτήσεις της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση

Με ταχείς ρυθμούς έχει προχωρήσει η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων δανείων 15 τραπεζών που έκλεισαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σε εργαζομένους έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ, χιλιάδες ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες επιχειρήσεις και γιατί «τρώνε πόρτα» από τις τράπεζες για νέα δάνεια

Οι έξι βασικοί λόγοι - «κόφτες» για τους οποίους οι τράπεζες λένε όχι στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Γιατί είναι απαραίτητη η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων και οι κίνδυνοι αν επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τρεις πυλώνες της νέας Alpha Bank, οι προκλήσεις του 2021

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τονίζει ότι η πελατοκεντρική προσέγγιση, η αναδιάρθρωση του λειτουργικού μοντέλου και η ενίσχυση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας αποτελούν κεντρικά σημεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Επιταχυντής αλλαγών για τις τράπεζες η πανδημία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία και παράλληλα φροντίζει να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς του από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.