ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sky_Express
Το νέο αεροσκάφος ATR 72-600 της Sky express. Πηγή: Sky express.

Νέα μεγάλη επένδυση της Sky express σε έξι αεροσκάφη αξίας 200 εκατ.

Συμφωνία της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας με την ATR για καινούρια αεροσκάφη, μετά την απόκτηση έξι Airbus A320neo. «Μας ενδιαφέρει το λιμάνι Ηρακλείου», δηλώνει ο Ιωάννης Γρύλος στο Business Daily.

Μια νέα συμφωνία – ορόσημο που θα τη βοηθήσει να αλλάξει επίπεδο σύναψε η Sky express με την ATR (κοινοπραξία Airbus και Leonardo) για την απόκτηση έξι καινούριων αεροσκαφών ATR 72-600, αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έξι «πράσινα» αεροσκάφη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευελιξίας, δεικτών αειφορίας και βιωσιμότητας, που αποκτά η εταιρεία με στόχο να διευρύνει περαιτέρω το πτητικό της έργο και να υποστηρίξει το μεγάλο άνοιγμα που κάνει τόσο στα εσωτερικά δρομολόγια, όσο και στα δρομολόγια του εξωτερικού, ενώνοντας ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είτε από την Αθήνα, είτε απευθείας από ελληνικά νησιά.

Τα νέα αεροσκάφη κοστολογούνται σε τιμές τιμοκαταλόγου στα 200 εκατ. ευρώ, με τη Sky express να εκμεταλλεύεται την κρίση και τις μειωμένες τιμές, καθώς υπήρξαν πολλές ακυρώσεις παραγγελιών διεθνώς, για να αλλάξει επίπεδο και πλέον να γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη. Θυμίζουμε πως το 2020 η Sky express προχώρησε στην εξαγορά έξι ολοκαίνουριων Airbus A320neo, τα οποία έχουν αξία, με τιμές τιμοκαταλόγου, 400 εκατ. ευρώ.

Πλέον, μετά και από αυτή την επένδυση, η Sky express θα διαθέτει τον νεότερο και πιο περιβαλλοντικά φιλικό στόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα νέα αεροσκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της εγχώριας αεροπλοΐας, καθώς καθίστανται ιδανικά για τις γεωγραφικές συνθήκες μετακίνησης εντός Ελλάδας και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά.

Το Σάββατο, σε ειδική εκδήλωση στην Πάρο, η εταιρεία υπέγραψε τη σύμβαση για την εξαγορά του πρώτου ATR 72-600, που ξεκίνησε τις πτήσεις του στη γραμμή Αθήνα – Πάρος, ενώ θα συνδέσει πλέον το όμορφο νησί των Κυκλάδων αλλά και τη Νάξο με την Αυστρία και άλλες περιοχές. Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι δήμαρχοι Πάρου Μάρκος Κωβαίος και Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, η αερολιμενάρχης Πάρου Στέλλα Σαρρή και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών και τουριστικών φορέων.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η ελληνική εταιρεία έχει προσθέσει δώδεκα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, αλλάζοντας εντελώς το πτητικό της εκτόπισμα, έχοντας ήδη βγει στο εξωτερικό με δημοφιλείς πτήσεις όπως Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Ρώμη, Λάρνακα κ.α. Παράλληλα, «χτυπάει» και πολύ δημοφιλή δρομολόγια στο εσωτερικό, όπως το Αθήνα – Θεσσαλονίκη που θεωρείται το πλέον εμπορικό δρομολόγια εντός της χώρας.

Όπως τόνισε ο ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου IO GR στον οποίο ανήκει η Sky express, Ιωάννης Γρύλος, η εξαγορά των αεροσκαφών έγινε με ίδια κεφάλαια και χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Η εταιρεία έχει ήδη παραλάβει τα έξι υπερσύγχρονα Airbus A320neo καθώς και το πρώτο ολοκαίνουργιο ATR 72-600, ενώ τα υπόλοιπα πέντε αεροσκάφη, αυτού του τύπου, θα παραδοθούν έως το τέλος του 2021.

Ι. Γρύλος: Στηρίζουμε τον ελληνικό τουρισμό

«Η απόκτηση έξι νέων υπερσύγχρονων ATR 72-600 αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία της SKY express. Μετά τα έξι καινούργια Airbus A320neo που ήδη επιχειρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα ATR έρχονται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό και την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Με σεβασμό στους επιβάτες μας, στο περιβάλλον και σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γρύλος, και πρόσθεσε: «Επενδύουμε 700 εκατ. σε καινούργια, οικονομικά, πράσινα αεροσκάφη. Σε έναν χρόνο αγοράσαμε 12 αεροσκάφη. Επενδύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν αγάπη για τη δουλειά. Έχουμε 5.000 εργαζόμενους που καθημερινά παράγουν κουλτούρα και κεφάλαια και βοήθησαν να κάνουμε αυτή την επένδυση».

Στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αφού αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη του Τουρισμού συνεχάρη τη SKY express για τις επενδύσεις της, με τις οποίες στηρίζει έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι «συμφωνίες όπως της Sky Express με την ATR αποτελούν σημάδια για ένα καλύτερο μέλλον. Κάποιοι έχουν δει την προοπτική ή την κτίζουν. Αυτές οι συμφωνίες ανοίγουν το έδαφος για να φέρουμε θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ATR κ. Stefano Bortoli ο οποίος ταξίδεψε από τη Γαλλία στην Πάρο για την εκδήλωση, τόνισε πως «δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR 72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία. Σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5%, αποδεικνύοντας την αξία των περιφερειακών αεροπορικών μεταφορών και τον θεμελιώδη ρόλο της περιφερειακής σύνδεσης. Ευχόμαστε και άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express και να εμπιστευτούν τα αεροσκάφη turboprop τα οποία αποτελούν την πλέον ανταγωνιστική λύση για τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές».

«Ενδιαφερόμαστε για το λιμάνι του Ηρακλείου»

Σε συνομιλία που είχε το Business Daily με τον κ. Ιωάννη Γρύλο, ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του ομίλου του για το λιμάνι του Ηρακλείου, τονίζοντας ότι «ναι, ενδιαφερόμαστε, πρωτίστως για λόγους εντοπιότητας. Μολονότι δεν είναι στο core business μας, ενδιαφερόμαστε. Άλλωστε, το DNA του ομίλου είναι Κρητικό, η Κρήτη είναι μια αγορά με αυτοτέλεια και μεγάλο εκτόπισμα και ισχυρές προοπτικές».

Θυμίζουμε πως το λιμάνι του Ηρακλείου θεωρείται ένα εξαιρετικό asset λόγω της πυκνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά και των προοπτικών της κρουαζιέρας. Άλλωστε, το momentum της Κρήτης μαρτυράται και από το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Καζαντζάκης, στο Ηράκλειο, είναι το 2ο στη χώρα σε κίνηση, καθώς το ξεπερνά μόνο το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σε 48 προορισμούς και εννέα χώρες πλέον η Sky express

H Sky express μέσα σε ένα περίπου χρόνο έχει αλλάξει εντελώς το εκτόπισμα και το πτητικό της έργο, καθώς από μια περιφερειακή ελληνική εταιρεία που είχε εξειδίκευση στις άγονες γραμμές του εσωτερικού, πλέον έχει μπει σε δημοφιλή δρομολόγια τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.

Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας με 39 προορισμούς, ενώ πετά και σε εννέα χώρες, έχοντας συνάψει σημαντικές συμφωνίες interline με παγκόσμιας εμβέλειας αεροπορικές εταιρείες όπως οι KLM, Air France, Qatar Airways, Middle East Airlines, και Cyprus Airways. Έχει ξεκινήσει δρομολόγια για Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Λυόν, Νάντη, Αμβούργο, Ντόρτμουντ, Βιέννη κ.α.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

business_daily_sky_express
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο επίκεντρο του Aviation Event 2021 βρέθηκε η SKY Express

Το επιτυχημένο παράδειγμα της εταιρείας κέρδισε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της παγκόσμιας αγοράς αερομεταφορών που παρευρέθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο “Aviation Event 2021”, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
business_daily_sky_express
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε απογείωση η SKY express με έξι Airbus, «ζεσταίνεται» ο ανταγωνισμός

Ως τις 15 Ιουνίου η παραλαβή και του έκτου Airbus A320neo, επέκταση σε 43 προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με αιχμές κατά των μονοπωλίων στις αερομεταφορές, η παρουσίαση των νέων αεροσκαφών.