ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
Φώτο: ΔΕΗ

Στο 70% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων αειφορίας που συνδέονται με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησε η ΔΕΗ.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη νέα έκδοση ομολόγων αειφορίας της ΔΕΗ καθώς το ποσοστό τους έφτασε το 70%. Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τέτοιο, που οδήγησε σε αύξηση του ποσού που άντλησε τελικά η επιχείρηση στα 500 εκατ. ευρώ (από 350 εκατ. που ήταν η αρχική ανακοίνωση) και σε διαμόρφωση του επιτοκίου στο 3,375%. Συγκεκριμένα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερκάλυψαν κατά 6,5 φορές την αρχική ζήτηση.

Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε SUSTAINABILITY LINKED BOND τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας καθώς είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ.

«Η επιχείρηση θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερο και πιο ακριβό δανεισμό και θα έχει έτσι καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε συνέδριο.

Η ρήτρα αειφορίας συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την οποία δεσμεύεται η ΔΕΗ και προβλέπει ότι, αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε η επιχείρηση θα καταβάλει «πέναλτι» (προσαύξηση 0,5% στο επιτόκιο) στους ομολογιούχους. Η ρήτρα που προβλέπει η νέα έκδοση προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 57% στην περίοδο 2019-2023 (η ρήτρα στο προηγούμενο ομόλογα, υπενθυμίζεται, προέβλεπε μείωση 40% για την περίοδο 2019-2022). Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων που αντλήθηκαν θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού ο οποίος είχε συναφθεί με υψηλότερα επιτόκια.

Τρίτη έξοδος στις αγορές για το 2021

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησε η ΔΕΗ φέτος, μετά την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας που έκανε τον περασμένο Μάρτιο, συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μάλιστα ιστορικά μεγάλη κάλυψη. Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα ύστερα από σχεδόν μια 7ετία «απομόνωσης» της ΔΕΗ από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, καθώς πριν από το Μάρτιο, είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014.

Στόχος του management της επιχείρησης είναι να εκμεταλλευτεί την τεράστια διαθέσιμη ρευστότητα των αγορών και να επιτύχει περαιτέρω βελτίωση στο προφίλ χρέους της ΔΕΗ. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης είχε κάνει εκτενή αναφορά στο γεγονός πως πλέον οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ.

Είχε σταθεί ιδιαίτερα στην έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ, στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. το Νοέμβριο 2020) και την υπογραφή της αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών, από την οποία αναμένονται μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και στις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Έτσι, μετά από αυτές τις κινήσεις, με βάση καλά πληροφορημένες πηγές, σε αυτή την φάση έρχεται μια νέα έκδοση που θα έχει ρήτρα αειφορίας, η οποία θα προσαρμοστεί πάνω στους στόχους μείωσης των εκπομπών Co2 θερμοκηπίου, στον ορίζοντα της 7ετούς διάρκειας του ομολόγου.

Ατού για να βγει με ακόμη καλύτερους όρους στις αγορές η ΔΕΗ είναι η αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s, της πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρίας κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ σε δύο δόσεις άντλησε τον περασμένο Μάρτιο 775 εκατ. με ομόλογα με ρήτρα αειφορίας. Στις 22/3 άντλησε 125 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%, ενώ στις 11 Μαρτίου είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιών αξίας 650 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο αρχικός στόχος στην έκδοση ήταν 500 εκατ. ευρώ), Οι ομολογίες αυτές ήταν επίσης με ρήτρα αειφορίας, συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%. Με τα συνολικά 775 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ προχώρησε σε αναχρηματοδότηση ενός τμήματος το χρέους της, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ του υφιστάμενου δανεισμού.

Οι εκδόσεις της ΔΕΗ ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές υψηλής απόδοσης, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας. Προβλέπουν την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019. Δηλαδή, η επιχείρηση δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που θα την δανείσουν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερταμείο - ΤΑΙΠΕΔ: Εξετάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ

Με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
DEDDHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Spear WTE Investments προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γ.Σ. των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κράτησε τα κέρδη της η ΔΕΗ το α' 6μηνο, παρά τις πιέσεις στην αγορά

Αυξημένα τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση, καθώς τα κέρδη της παραγωγής κάλυψαν τις απώλειες από την εμπορία. Μειώθηκε κατά 388 εκατ. το χρέος. «Ανθεκτικές οι επιδόσεις της ΔΕΗ», τονίζει ο Γ. Στάσσης.
ΔΕΔΔΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αυστραλιανή Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη, από πλευράς τιμήματος, ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες το τίμημα.