ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τι κρύβει η επένδυση της Παπαστράτος: Ο νέος ρόλος στον όμιλο PMI

Αναβαθμίζεται η μονάδα στον Ασπρόπυργο και ενισχύεται ο ρόλος της στην παγκόσμια στρατηγική της Philip Morris για την καθιέρωση του IQOS. Στόχος να μειωθούν οι καπνιστές στην Ελλάδα κατά 1,25 εκατ. ως το 2025.

Κεντρικό hub και αιχμή του δόρατος για τη διάδοση του IQOS σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα καθιστούν την Ελλάδα η Παπαστράτος και ο μητρικός όμιλος Philip Morris International (PMI), την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη η δημόσια συζήτηση και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Έχοντας πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα μας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με 400 νέες θέσεις εργασίας, ανατρέποντας συνάμα το status quo σ' όλη τη βιομηχανία καπνικών μέσω της μετάβασης στη νέα γενιά εναλλακτικών μορφών, χθες η Παπαστράτος ανακοίνωσε τη νέα της επένδυση, η οποία επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή στρατηγική των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για επένδυση αξίας 125 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, που θα αποφέρει και 115 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υπαλλήλων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, που πλέον γίνεται κέντρο επιχειρήσεων για τη Philip Morris International για όλη την Ευρώπη.

Είχε προηγηθεί ένα ιστορικό βήμα, προ τριετίας, όταν η Παπαστράτος, ύστερα από 87 χρόνια, σταμάτησε την παραγωγή τσιγάρων και άρχισε την εμπορική παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού HEETS για το IQOS στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, που έγινε το δεύτερο εργοστάσιο αποκλειστικής παραγωγής των νέων προϊόντων του ομίλου PMI.

Συνάμα, οι νέες επενδύσεις της Παπαστράτος και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα νέας γενιάς καπνικά προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου, ενισχύουν περαιτέρω την εγχώρια καπνοκαλλιέργεια, καθώς η Παπαστράτος απορροφά σταθερά τα τελευταία χρόνια περισσότερο από 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών.

Οι στόχοι της Παπαστράτος είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι και συνδέονται με την παγκόσμια στροφή της καπνοβιομηχανίας σε καπνικά προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου για την υγεία, αλλά και ευρύτερα σε επιχειρηματικές κινήσεις στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια της γιορτής για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόκειται για μια ολιστική στρατηγική επιλογή που διέπει όλο το DNA της Παπαστράτος και όχι μια καιροσκοπική αλλαγή στάσης.

Όπως επισήμανε χθες ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Philip Morris International, Ανδρέας Καλατζόπουλος –ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της Ελλάδας ως hub ανάπτυξης και έρευνας - «καταλαβαίνουμε την ανάγκη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δραστηριότητας και των προϊόντων μας».

Τόνισε ότι «η Ελλάδα πρωτοπορεί. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκόσμια. Μόνο το 14% των προϊόντων του νέου εργοστασίου στον Ασπρόπυργο κατευθύνεται στην Ελλάδα, ενώ όλο το υπόλοιπο πάει στις διεθνείς αγορές. Υπάρχουν 12,7 εκατ. καπνιστές σε όλο τον κόσμο που έχουν εγκαταλείψει το τσιγάρο προς άλλες εναλλακτικές λύσεις». 

Δύο νέες γραμμές παραγωγής

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρπαντίδης, μέσω της νέας μεγάλης επένδυσης, αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου με εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής για Θερμαινόμενες Ράβδους Καπνού και μιας νέας γραμμής για Παραγωγή Φίλτρων. Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής Θερμαινόμενων Ράβδων Καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS, ενώ εκσυγχρονίζεται το Λιθογραφείο με δύο νέες γραμμές Ψηφιακής Εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τους 115 νέους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν, οι 60 ήδη έχουν προσληφθεί και εκπαιδεύονται. «Θέλουμε σε δέκα χρόνια από σήμερα, τη μέρα που θα γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της Παπαστράτος, να έχουμε κάνει την Ελλάδα, όλοι μαζί, μια χώρα όπου το τσιγάρο θα αποτελεί, οριστικά, παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρπαντίδης.

Οι πέντε πυλώνες – δεσμεύσεις της νέας εποχής

Παρουσιάζοντας τη νέα εποχή της Παπαστράτος και τον μετασχηματισμό της από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε μια εταιρεία τεχνολογίας, ο κ. Χαρπαντίδης αναφέρθηκε σε πέντε στρατηγικούς πυλώνες, που όπως είπε είναι σαφείς, μετρήσιμοι, διαφανείς και συγκεκριμένοι:

  1. Έως το 2025 ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο. Είτε διακόπτοντάς το οριστικά, είτε πηγαίνοντας σε εναλλακτικές λύσεις, λιγότερο βλαβερές από το τσιγάρο. Επίσης, έως το 2023, ο στόχος είναι το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος να προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.
  2. Έως το 2023 το 100% των νέων ηλεκτρονικών συσκευών να φέρει τεχνολογία επιβεβαίωσης ηλικίας: ένας επιπλέον, «έξυπνος» μηχανισμός που θα αποκλείει τη χρήση των προϊόντων μας από ανήλικους. Επίσης, έως το 2023, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, να έχει μειωθεί κατά 30% η φύρα του καπνού σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
  3. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες. Όπως τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης, έως το 2023 η Παπαστράτος δεσμεύεται ώστε το 40% των διευθυντικών θέσεων της εταιρείας να καλύπτεται από γυναίκες. Παράλληλα, στόχος είναι η ενίσχυση της κουλτούρας του εθελοντισμού σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, με την παροχή αντίστοιχων κινήτρων, ώστε έως το 2023 να συμπληρώσουν 9.000 ημέρες εθελοντικής συνεισφοράς τον χρόνο.
  4. Περιβάλλον: Εντός του 2021 καταργούνται οριστικά τα πλαστικά μιας χρήσης σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Επίσης, έως 2025 θα έχει μειωθεί κατά 20% η κατανάλωση ενέργειας και κατά 20% η κατανάλωση νερού.
  5. Κοινωνία: η Παπαστράτος διαθέτει κατά μέσο όρο 750.000 ευρώ κάθε χρόνο, σε τακτικές και έκτακτες πρωτοβουλίες στήριξης προς το κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, κατευθύνει πλέον τους πόρους της κατά 50% σε δράσεις για την ενδυνάμωση της γυναίκας και του ρόλου της στο κοινωνικό σύνολο και κατά 50% σε δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το IQOS αδειοδοτήθηκε από τον FDA ως Προϊόν Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου

Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση του συνόλου των επιστημονικών δεδομένων που υπέβαλε η PMI στον FDA τον Δεκέμβριο 2016, ο Οργανισμός διαπιστώνει μειωμένη έκθεση των χρηστών του προϊόντος σε χημικές ουσίες.
fish
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Group Avramar: Σχέδιο για αντεπίθεση στα φθηνά ψάρια από Τουρκία

Με στροφή σε premium προϊόντα αντιμετωπίζει ο κορυφαίος όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών τα φθηνά προϊόντα από την Τουρκία, τονίζει ο CEO, Alex Myers. Κρίσιμης σημασίας η αντιμετώπιση του χωροταξικού προβλήματος.
Xenodoxeia, Blue Capsis Elite Resort
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο σχήμα Hines – Δασκαλαντωνάκη περνά το Capsis έναντι 125 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση του σχήματος Hines – Γιάννη Δασκαλαντωνάκη είναι να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την προοπτική των επενδύσεων που σχεδιάζει αλλά και τη δυναμική που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας στη χώρα μας, παρά την πανδημία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Philip Morris: Πρόταση για εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας Vectura

Σε περίπτωση απόκτησης της Vectura, η PMI διεισδύει στους τομείς των καινοτόμων εισπνεόμενων προϊόντων και των σκευασμάτων που λαμβάνονται από το στόμα, ενώ επιταχύνεται η υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος.
Sky_Express
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλη επένδυση της Sky express σε έξι αεροσκάφη αξίας 200 εκατ.

Συμφωνία της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας με την ATR για καινούρια αεροσκάφη, μετά την απόκτηση έξι Airbus A320neo. «Μας ενδιαφέρει το λιμάνι Ηρακλείου», δηλώνει ο Ιωάννης Γρύλος στο Business Daily.