ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

ΕΥΑΘ: Διανομή μερίσματος 0,223 ευρώ αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

Στη διάρκεια της συνέλευσης, τονίστηκε ότι η εταιρεία παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας υλοποιεί επενδύσεις 76 εκατ. ευρώ και έχει προς άμεση συμβασιοποίηση έργα επιπλέον ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Τη διανομή μερίσματος 0,223 ευρώ/μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2020, ενέκρινε η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας, και στην οποία έδωσε το «παρών» ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Χαρακτηρίζοντας «ευχάριστο» το γεγονός ότι η εταιρεία διατήρησε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού την ανθεκτικότητά της, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «το καλό έργο της ΕΥΑΘ συνεχίζεται και το 2021 φέρνοντας καινοτόμες δράσεις, επενδύσεις με πράσινο αποτύπωμα και θέσεις εργασίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία της ΕΥΑΘ ΑΕ με το ΑΠΘ, για την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα, ενώ αναφέρθηκε με ικανοποίηση στα έργα που έχει δρομολογήσει προς υλοποίηση η εταιρεία.

Στην τοποθέτησή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δημητριάδης, τόνισε ότι «η επέκταση του διυλιστηρίου νερού του Αλιάκμονα και η εν λειτουργία επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού είναι δύο έργα μεγάλης σημασίας, που συζητούνται για πολλά χρόνια και θα επιλύσουν προβλήματα που έχουν ταλαιπωρήσει επανειλημμένα τους Θεσσαλονικείς».

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η ΕΕΣΥΠ «επιδιώκοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των θυγατρικών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της, θα στηρίξει την ΕΥΑΘ σε όλα τα ζητήματα Environment, Social, Governance (ESG), μέσα από μία συνολική στρατηγική που ξεπερνά το νομοθετικό πλαίσιο».

Προαναγγέλλοντας ότι αύριο προκηρύσσεται διαγωνισμός καινοτομίας με θέμα τη διαχείριση των λυμάτων, που θα είναι ανοικτός για ερευνητικά κέντρα, εταιρείες και ιδιώτες ερευνητές, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι το 2020 η εταιρεία χωρίς να παρεκκλίνει από τον προγραμματισμό της, έβαλε τις βάσεις για τη διασφάλιση της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης τις επόμενες δεκαετίες.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, τονίστηκε ότι η εταιρεία παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας υλοποιεί επενδύσεις 76 εκατ. ευρώ και έχει προς άμεση συμβασιοποίηση έργα επιπλέον ύψους 14 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε ότι «ανάκαμψη εμφανίζουν και τα οικονομικά της μεγέθη στο πρώτο 5μηνο φέτος».

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ ΑΕ στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 παρουσιάζει αύξηση 9% , έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Άνθιμος Αμανατίδης, «μεγάλη ώθηση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, της τάξης του 20%-30%, αναμένεται να δοθεί προς το τέλος του 2023, οπότε εκτιμάται η ολοκλήρωση της επέκτασης του Διϋλιστηρίου Νερού ( ΕΕΛΘ), που θα οδηγήσει σε επέκταση του δικτύου της εταιρείας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι οι στόχοι της εταιρείας για μείωση 20% του υδατικού και 50% του ανθρακικού της αποτυπώματος έως το 2030 είναι αδιαπραγμάτευτοι. Τονίζεται ότι η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, ενέκρινε κατά πλειοψηφία όλα τα θέματα της ημερήσιας ατζέντας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eyath-nero
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχυμένη η κερδοφορία και ο κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ στο α' εξάμηνο

Η εταιρεία καταγράφει σταδιακή επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις σε «πράσινα έργα» λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.Θ) στη Σίνδο.
eydap
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης νερού, αλλά δεν πρέπει να το σπαταλάμε

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, ο διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, σημείωσε ότι τα δίκτυα είναι 60 ετών και γνωστοποίησε ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να τριπλασιάσει τον ρυθμό αλλαγής των δικτύων.
euath-amanatidis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμανατίδης: Εξακολουθεί να διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα η ΕΥΑΘ

Η ελαφρά μείωση των κερδών οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης λόγω πανδημίας και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ από 15% σε 5%, που οδήγησε στην αύξηση του κόστους ενέργειας, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.