ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γραφεία για... μια ημέρα: Τι είναι και πώς κατακτούν την αγορά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Γραφειακούς χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες εταιρίες, ακόμα και πολυεθνικές. Μεγάλο κτίριο στο Γκάζι μετατράπηκε σε χώρο σύγχρονων γραφείων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Ήρθαν για να μείνουν» οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι, που διατίθενται με την μορφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου δηλαδή συστεγάζονται πολλοί εργαζόμενοι από διαφορετικές εταιρείες και η μίσθωση γίνεται με τον χρόνο, τον μήνα, την ημέρα, ακόμα και την ώρα.

Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη των απόψεων επαγγελματιών του κλάδου των ακινήτων, με αφορμή μία ακόμα κίνηση στην ελληνική αγορά, με τη μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού κτιρίου στο Γκάζι σε ένα σύγχρονο χώρο γραφείων. Το κτίριο των 3.200 τ.μ. θα μισθωθεί από την εξειδικευμένη εταιρεία Spaces, μέλος του ομίλου IWG, που είναι εκ των ηγετών στον συγκεκριμένο κλάδο παγκοσμίως.

H IWG λειτουργεί στην ελληνική αγορά τόσο μέσω του σήματος Spaces, όσο και μέσω εκείνου της Regus. Σε πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, με την συμμετοχή 18.000 στελεχών σε 96 χώρες, προέκυψε ότι 85% αυτών θεωρεί ότι μέσω της ευελιξίας στον χώρο εργασίας, μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη δουλειά τους, ενώ εξ αυτών, τα ¾ επιθυμούν τέτοιες μορφές ευέλικτης εργασίας.

Άλλωστε, οι μισοί από τους ερωτηθέντες ήδη περνούν 2,5 μέρες της εβδομάδας εκτός του εργασιακού τους χώρου, σε εξωτερικά ραντεβού και συναντήσεις. Παράλληλα, το 50% των επιχειρήσεων σημειώνει ότι η ευέλικτη εργασία μειώνει τα κόστη και τα ρίσκα τους.

Ο επικεφαλής της IWG για την περιοχή της Ασίας Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής, κ. Χρήστος Μισαηλίδης, σημειώνει ότι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι η κλασσική οκτάωρη απασχόληση 9-5 σταδιακά εκλείπει, ενώ γενικά θεωρείται ότι η ευέλικτη εργασία είναι η νέα σταθερά, ιδίως σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου 80% των υπαλλήλων σε μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν περισσότερη ευελιξία στην εργασία τους, δουλεύοντας από το σπίτι ή και αλλού.

Στην πράξη, τα κτίρια όπου εφαρμόζονται τέτοιες μορφές απασχόλησης, αξιοποιούν ουσιαστικά το μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου η ενδιαφερόμενη επιχείρηση μισθώνει γραφεία με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, που επιθυμεί να αξιοποιήσει, αλλά και τυχόν συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως π.χ. γραμματειακή ή τηλεφωνική υποστήριξη, αίθουσες συνεδριάσεων κτλ.

Ενδεικτικά, στο κέντρο της Αθήνας, το κόστος για ένα μήνα μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 70 και 350 ευρώ/εργαζόμενο, μειούμενο για κάθε επιπλέον μήνα και εργαζόμενο. Μάλιστα, αν μια επιχείρηση συμφωνήσει για διετή μίσθωση, το κόστος υποχωρεί σε μόλις 5-13 ευρώ/μήνα/εργαζόμενο.

Σήμερα, στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 κτίρια γραφείων με τον τρόπο αυτό, ενώ, στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι με βάση την απήχηση που έχουν οι εν λόγω υπηρεσίες, αλλά και τα σχέδια των εταιρειών που λειτουργούν στην αγορά (μεταξύ των οποίων και τοπικοί «παίκτες», προερχόμενοι κυρίως από τον κλάδο των νεοφυών εταιρειών), αναμένονται τουλάχιστον 15 νέα κτίρια γραφείων με βάση το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε έτερη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, προέκυψε ότι το 63% των πολυεθνικών ομίλων, χρησιμοποιούν τέτοιου είδους υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών τους, με το 3% των εργαζόμενων σε αυτές, να αξιοποιεί τις εν λόγω παροχές. Παγκοσμίως, το 12% των εργαζόμενων βρίσκονται σε τέτοια κτίρια γραφείων, ποσοστό που έχει υπερδιπλασιαστεί, σε σχέση με το 5% που ίσχυε μέχρι μόλις πριν από δύο χρόνια. Ακόμα εντυπωσιακότερες όμως είναι οι προβλέψεις για το μέλλον, καθώς υπολογίζεται ότι ο κλάδος αναμένεται να πενταπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Νέα τάση το co-working

Σε πρόσφατη τοποθέτησή της, στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo, η Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της JLL – Athens Economics ανέφερε ότι η επόμενη σημαντική τάση στον χώρο της εργασίας στην Ευρώπη είναι το co-working, ένα σχετικά καινούριο μοντέλο στο χώρο των ακινήτων, με την ευέλικτη μορφή στέγασης γραφειακών χώρων (flexible co – working) να απευθύνεται, στις περισσότερες χώρες, κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρής διάρκειας συμβόλαια, αλλά και σε νεοφυείς εταιρείες (start-up).

Σύμφωνα με την ίδια, η ορμή του συγκεκριμένου φαινομένου σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη είναι τόσο μεγάλη, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, όπου το ένα πέμπτο των γραφείων είναι πλέον co-working spaces. Η κ. Αγαπητίδου συμπλήρωσε ότι η δυναμική των ευέλικτων χώρων γραφείων θα είναι τέτοια, που θα ανεβαίνει συνεχώς, με ρυθμό ανάπτυξης 25-30% ανά έτος. «Flex σημαίνει value, άρα η αξία του ακινήτου αυξάνει όσο πιο ευέλικτο είναι», κατέληξε.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

minion
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι διεκδικητές του Μινιόν και τα 120 κτήρια του Δημοσίου στην Αθήνα

Prodea και Dimand φέρονται να μπαίνουν στη διεκδίκηση του Μινιόν. Μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα του Δημοσίου στην Αθήνα που θα αξιοποιηθούν όταν προχωρήσει το σχέδιο για κυβερνητικό πάρκο στην πρώην Πυρκάλ.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» η μεγάλη επένδυση της Dimand στη Θεσσαλονίκη για κτίρια γραφείων

Αφορά την κατασκευή του πρώτου πλήρως βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στην πόλη. Το νέο κτίριο θα βρίσκεται στην πύλη εισόδου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνδεόμενη με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.