ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Philip Morris: Πρόταση για εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας Vectura

Σε περίπτωση απόκτησης της Vectura, η PMI διεισδύει στους τομείς των καινοτόμων εισπνεόμενων προϊόντων και των σκευασμάτων που λαμβάνονται από το στόμα, ενώ επιταχύνεται η υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος.

Πιστή στις δεσμεύσεις της για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, η Philip Morris International (PMI) ανακοίνωσε πρόταση εξαγοράς του ομίλου Vectura plc. Μόλις μία εβδομάδα μετά την εξαγορά της δανέζικης εταιρείας Fertin Pharma, που παράγει καινοτόμα προϊόντα προς μάσηση, όπως οι τσίχλες νικοτίνης, η PMI ανακοίνωσε πρόταση για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Vectura plc, η οποία εξειδικεύεται στα συστήματα χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών μέσω της εισπνοής. Η PMI συμφώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Vectura plc τους όρους της προσφοράς για την απόκτηση της εταιρείας στην αξία των 852 εκατ. βρετανικών στερλινών (περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Συγκεκριμένα, η καπνοβιομηχανία προσφέρει 150 πένες μετρητά για κάθε μετοχή της Vectura, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Το τίμημα είναι κατά 11% υψηλότερο από το ποσό που προσέφερε ο όμιλος Carlyle για την απόκτηση της Vectura, στο τέλος του περασμένου Μαΐου. Η PMI θα χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια τη συναλλαγή και το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει έγκριση από τους μετόχους, καθώς και από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Με την ενδεχόμενη απόκτηση της Vectura η PMI θα προχωρήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών, καινοτόμων προϊόντων «πέρα από τη νικοτίνη», επιταχύνοντας την είσοδό της στη θεραπευτική κατηγορία των εισπνεόμενων προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, η Παπαστράτος ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη και στόχο 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές μέχρι το 2025.

Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου εναλλακτικών προϊόντων «πέρα από τη νικοτίνη»

Η εν λόγω πρόταση εξαγοράς έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατα εξαγγελθείσα συμφωνία της PMI για την απόκτηση της Fertin Pharma, δίνοντάς της τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών προϊόντων (εισπνεόμενα προϊόντα και προϊόντα που λαμβάνονται από το στόμα), στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της «πέρα από τη νικοτίνη» («beyond nicotine strategy») και σύμφωνα με τις βασικές δεσμεύσεις της για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σε περίπτωση απόκτησης της Vectura η PMI:

  • Επιταχύνει την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει για το 2025, ώστε το 50% των καθαρών εσόδων της να προέρχεται από καινοτόμα, εναλλακτικά προϊόντα, και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ εσόδων από προϊόντα «πέρα από τη νικοτίνη».
  • Διεισδύει στους τομείς των καινοτόμων εισπνεόμενων προϊόντων και των σκευασμάτων που λαμβάνονται από το στόμα.
  • Αποκτά πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες για την ανάπτυξη ευρέος φάσματος σύνθετων εισπνεόμενων θεραπειών και διευρύνει την εξειδίκευσή της σε προϊόντα αερολύματος σε συναφή πεδία, όπως η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών μέσω της εισπνοής, η ευεξία και η προσωπική φροντίδα. 
  • Αποκτά μία εταιρεία με εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, με προηγμένη τεχνογνωσία στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη συστημάτων χορήγησης φαρμάκων μέσω εισπνοής, καθώς και με εξειδίκευση στη διαχείριση των διαδικασιών της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Αυτός ο συνδυασμός θα αναβαθμίσει πλήρως τις υπάρχουσες δυνατότητες της PMI στις βιοεπιστήμες, στα καινοτόμα προϊόντα και στην κλινική εμπειρία.
  • Καλωσορίζει μία έμπειρη διοικητική ομάδα, η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους από 200 επιστήμονες, που εξειδικεύονται στους τομείς της χημικής σύνθεσης σκευασμάτων, των συσκευών εισπνοής και στο ρυθμιστικό πλαίσιο αυτών των προϊόντων. Η ομάδα της Vectura θα βοηθήσει την επιτάχυνση της PMI στην ανάπτυξη των προϊόντων φροντίδας υγείας και ευεξίας.

Ποιος είναι ο Όμιλος Vectura;

Η Vectura με έδρα στο Wiltshire είναι πάροχος καινοτόμων συστημάτων χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών μέσω της εισπνοής. Η εταιρεία διαθέτει 13 βασικά εισπνεόμενα και 11 μη εισπνεόμενα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο από μεγάλους παγκόσμιους φαρμακευτικούς συνεργάτες, καθώς και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συνεργασιών για φάρμακα που βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης. Το 2020, τα καθαρά έσοδα της Vectura ανήλθαν σε 191 εκατομμύρια βρετανικές στερλίνες (περίπου 245 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Η αξία της συναλλαγής αντιπροσωπεύει ένα πολλαπλάσιο περίπου 14 φορές το EBITDA της Vectura για το 2020.

Ακόμη ένα βήμα για την υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος

Πρόκειται για ένα περαιτέρω βήμα στην υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και των δεσμεύσεων που η Παπαστράτος δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων λειτουργίας της. Συγκεκριμένα, συνδέεται με τον 1ο Πυλώνα – Καινοτομία Προϊόντων σύμφωνα με τον οποίο η Παπαστράτος, γνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων είναι καθοριστικής σημασίας στη μάχη κατά του τσιγάρου, δεσμεύεται:

  • Μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο, είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα.
  • Μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος να προέρχεται από καινοτόμα, εναλλακτικά προϊόντα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παπαστράτος και Nobacco ενώνουν δυνάμεις για προϊόντα μειωμένου κινδύνου

Η συμφωνία με τη NOBACCO θα βοηθήσει την Παπαστράτος να επιτύχει τον στόχο της για 1,5 εκατ. λιγότερους καπνιστές μέχρι το 2025, ενώ έχει δεσμευτεί μέχρι το 2023 το 75% των εσόδων της να προέρχεται από εναλλακτικά του τσιγάρου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παπαστράτος: Επένδυση 125 εκατ. ευρώ και 115 νέες θέσεις εργασίας

Αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου της Παπαστράτος, αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού. Ποιοι είναι οι πέντε πυλώνες της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη.