ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ελληνική Παραγωγή

Δύο στρεβλώσεις πρέπει να αρθούν για βιομηχανική ανάπτυξη

Η ελληνική μεταποίηση τίθεται σε μειονεκτική θέση λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους και του προβλήματος με τις αποσβέσεις επενδυτικών δαπανών, όπως τονίστηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της «Ελληνικής Παραγωγής».

Η ανάγκη άρσης των στρεβλώσεων που φέρνουν τις ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους, με κορυφαίο το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και των αποσβέσεων για επενδυτικές δαπάνες, αναδείχθηκε σε κεντρικό θέμα στη 2η ετήσια Γενική Συνέλευση της «Ελληνικής Παραγωγής-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Καθηγητής κ. Νίκος Βέττας παρουσίασε τα βασικά προκαταρκτικά συμπεράσματα της 3ης μελέτης που εκπονείται με τη στήριξη της «Ελληνική Παραγωγής», με θέμα «Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας – Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών», καταδεικνύοντας τα σημαντικότατα οφέλη που θα προκύψουν για το ΑΕΠ, τα έσοδα του Δημοσίου και την απασχόληση, με τις προτεινόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις στους τομείς αυτούς.

Στη σημασία αυτών των παρεμβάσεων, «ώστε η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία να μπορέσει να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να μπορέσει να δώσει προτεραιότητα στο ζητούμενο των καιρών, που είναι η αύξηση των επενδύσεων και η οργανική ανάπτυξη βασισμένη στην τεχνολογία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΣ της «Ελληνικής Παραγωγής» κ. Μιχάλης  Στασινόπουλος προσφωνώντας, στο 2ο μέρος της ΓΣ, τον Υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη: «Η ελληνική βιομηχανία, χάρη στις σκληρές προσπάθειες των ίδιων των επιχειρήσεων, επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων και σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς οι εξαγωγές αγαθών πρωταγωνιστούν στην εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και η απασχόληση στη μεταποίηση αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από το σύνολο της οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Στασινόπουλος και κατέληξε: «Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση γιατί τόσο η ελληνική κρίση και τα αίτια που την προκάλεσαν όσο και οι ραγδαίες αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον δεν μας επιτρέπουν να αφήνουμε κανέναν να συγχέει την «επιστροφή στην κανονικότητα» με την επιστροφή στο παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στα μέλη της ΓΣ της «Ελληνικής Παραγωγής» διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τη διεύρυνση και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, αναγνωρίζοντας την πληθώρα των ανταγωνιστικών μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζει, προεξάρχοντος του ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους για τη μεταποιητική βιομηχανία. Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών και στις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων - Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Νίκος Παπαθανάσης είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων για να αναζητείται λύση στα προβλήματα τους, ζητώντας παράλληλα από τις επιχειρήσεις να στηρίξουν την προσπάθεια αύξησης της απασχόλησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντική αύξηση του τζίρου και κερδοφορίας για ΣΙΔΜΑ στο εννεάμηνο

Σε θετική πορεία για τρίτο τρίμηνο η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική που δεν δείχνει να ανησυχεί προς το παρόν για το τέταρτο κύμα πανδημίας καθώς δεν διαφαίνεται να επιβάλλεται νέο γενικό lockdown. Στα 197,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή των τουριστών αύξησε κατά 77,8% τον τζίρο της Δάιος Πλαστικά

Αν και ο ξενοδοχειακός κλάδος επλήγη σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού, η επανεκκίνηση των ξενοδοχείων σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη συνέβαλλε σημαντικά στην μεγέθυνση του κύκλου εργασιών της Δάιος Πλαστικά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ανοδική πορεία η ΕΛΤΟΝ με ενίσχυση των μεγεθών στο εννεάμηνο

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την πορεία της ΕΛΤΟΝ που κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2021, ενώ η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τέλος της χρονιάς.