ΓΔ: 873.37 1.15% Τζίρος: 67.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sunlight

Αύξηση κατά 56,4% των κερδών προ φόρων της Sunlight για το 2020

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 18,3 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να φθάνει στα 176,9 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας πτώση 1,8% σε σύγκριση με το 2019.

Σε θετική πορεία κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia, για το προηγούμενο έτος, αν και επηρεάστηκαν έως ένα βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία είχαν επιβληθεί. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €176,9 εκατ. για το 2020, έναντι €180,2 εκατ. το 2019, σημειώνοντας οριακή μείωση 1,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι τιμές μετάλλων παρέμεναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019, ο κύκλος εργασιών θα είχε καταγράψει αύξηση της τάξης του 5%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €18,3 εκατ. έναντι €11,7 εκατ. σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 56,4%, αποτελώντας τη μοναδική εταιρία στον κλάδο της σε παγκόσμιο επίπεδο που εμφάνισε αύξηση όγκου πωλήσεων, καθώς και αύξηση κερδών μέσα στην πανδημία.

Παράλληλα η εταιρεία το 2020 κατάφερε να συντηρήσει ή και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της στις καίριες αγορές της Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, παρά το γεγονός ότι οι κλάδοι που δραστηριοποιείται εμφάνισαν μείωση 20% παγκοσμίως. Ειδικότερα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η Sunlight κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, ενώ η δυναμική αυτή συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπου αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ψηφιακό μετασχηματισμό, σε λειτουργίες και την ανάπτυξη προϊοντικής και τεχνολογικής καινοτομίας. 

Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Sunlight επιδιώκει να καταστεί τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς μπαταριών λιθίου για εφαρμογές έλξης (motive), αποθήκευσης ενέργειας ESS (Energy Storage Systems) αλλά και AGVs (Automated Guided Vehicles). Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου και της πρότυπης παραγωγικής μονάδας στη Ξάνθη, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε €105 εκατ., με το ποσό της χρηματοδότησης IPCEI ύψους €49,9 εκατ. να καλύπτει το 47% του συνολικού κόστους του έργου. Παράλληλα, η Sunlight σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη σύσταση της θυγατρικής της Sunlight Batteries USA Inc. στη Β. Καρολίνα των ΗΠA, και παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας στις εργασίες ανέγερσης, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της. Μία αρχική επένδυση $10 εκατ. και εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 9.700 τ.μ., δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ταχεία ενίσχυση του μεριδίου της σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές μπαταριών παγκοσμίως. Το επιχειρηματικό πλάνο για τη Βόρεια Αμερική περιλαμβάνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα $150 εκατ. για την επόμενη διετία, με στόχο την περεταίρω επέκταση στη συναρμολόγηση μπαταριών νέων τεχνολογιών και τη διεύρυνση των καναλιών διανομής και των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Αντίστοιχα, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 78% της Batt-men Group, στη Vicenza της Ιταλίας, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρείας, την επέκταση της προϊοντικής γκάμας και την αξιοποίηση των συνεργειών, προκειμένου να κατακτήσει ηγετική θέση και στη μεγάλη αγορά της Ιταλίας.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight ανέφερε: «Οι προκλήσεις του 2020 ανέδειξαν την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε, αλλά και την ανθεκτικότητα που μας εξασφαλίζει το αναθεωρημένο επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετήσαμε στην καρδιά της πανδημίας. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια του προσωπικού μας και τα καταφέραμε περίφημα ως ομάδα. Συνεχίσαμε να επενδύουμε με ακόμη μεγαλύτερη επικέντρωση στην καινοτομία και τις τεχνολογικές λύσεις που απαντούν στις νέες προκλήσεις της εποχής, εστιάζοντας στη δημιουργία νέων προϊόντων και πρωτοπόρων τεχνολογικών λύσεων. Με το νέο και μεγαλύτερο κέντρο συναρμολόγησης μπαταριών της SUNLIGHT, δυναμικότητας 2GWh, που βρίσκεται στη Β. Καρολίνα των ΗΠA, και τις εξαγορές στην Ιταλία, εδραιώνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στο διεθνή στίβο της αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, συνεχίζουμε με ένα πολύ επιθετικό επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει εξαγορές και επενδύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας και τη διείσδυση σε καίριες αγορές, καθώς και αναζήτηση ευκαιριών για περεταίρω καθετοποίηση, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καλούμαστε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βιώσιμες λύσεις και τεχνολογικές πλατφόρμες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων».

Στους ρυθμούς του εργοστασίου μπαταριών της Ξάνθης κινήθηκαν και οι δύο παραγωγικές μονάδες σε Κομοτηνή και Βερόνα, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Sunlight. Η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, στο 2ο εξάμηνο του 2020, πέτυχε - σε χρόνο ρεκόρ – αύξηση της παραγωγικότητας σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην ιστορία λειτουργίας της, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη τροφοδοσία του εργοστασίου της Ξάνθης, καθώς η ζήτηση διπλασιάστηκε σε αυτό το διάστημα. Η μονάδα της Βερόνα διπλασίασε την παραγωγική της δυναμικότητα εντός του 2020 και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ταχεία εξυπηρέτηση των OEMs (Original Equipment Manufacturers) και των λοιπών πελατών στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Σημαντική ήταν η συμβολή της Sunlight και στην τοπική κοινωνία το 2020. Η εταιρεία διέθεσε το ποσό των €412.000 για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, στηρίζοντας τα νοσοκομεία της Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Βερόνας στην Ιταλία. Επιπλέον, πρόσφερε τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Αύξηση στον τζίρο και τα λειτουργικά κέρδη πάνω από 50% το 2021

Το 2021 η συνολική παραγωγή της Sunlight ξεπέρασε τα 3,25 εκατ. στοιχεία έλξης και τα 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στο 4ο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.
Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα ηγετική ομάδα στον όμιλο Sunlight με στελέχη από το εξωτερικό

Οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση της Sunlight φανερώνουν τις διεθνείς προοπτικές του οργανισμού και την εστίαση στην αναζήτηση στρατηγικών ευκαιριών, σε συνέχεια της ραγδαίας ανάπτυξης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια και των σχεδίων για περαιτέρω ανάπτυξη.
Sunlight Group
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Επιπλέον παροχές στο προσωπικό και νέες θέσεις εργασίας το 2021

Για το 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη αύξηση 10% στο βασικό ημερομίσθιο των εργαζομένων στην κατώτατη μισθολογικά βαθμίδα - αύξηση μεγαλύτερη από τη νομικά προβλεπόμενη του 2%, με βάση την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.
Technoform_Sunlight Group
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία εξαγοράς του 70% της Technoform από τη Sunlight Group

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Sunlight συνεχίζει να υλοποιεί το επιχειρηματικό της πλάνο για επέκταση της παραγωγικής δυναμικής της σε μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου.