ΓΔ: 2012.11 -0.66% Τζίρος: 101.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:02:33

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Cosco

Προς συμβιβαστική λύση για τις υποχρεωτικές επενδύσεις των Κινέζων στον Πειραιά και τη μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ. Πρόταση από την Cosco για νέα επένδυση σε προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, ύψους 300 εκατ.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και της κινεζικής Cosco για τη νέα αλλαγή στη συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ και τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά. Το σκληρό παζάρι, που κατά πληροφορίες χειρίζεται από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί προσφυγή του κινεζικού ομίλου στη διαιτησία. 

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η πρόβλεψη της σύμβασης παραχώρησης του 2016 σύμφωνα με την οποία ο ΟΛΠ είχε υποχρέωση να ολοκληρώσει μέχρι τον φετινό Αύγουστο επενδύσεις 293,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να αποκτήσει η Cosco πρόσθετο ποσοστό του οργανισμού 16% -πέραν του αρχικού ποσοστού 51% που είχε αγοράσει τον Αύγουστο του 2016 έναντι 280,5 εκατ. ευρώ. Όμως, μέχρι σήμερα οι επενδύσεις που πραγματοποίησε ο ΟΛΠ δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ καθώς έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το μεγάλο έργο αναβάθμισης του λιμένα κρουαζιέρας στο οποίο υπάρχει ανάδοχος.

Έτσι οι Κινέζοι ζητούν να τους αναγνωριστεί πως οι επενδύσεις καθυστερούν με ευθύνη τρίτων και συνεπώς πρέπει να αποκτήσουν άμεσα το πρόσθετο ποσοστό 16% του ΟΛΠ. Ως «δώρο», σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία και αποφευχθεί η διαιτησία, προσφέρουν στην ελληνική πλευρά και μια πρόσθετη επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή τέταρτου προβλήτα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Όμως, όπως και για τόσα άλλα θέματα στο λιμάνι (από το σχέδιο για το ναυπηγείο μέχρι τα ξενοδοχεία) υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες. Συνεπώς το «δώρο» του Πεκίνου χρειάζεται αρκετή πολιτική προεργασία προκειμένου να γίνει δεκτό.

Με την κατασκευή του τετάρτου προβλήτα, η δυναμικότητα του ΟΛΠ θα ξεπερνούσε πλέον τα 10 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (TEUs) με αποτέλεσμα να διεκδικεί με αξιώσεις μία από τις πρώτες τρεις θέσεις στα λιμάνια ολόκληρης της Ευρώπης. 

Η πλευρά της Cosco υποστηρίζει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πως μπορεί να καθυστέρησαν οι επενδύσεις με ευθύνη τρίτων αλλά ο ΟΛΠ έχει ήδη δεσμευτεί και προχωρά σε πρόσθετα επενδυτικά έργα, ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπως τα κέντρο logistics, κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων, κ.α. Παράλληλα, από τα 293,8 εκατ. ευρώ των υποχρεωτικών επενδύσεων έχουν συμβασιοποιηθεί τα 230 εκατ.  ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελίες για χρήση χημικών της ΕΛ.ΑΣ. σε μαθητές στο Μεταξουργείο

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη χρήση χημικών από την ΕΛ.ΑΣ. σε μαθητές και γονείς στο Μεταξουργείο και ζητά εξηγήσεις από τον Υπουργό για τις εντολές και την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.
Νίκος Δένδιας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ηγετική εμφάνιση Δένδια, το νερό ακριβαίνει και επιστροφή στην καθημερινότητα

Το... προσκύνημα στα εγκαίνια της νέας όψης του ΥΠΕΘΑ, οι φολκλόρ υπερβολές, η μετατόπιση της κυβερνητικής ατζέντας σε πιο καθημερινά θέματα, η λειψυδρία που επιταχύνει τις αυξήσεις στο νερό και το ρεύμα που παραμένει ακριβό.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Οι κυβερνητικές πηγές «οδηγούνται από φάλτσο σε φάλτσο»

Το ΠΑΣΟΚ απαντά σε κυβερνητικές πηγές για την τροπολογία στον Άγνωστο Στρατιώτη, μιλώντας για «φάλτσα» και πολιτική υποκρισία, και ζητά διευκρινίσεις για τις φθορές και το πλαίσιο αστυνόμευσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας και του κράτους

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας, με έμφαση στη διαφάνεια, τη μείωση γραφειοκρατίας και τη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο Υγείας και τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με αιχμή τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου για γιατρούς του ΕΣΥ. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση.
Νέα Αριστερά εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Πλήγμα για τους Δήμους η αφαίρεση προστίμων Κ.Ο.Κ.

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει από τους Δήμους τη διαχείριση των προστίμων του Κ.Ο.Κ., κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και απώλεια εσόδων.