ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cosmopolitan hotel
Φώτο: Cosmopolitan Hotel

Βελτιωμένα τα μεγέθη της Meliá Hotels International στο α' εξάμηνο

Η εταιρεία που διαθέτει 253 ξενοδοχεία κατέγραψε άνοδο 143,6% των διαθέσιμων δωματίων σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Μέχρι τον Ιούνιο έχει ανοίξει 10 νέα ξενοδοχεία.

Συνεχίστηκε η θετική πορεία της MELIÁ HOTELS INTERNATIONAL, με την ανάκαμψη από τα περσινά επίπεδα να είναι εμφανής. Στο δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία διπλασίασε τα έσοδα του προηγούμενου και κατάφερε να επιτύχει τους στόχους της για τη δημιουργία θετικού EBITDA, και τη διακοπή των αρνητικών ταμειακών ροών τον Ιούνιο.

Η εξοικονόμηση κόστους που πραγματοποιήθηκε μετά το επιτυχημένο σχέδιο έκτακτης Ανάγκης επέτρεψε στον Όμιλο να αντισταθμίσει κατά 86% τη μείωση των εσόδων, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, εξαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών και των απομειώσεων.

Ειδικότερα, η εταιρεία κατέγραψε άνοδο 143,6% των διαθέσιμων δωματίων σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το αρνητικό Ενοποιημένο Αποτέλεσμα προς Απόδοση έφτασε έως τον Ιούνιο τα -151,2 εκ. € έναντι -358,6 εκ. € το 2020 και το ενοποιημένο αποτέλεσμα για το εξάμηνο ήταν 304 εκ. € (-4,6% έναντι 2020). Σημειώνεται πως το Melia.com και το πρόγραμμα πιστότητας MeliáRewards έφεραν το 53% των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας στο τέλος του Ιουνίου, η ρευστότητα ανήλθε στα 405 εκ. € και ο όμιλος σταμάτησε να δημιουργεί καθαρό ταμειακό έλλειμμα - εξαιρούμενων των κεφαλαιακών κερδών. Στο τέλος του Ιουνίου, το Καθαρό Χρηματοοικονομικό Χρέος προ IFRS16 ανήλθε στα 1,263.1 εκ. ευρώ (-143.7 εκ. € σε σύγκριση με το τέλος Μαρτίου) και η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων τον Ιούνιο είχε καθαρή χρηματική απόδοση ύψους 175.1 εκ. €.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία μετρά 253 ξενοδοχεία ανοιχτά, ενώ διατηρεί σημαντική ευελιξία, δεδομένης της αβεβαιότητας για την πορεία των ταξιδιών και βλέπει σημάδια ανάκαμψης σε προορισμούς ισπανικών resorts στο τρίτο τρίμηνο, το πιο σημαντικό του έτους για τη βιομηχανία Η επέκταση της τηλεργασίας στις περισσότερες εταιρείες εν όψει του «5ου κύματος» και η απουσία δραστηριοτήτων MICE επηρεάζει σημαντικά μερικά από τα ξενοδοχεία πόλης, στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη

Σε δήλωση του ο Gabriel Escarrer αναφέρει ότι «Η κρίση ανέδειξε την ανθεκτικότητα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα των ταξιδιών αναψυχής, καθώς επίσης και την δυναμική της Meliá ως ηγέτη ανάμεσα στα resorts, στις ψηφιακές πωλήσεις και στο μάρκετινγκ».

Η Meliá έχει προσαρμόσει τον οδικό της χάρτη διατηρώντας ταυτόχρονα την ψηφιοποίηση, την εξέλιξη προς ένα πιο αποτελεσματικό οργανωτικό μοντέλο, την ποιοτική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα ως βασικούς παράγοντες για την επίτευξη μιας πιο κερδοφόρας και ανθεκτικής εταιρείας το 2024. Παράλληλα μέχρι τον Ιούνιο άνοιξε 10 νέα ξενοδοχεία το 2021 και υπέγραψε 12 νέα projects προς ανάπτυξη.

Για τις προοπτικές, η εταιρεία αναφέρει πως το τοπίο παραμένει θολό βραχυπρόθεσμα, αν και οι δείκτες δείχνουν ανάκαμψη το καλοκαίρι, υπό το πρίσμα της προόδου των προγραμμάτων εμβολιασμού και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η εταιρεία εξακολουθεί να είναι προσεκτική δεδομένου του επικείμενου «5ου κύματος» του ιού, ωστόσο οι κίνδυνοι για την υγεία φαίνεται να είναι χαμηλότεροι.

Παρά τον υψηλό αριθμό κρατήσεων τελευταίας στιγμής, η εταιρεία αναμένει ότι η high season θα διαρκέσει περισσότερο φέτος, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, ανάλογα με την εξέλιξη της ανοσίας στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα για την ανάκαμψη των αστικών προορισμών.

Όπως ανέφερε ο Gabriel Escarrer, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Meliá Hotels International: «Όπως είχα προβλέψει στην αρχή της κρίσης που επέφερε ο Covid-19, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει (τουλάχιστον στον κλάδο των resorts) το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου να φέρουν ακόμη την επίδραση της πανδημίας. Τα έσοδά μας διπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, δείχνοντας μια ανοδική τάση, παρόλο που απέχουν ακόμη από τα επίπεδα του 2019, το τελευταίο «κανονικό» έτος (-73,6%). Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ανακοινώνω ότι διαθέτουμε ρευστότητα 405 εκ. €, που προέκυψε από πρόσφατες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας για τη δημιουργία θετικών EBITDA και θετικών καθαρών ταμειακών ροών τον Ιούνιο, εξαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών που αποκτήθηκαν από τις πωλήσεις.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον εξαιρετικά ισχυρό αντίκτυπο που είχε η κρίση στον κλάδο μας, ούτε τη δέσμευση για ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα που μας έχει επιβάλει για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες αποδεικνύουν την αξία τους εν μέσω δύσκολων περιόδων, ενώ ταυτόχρονα η κρίση αποκάλυψε τις αρχές στις οποίες βασίζεται η τουριστική βιομηχανία, την σταθερότητα της ζήτησης και την εξάρτησή της από την πρόοδο των εμβολιασμών και την βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως είναι για παράδειγμα η ανάκαμψη του αριθμού των επιβατών σε πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη. Ανέδειξε επίσης τις δυνάμεις που διαφοροποιούν τον Όμιλό μας, και την ηγετική μας θέση στον τομέα των resorts, στον οποίο αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο του 2021, και η ψηφιακή μας παρουσία και η ικανότητα distribution, γεγονός που μας δίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια αβέβαιη περίοδο για τη βιομηχανία».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GEKE, President Hotel, Xenodoxeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αιτιολογημένη γνώμη του Δ.Σ. της ΓΕΚΕ για την προσφορά της Δ. Κεφαλά

Το ΔΣ της ΓΕΚΕ αναφέρει πως η κα Δωροθέα Κεφαλά που έχει καταθέσει δημόσια πρόταση για να αποκτήσει τις μετοχές της εταιρείας προτίθεται να συνεχίσει τις δραστηριότητες της εταιρείας και δεν θα επιφέρει αλλαγές στη στρατηγική της.