ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
seaplane
Πηγή: Hellenic Seaplanes

Πετούν τα πρώτα υδροπλάνα το καλοκαίρι του 2020

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Τέλος στο παιχνίδι καθυστερήσεων, έρχεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπ. Μεταφορών για τα υδατοδρόμια. Μεγάλες επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό. Πού θα λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια.

Στην τελική ευθεία, μετά από 4,5 χρόνια καθυστερήσεων, μπαίνει η διαδικασία για τη λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα, καθώς στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών με στόχο το καλοκαίρι του 2020 να είναι το πρώτο με υδροπλάνα σε λειτουργία.

Το Υπουργείο Μεταφορών φαίνεται να περνάει από τα λόγια στις πράξεις και προχωρά με αποφασιστικότητα στη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων, βελτίωση του πλαισίου καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει στο BusinessDaily, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, «μετά από μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και προσκόμματα που είχαν τεθεί από τον Ιανουάριο του 2015 έως το φετινό καλοκαίρι, βλέπουμε πλέον να γίνονται πράξεις μέσω του νέου νομοσχεδίου, το οποίο αναμένουμε άμεσα να τεθεί προς διαβούλευση».

«Το νέο νομοσχέδιο», τονίζει ο ίδιος, «λύνει το γόρδιο δεσμό της λειτουργίας των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, προωθώντας την επαναφορά των ιδιωτικών επενδύσεων (κάτι που είχε αποκλειστεί από το νόμο Σπιρτζή), την απλούστευση των διαδικασιών αλλά και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων».

«Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει συνέπεια λόγων και έργων και είναι έτοιμη να νομοθετήσει για να ανοίξει και ο κλάδος των υδατοδρομίων στους επενδυτές», συνεχίζει ο κ. Χαραλάμπους.

Σημειώνει δε ότι υπάρχει βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο των αδειοδοτήσεων, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, καθώς και στις θετικές επιδράσεις στον τουρισμό σε αυτήν την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα.

Η Hellenic Seaplanes, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων σε πολλά νησιά και παράλιες πόλεις και σύντομα θα έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο με προορισμούς και τουριστικές διαδρομές. Επίσης, τα υδροπλάνα θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον τομέα της υγείας με τις αεροδιακομιδές των ασθενών αλλά και στον τουρισμό υγείας.

Ταυτόχρονα, ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον πρόκειται να εκδηλωθεί, από Έλληνες και ξένους επενδυτές, αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, όπως έχει ήδη δηλώσει η κυβέρνηση και  δοθεί η δυνατότητα για επενδύσεις και στα υδατοδρόμια, προσελκύοντας πρόσθετες επενδύσεις στην αγορά και επιταχύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος λειτουργίας 140 υδατοδρομίων την επόμενη τριετία.

Μεγάλες επενδύσεις

Μιλώντας με νούμερα, αν το νομοσχέδιο προχωρήσει, τότε «ξεκλειδώνουν» επενδύσεις άνω των  250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τουλάχιστον σε ότι αφορά της Hellenic Seaplanes, μόνο για το 2020 θα ξεπεράσουν τα 35 εκατ. ευρώ, καθώς για την κατασκευή υδατοδρομίων προγραμματίζονται 4 - 5 εκατ. ευρώ επενδύσεις και για την αγορά υδροπλάνων άνω των 32 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Petrichor Capital Partners για ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων και αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων, εφόσον ανοίξει νομοθετικά ο δρόμος.

Το επενδυτικό πλαίσιο μεταξύ της Hellenic Seaplanes και της Petrichor Capital Partners, η οποία εκπροσωπεί ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, αναφέρει ότι τα κεφάλαια θα δοθούν για αγορά 20 αμφίβιων υδροπλάνων, ανάπτυξη 50 μικρών εγκαταστάσεων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών (υδατοδρόμια μικρού μεγέθους), ανάπτυξη 50 μεσαίων εγκαταστάσεων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών (υδατοδρόμια μεσαίου μεγέθους),και ανάπτυξη 10 μεγάλων εγκαταστάσεων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών (υδατοδρόμια μεγάλου μεγέθους).

Επίσης, ανάπτυξη 1 μητροπολιτικού υδατοδρομίου, τεχνικής βάσης και συντήρησης υδροπλάνων αλλά και δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδροπλάνων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που εκπροσωπεί η Petrichor κατά τα προηγούμενα έτη έχουν υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ σε παρόμοια έργα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συνδυάζοντας επενδυτικά πλαίσια ανάπτυξης.

Τα υδροπλάνα θα δημιουργήσουν παράλληλα νέα τουριστικά προϊόντα, παράλληλες δραστηριότητες καθώς και νέο ενδιαφέρων για real estate σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που θα έχουν πλέον σύνδεση αεροπορική και σύντομη προσέγγιση από αστικά κέντρα και αεροδρόμια. Μελέτη που έγινε κάνει λόγο για δημιουργία άνω των 2.500 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, οι προβλέψεις στα επόμενα 10 έτη αναφέρουν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ,  με έσοδα για το κράτος 980 εκατ. σε φόρους και 280 εκατ. σε ΦΠΑ.

Πού θα δούμε υδροπλάνα το 2020

Το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται ότι τα υδροπλάνα θα αρχίσουν να πετάνε από την Κέρκυρα, καθώς αν ολοκληρωθεί το δίκτυο των 8 υδατοδρομίων, που ετοιμάζεται στο Ιόνιο, αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Συνολικά, τα πρώτα υδατοδρόμια σε λειτουργία εκτιμάται ότι θα είναι σε  Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Μεγανήσι και Κέρκυρα Παξοί και Πάτρα. Επίσης, στην Εύβοια, σε  Κύμη, Κάρυστο, Αιδηψό, Χαλκίδα,στις Σποράδες σε Σκόπελο, Αλόννησο, Σκύρο, Βόλο, καθώς και σε Λουτράκι, Πάτμο, Τήνο, Ελευσίνα, Αμφιλοχία, Σητεία, Καλαμάτα, Καμμένα Βούρλα.

Συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών υδατοδρομίων που κάποια από αυτά είναι ήδη έτοιμα και περιμένουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις, εκτιμάται ότι άμεσα θα τεθούν σε λειτουργία πάνω από 14 και μέχρι το τέλος της περιόδου σταδιακά μπορεί να φθάσουν περίπου τα 30 υδατοδρόμια που θα έχουν κατασκευαστεί και θα είναι έτοιμα προς λειτουργία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι business του 1 δισ. ευρώ με την ανάπτυξη των υδροπλάνων

Οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων αναμένονται μέσα στο 2020 και ήδη αναπτύσσεται έντονη επιχειρηματική κινητικότητα γύρω από το νέο μέσο που θα χαράξει εκ νέου το χάρτη στις μεταφορές. Ποιοι είναι οι κερδισμένοι.