ΓΔ: 882.5 0.37% Τζίρος: 3.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:26:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stassis
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης. Πηγή: ΔΕΗ.

Νέο «πράσινο» ομόλογο από τη ΔΕΗ και δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ

Στην έκδοση επταετούς ομολόγου 300 εκατ. ευρώ με ρήτρα αειφορίας προχωρά η ΔΕΗ. Μπαίνει και στο χώρο της φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων με 301 φορτιστές σε 31 νομούς της χώρας.

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί στις αγορές, η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην έκδοση ενός ακόμη ομολόγου επταετούς διάρκειας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με ρήτρα αειφορίας. Παράλληλα, δημιουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων της χώρας.

Θα είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που θα επιχειρήσει η ΔΕΗ φέτος, μετά την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας που έκανε τον περασμένο Μάρτιο, συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μάλιστα ιστορικά μεγάλη κάλυψη. Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα ύστερα από σχεδόν μια 7ετία «απομόνωσης» της ΔΕΗ από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, καθώς πριν από το Μάρτιο, είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014.

Στόχος του management της επιχείρησης είναι να εκμεταλλευτεί την τεράστια διαθέσιμη ρευστότητα των αγορών και να επιτύχει περαιτέρω βελτίωση στο προφίλ χρέους της ΔΕΗ. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης είχε κάνει εκτενή αναφορά στο γεγονός πως πλέον οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ.

Είχε σταθεί ιδιαίτερα στην έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ, στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. το Νοέμβριο 2020) και την υπογραφή της αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών, από την οποία αναμένονται μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και στις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Έτσι, μετά από αυτές τις κινήσεις, με βάση καλά πληροφορημένες πηγές, σε αυτή την φάση έρχεται μια νέα έκδοση που θα έχει ρήτρα αειφορίας, η οποία θα προσαρμοστεί πάνω στους στόχους μείωσης των εκπομπών Co2 θερμοκηπίου, στον ορίζοντα της 7ετούς διάρκειας του ομολόγου.

Ατού για να βγει με ακόμη καλύτερους όρους στις αγορές η ΔΕΗ είναι η κίνηση της προηγούμενης Παρασκευής 25 Ιουνίου του οίκου Standard & Poor’s, που αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ σε δύο δόσεις άντλησε τον περασμένο Μάρτιο 775 εκατ. με ομόλογα με ρήτρα αειφορίας. Στις 22/3 άντλησε 125 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%, ενώ στις 11 Μαρτίου είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιών αξίας 650 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο αρχικός στόχος στην έκδοση ήταν 500 εκατ. ευρώ), Οι ομολογίες αυτές ήταν επίσης με ρήτρα αειφορίας, συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%. Με τα συνολικά 775 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ προχώρησε σε αναχρηματοδότηση ενός τμήματος το χρέους της, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ του υφιστάμενου δανεισμού.

Οι εκδόσεις της ΔΕΗ ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές υψηλής απόδοσης, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας. Προβλέπουν την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019. Δηλαδή, η επιχείρηση δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που θα την δανείσουν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί.

Η ΔΕΗ μπαίνει στην ηλεκτροκίνηση

Εντωμεταξύ, η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το μεγάλο «μπουμ» που λαμβάνει χώρα διεθνώς στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, σε ειδική εκδήλωση στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, η διοίκηση παρουσίασε την επίσημη είσοδο της ΔΕΗ στην ηλεκτροκίνηση. Στόχος είναι να αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε συνδυασμό με την παροχή νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Ήδη έχει γίνει η εγκατάσταση 301 φορτιστών σε 31 νομούς και σε 61 περιοχές της χώρας, μέσα σε πέντε μήνες. Αυτό,  όπως αναφέρθηκε, καθιστά τη ΔΕΗ Blue το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων φορτιστών στη χώρα. Η ενέργεια στους φορτιστές της ΔΕΗ παράγεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές, με την εγγύηση του GreenPass. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού η δημόσια φόρτιση στη ΔΕΗ Blue είναι πιλοτική και θα παρέχεται δωρεάν.

«Μετά από τη σχετική κινητροδότηση της κυβέρνησης, η ηλεκτροκίνηση από το 0,17% έχει πάει στο 5% (επί των κυκλοφορούντων οχημάτων)», ανέφερε στον χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου που σημείωσε ότι καταγράφεται αύξηση στις ταξινομήσεις όπως και μεγάλο ενδιαφέρον για τις υποδομές φόρτισης. «Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα πάνε στην ενίσχυση των υποδομών φόρτισης», σημείωσε, καλωσορίζοντας τη ΔΕΗ «ως συνεπιβάτη στο οραματικό ηλεκτροκίνητο αυτό ταξίδι».

«Δημιουργούμε με πολύ γοργούς ρυθμούς το μεγαλύτερο πανελλαδικά δίκτυο δημόσια προσβάσιμων φορτιστών», ανέφερε ο Γ. Στάσσης, παρουσιάζοντας το νέο εταιρικό brand της ΔΕΗ, την Blue. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως όποιος πάρει ηλεκτρικό όχημα θα μπορεί να «φορτίσει το αυτοκίνητό του, θα έχει υπηρεσίες που θα του επιτρέπουν να συνδυάσει τη φόρτιση του αυτοκινήτου του με τα ψώνια του σε ένα εμπορικό κέντρο ή στο σούπερ μάρκετ ή στην πλατεία του δήμου του. Υπηρεσίες που θα τον ενημερώνουν όσο ασχολείται με άλλες δραστηριότητες για τον χρόνο φόρτισης, για το κατά πόσο το δίκτυο χρειάζεται μέρος από την ενέργεια που έχει ήδη στην μπαταρία του, για ειδικά πακέτα που μπορεί να απολαμβάνει μέσω της υπηρεσίας φόρτισης που χρησιμοποιεί»,

Όπως είπε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΔΕΗ, «σήμερα διαθέτουμε 930 δημόσιους φορτιστές και η πρόβλεψη είναι να φτάσουμε περίπου τους 18.000 δημόσιους φορτιστές στο τέλος του 2025 και περίπου 44.000 σε ιδιωτικούς χώρους – σπίτια και επιχειρήσεις». Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν ήδη εγκατασταθεί 200.000 σημεία φόρτισης έναντι μόλις 930 στην Ελλάδα, ενώ η φετινή πρόβλεψη για την Ευρώπη είναι οι 385.000 φορτιστές και 1.620 για τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEH, DEI, HLEKTROKINISI, ILEKTROKINISI
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ εγκαθιστά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών hub σημείων φόρτισης

Με τη δημιουργία 14 σημείων φόρτισης συνολικά, η ΔΕΗ Blue δημιουργεί το μεγαλύτερο hub σημείων φόρτισης στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη και εύκολη για τους ταξιδιώτες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 3,75% διαμορφώνεται το ομόλογο της ΔΕΗ, άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.