ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
λογότυπο ΕΥΑΘ
Φώτο: ΕΥΑΘ

ΕΥΑΘ: Διανομή μερίσματος 0,223 ευρώ αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

Στη διάρκεια της συνέλευσης, τονίστηκε ότι η εταιρεία παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας υλοποιεί επενδύσεις 76 εκατ. ευρώ και έχει προς άμεση συμβασιοποίηση έργα επιπλέον ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Τη διανομή μερίσματος 0,223 ευρώ/μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2020, ενέκρινε η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας, και στην οποία έδωσε το «παρών» ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Χαρακτηρίζοντας «ευχάριστο» το γεγονός ότι η εταιρεία διατήρησε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού την ανθεκτικότητά της, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «το καλό έργο της ΕΥΑΘ συνεχίζεται και το 2021 φέρνοντας καινοτόμες δράσεις, επενδύσεις με πράσινο αποτύπωμα και θέσεις εργασίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία της ΕΥΑΘ ΑΕ με το ΑΠΘ, για την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα, ενώ αναφέρθηκε με ικανοποίηση στα έργα που έχει δρομολογήσει προς υλοποίηση η εταιρεία.

Στην τοποθέτησή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δημητριάδης, τόνισε ότι «η επέκταση του διυλιστηρίου νερού του Αλιάκμονα και η εν λειτουργία επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού είναι δύο έργα μεγάλης σημασίας, που συζητούνται για πολλά χρόνια και θα επιλύσουν προβλήματα που έχουν ταλαιπωρήσει επανειλημμένα τους Θεσσαλονικείς».

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η ΕΕΣΥΠ «επιδιώκοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των θυγατρικών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της, θα στηρίξει την ΕΥΑΘ σε όλα τα ζητήματα Environment, Social, Governance (ESG), μέσα από μία συνολική στρατηγική που ξεπερνά το νομοθετικό πλαίσιο».

Προαναγγέλλοντας ότι αύριο προκηρύσσεται διαγωνισμός καινοτομίας με θέμα τη διαχείριση των λυμάτων, που θα είναι ανοικτός για ερευνητικά κέντρα, εταιρείες και ιδιώτες ερευνητές, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι το 2020 η εταιρεία χωρίς να παρεκκλίνει από τον προγραμματισμό της, έβαλε τις βάσεις για τη διασφάλιση της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης τις επόμενες δεκαετίες.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, τονίστηκε ότι η εταιρεία παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας υλοποιεί επενδύσεις 76 εκατ. ευρώ και έχει προς άμεση συμβασιοποίηση έργα επιπλέον ύψους 14 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε ότι «ανάκαμψη εμφανίζουν και τα οικονομικά της μεγέθη στο πρώτο 5μηνο φέτος».

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ ΑΕ στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 παρουσιάζει αύξηση 9% , έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Άνθιμος Αμανατίδης, «μεγάλη ώθηση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, της τάξης του 20%-30%, αναμένεται να δοθεί προς το τέλος του 2023, οπότε εκτιμάται η ολοκλήρωση της επέκτασης του Διϋλιστηρίου Νερού ( ΕΕΛΘ), που θα οδηγήσει σε επέκταση του δικτύου της εταιρείας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι οι στόχοι της εταιρείας για μείωση 20% του υδατικού και 50% του ανθρακικού της αποτυπώματος έως το 2030 είναι αδιαπραγμάτευτοι. Τονίζεται ότι η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, ενέκρινε κατά πλειοψηφία όλα τα θέματα της ημερήσιας ατζέντας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Όχι στην εμπορευματοποίηση των υδάτων, η κοινωνία να τα ελέγχει

Ο Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων, στηλιτεύοντας το σχετικό νομοσχέδιο και δεσμευόμενος για επιστροφή του ελέγχου του νερού στους δήμους και τους πολίτες.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Εγκρίθηκε το ν/σ για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, εθνική στρατηγική για το νερό

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε. Στην ονομαστική ψηφοφορία: 157 υπέρ, 131 κατά.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο

Ο Στ. Παπασταύρου δήλωσε ότι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε όλη τη δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν αρνηθεί προγενέστερα. Ο Γ. Αμανατίδης υπερασπίστηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη σημασία των κινητοποιήσεων.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ενσωμάτωσε προτάσεις αυτοδιοίκησης στο ν/σ ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, ανακοίνωσε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, έπειτα από διαβούλευση με δημάρχους και φορείς, αποδεχόμενος αρκετές προτάσεις τους.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σούκουλη: Η κυβέρνηση επιλέγει δράση για βιώσιμη ανάπτυξη σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Η Μαριλένα Σούκουλη-Βιλάλη τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει την αναζωογόνηση μικρών οικισμών με σεβασμό στο περιβάλλον, απορρίπτοντας την εγκατάλειψη. Το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυστηρές διαδικασίες και διασφαλίσεις.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόρριψη ένστασης ΠΑΣΟΚ για ΕΥΑΘ – Αλλαγές στη διαχείριση νερού

Η Βουλή απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΠΑΣΟΚ για άρθρα του νομοσχεδίου επέκτασης αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ, με τον υπουργό να τονίζει ότι το Σύνταγμα επιτρέπει ανάθεση υδροδότησης σε κρατικές εταιρείες.