ΓΔ: 872.43 -1.61% Τζίρος: 48.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:22:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Info Quest

Με ξέφρενο ρυθμό ανάπτυξης η Quest, οδεύει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Μετά το διπλασιασμό της κερδοφορίας το 2020, η αύξηση ξεπέρασε το 150% το α' τρίμηνο του 2021. Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή, με κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται πλέον στην 24η θέση στο ΧΑ.

Αποτελώντας έναν από τους πλέον πολυσύνθετους εισηγμένους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ετερόκλητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με διασπορά κινδύνου αλλά και αυξημένης προστιθέμενης αξίας, ο όμιλος Quest Συμμετοχών είναι σαφές ότι βάζει πλώρη πλέον για την ελίτ του Χ.Α. και τον FTSE 25.

Με κεφαλαιοποίηση στα 515 εκατ. ευρώ και τη μετοχή σε διαρκή ιστορικά υψηλά, η Quest Συμμετοχών είναι επιλαχούσα μετοχή στον FTSE 25, ευρισκόμενη μάλιστα στην 24η θέση του συνόλου των αποτιμήσεων του Χ.Α. και ως φαίνεται σε μια από τις επόμενες αναθεωρήσεις του δείκτη, θα αποτελέσει μέλος του. Η μετοχή σημειώνει άνοδο 19% το μήνα Μάιο, +38% το πεντάμηνο του 2021, ενώ καταγράφει ράλι 1.100% την τελευταία πενταετία, στη διάρκεια της οποίας ο όμιλος άλλαξε ολοσχερώς την εικόνα του.

Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 14,42 ευρώ με άνοδο 4,19%. Μολονότι προ 20ετίας η μετοχή είχε βρεθεί και λίγο υψηλότερα, εντούτοις τα 14,42 ευρώ είναι νέα ιστορικά υψηλά, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές χρηματικές διανομές -μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου-, ενώ έχει διανείμει και δωρεάν μετοχές της θυγατρικής BriQ Properties.

Ο όμιλος διαθέτει παρουσία σε τομείς όπως είδη πληροφορικής, υπηρεσίες λογισμικού, ταχυμεταφορές, ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ενώ προ ημερών πούλησε την Cardlink που δραστηριοποιείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές έναντι 93 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας λογιστικά κέρδη 87 εκατ. ευρώ, καθώς την είχε αποκτήσει έναντι 6,5 εκατ. ευρώ πριν από εφτά χρόνια.

Το ποσό των 93 εκατ. που θα εισπραχθεί, ανοίγει τον δρόμο στην Quest Συμμετοχών για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις (τόσο σε οργανικό επίπεδο, όσο και μέσα από εξαγορές), πέρα από τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για επενδύσεις, ενώ θα δώσει και διπλάσιο μέρισμα από αυτό που είχε ανακοινώσει αρχικά ήτοι 0,30 ευρώ, από 0,15 ευρώ.

Παράλληλα, προ τεσσάρων ετών αποσχίστηκε ο κλάδος των ακινήτων, δημιουργώντας την BriQ Properties η οποία εισήλθε αυτόνομα στο Χ.Α. στις 28 Ιουλίου του 2017.

Συνάμα, μέσω της θυγατρικής Clima Quest Μ.Α.Ε. έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή στην ελληνική αγορά του συνόλου των προϊόντων κλιματισμού του διεθνούς οίκου GREE, ενώ εισέρχεται και στον χώρο των λευκών συσκευών μέσω της Γ.Ε. Δημητρίου, στην οποία θα γίνει στρατηγικός επενδυτικής. Η τελευταία είναι επίσημος αντιπρόσωπος σημαντικών brands όπως τα Τoyotomi, IZOLA, Kerosun, Singer κ.α.

Σε ιστορικά υψηλά τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου

Μετά τα αποτελέσματα – ρεκόρ που ανακοίνωσε στη χρήση του 2020 -με κύκλο εργασιών 721,35 εκατ. ευρώ (+20,2%) και καθαρά κέρδη 16,33 εκατ. ευρώ (+97%)- και τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου του 2021 για τον όμιλο Quest κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, δείχνοντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και η τρέχουσα χρήση θα φέρει ένα ακόμη ρεκόρ για την εταιρεία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε κύκλο εργασιών 216 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 46,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη τριμήνου ανήλθαν στα 11,21 εκατ. ευρώ έναντι 4,44 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας άνοδο 152,2%.

Μάλιστα, σ’ όλους τους τομείς δραστηριοποίησης σημειώνει σημαντική βελτίωση, ενώ με εξαίρεση τον κλάδο ενέργειας, όλες οι δραστηριότητες παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ποσοστιαία άνοδο με αιχμή τον κλάδο προϊόντων πληροφορικής που έφερε το ¼ περίπου του συνολικού τζίρου, ήτοι 51,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η θυγατρική στο χώρο της πληροφορικής Unisystems –μια από τις πλέον εξειδικευμένες στον κλάδο της στην Ελλάδα– συμμετέχει στο ένα εκ των τριών σχημάτων που διεκδικούν το project των νέων ταυτοτήτων συνολικού προϋπολογισμού 530 εκατ. ευρώ. Συνάμα, ο όμιλος έχει πολύ μικρό –για τέτοια μεγέθη– δανεισμό, καθώς έχει δανειακή θέση 22 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος στοχεύει σε ετήσιο τζίρο 1 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Quest, για το σύνολο του 2021, με βάση τα διαθέσιμα έως σήμερα στοιχεία, εκτιμάται ότι τα μεγέθη των ενοποιημένων πωλήσεων, των λειτουργικών κερδών EBITDA και της προ φόρων κερδοφορίας, θα είναι βελτιωμένα σε σχέση με το 2020, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με την πορεία του Α΄ τριμήνου 2021. Η ενίσχυση των μεγεθών θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, του ανοίγματος της αγοράς, αλλά και του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά το μετοχολόγιο, το 75% ανήκει στους μεγαλομετόχους, ήτοι στον κ. Θ. Φέσσα που έχει 50,17% και την κα Ευτυχία Κουτσουρέλη που ελέγχει το 24,71%.

Η επέκταση στις ταχυμεταφορές

Ο όμιλος δίνει σημαντική προτεραιότητα, λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, στις ταχυμεταφορές, όπου μέσω της ACS έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς, ενώ ετοιμάζει μεγάλο κέντρο διαλογής στην οδό Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω, που αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2021, μια επένδυση περί τα 31 εκατ. ευρώ.

Το νέο κέντρο θα προσφέρει πενταπλάσια δυνατότητα διαλογής, καθώς θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται περισσότερα από 20.000 δέματα ανά ώρα. Δημιουργείται σε έκταση 26.750 τμ, με μεγάλες και σύγχρονες υποδομές, χώρο στάθμευσης 310 αυτοκινήτων και 50 φορτηγών φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance): Η Quest είναι ιστορία επιτυχίας

Μια από τις σημαντικότερες επιλογές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ είναι η Quest Συμμετοχών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ηλία Ζαχαράκη, ο οποίος σημειώνει πως «για να καταλάβουμε τι έχει πετύχει η μετοχή, αρκεί να πούμε ότι πριν λίγα χρόνια είχε κεφαλαιοποίηση 37 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα αποτιμάται πάνω από μισό δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις του ομίλου είναι πολυδαίδαλες, μιας και έχει παρουσία σε μεταφορές, πληροφορική, εμπορία, ενέργεια, real estate κ.α. με όλες πετυχημένες».

Ο κ. Ζαχαράκης θυμίζει πως η εταιρεία «στους μετόχους της έχει δώσει δωρεάν για κάθε μία μετοχή και 1 μετοχή BriQ Properties – θυγατρική εταιρεία ΑΕΕΑΠ – που σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση περί τα 70 εκατ. ευρώ». Επίσης σημειώνει πως «ο Θ. Φέσσας μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλές επενδύσεις που αποδίδουν τα μέγιστα σε βάθος χρόνου. Με μετρητά 93 εκατ. στο ταμείο, μπορεί να συνεχίσει να ψάχνει ευκαιρίες προς επένδυση, αποδεικνύοντας τι σημαίνει ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα», σημειώνει ο χρηματιστής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλώρη για την υψηλή κεφαλαιοποίηση βάζει η Quest Holdings με επιδόσεις ρεκόρ

Η μετοχή της εταιρίας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα για ένταξη στον δείκτη FTSE 25. Πως υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη sτο πρώτο εξάμηνο και οι προοπτικές για το σύνολο του έτους.
digital transformation-texnologia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληροφορική: Deals, εξαγορές και μεγάλες συμφωνίες εν αναμονή καταιγισμού έργων

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλειας διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την πορεία του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Quest: Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ, από 28/6 η καταβολή μερίσματος 0,30 ευρώ

Από την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 οι  μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα της διανομής (ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος συμμετοχής), όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.