bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ξένα funds «φλερτάρουν» ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Εταιρείες που παράγουν φθηνά και ποιοτικά γενόσημα και μπορούν να τα διαθέτουν σε πολύ υψηλότερες τιμές σε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο επενδυτικών κεφαλαίων.

Αυξήθηκε το ενδιαφέρον ξένων funds για ελληνικές εξαγωγικές φαρμακοβιομηχανίες τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη εταιρειών που ανήκουν στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), οι εξαγωγικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν με πολύ χαμηλότερο κόστος από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και εκμεταλλεύονται το άτυπο ντάμπινγκ στις τιμές των φαρμάκων, καθώς ένα φάρμακο που πωλείται στην Ελλάδα σε μία ιδιαίτερα χαμηλή τιμή μπορεί να πουληθεί σε ευρωπαϊκά κράτη ακόμη και σε τριπλάσια τιμή.

Επίσης τα ξένα funds που έχουν κατά καιρούς κτυπήσει τις πόρτες ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, γνωρίζουν την κατάσταση της χρηματοοικονομικής ασφυξίας, στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές εταιρείες εξαιτίας του καθεστώτος claw back και rebate, που έχει επιβάλλει το ελληνικό Δημόσιο από την έναρξη της κρίσης για να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων, μαζί την υψηλή φορολογία οδηγούν σε μία υπέρμετρη επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων φαρμάκου.

Τα funds που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν χαρτοφυλάκια με συμμετοχές σε ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες και οι προτάσεις τους προς τις εγχώριες εταιρείες αφορούν την μεταβίβαση πλειοψηφικών πακέτων είτε σε χαμηλές τιμές, είτε έναντι εξόφλησης των συχνά υπέρογκων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες με άμεση χρηματοδότηση. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι αρχικές επαφές των απεσταλμένων των funds γίνονται σε συνεργασία και με τις τράπεζες ή εν γνώσει τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες εξειδικεύονται στα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας πανευρωπαϊκά, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει καταστεί δυνατό να κερδίσουν μεγάλα μερίδια αγοράς, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν τα επώνυμα -και πολύ ακριβότερα...- φάρμακα των φαρμακευτικών κολοσσών. Εάν μέσα στα επόμενα χρόνια υπάρξουν πωλήσεις σημαντικών ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε ξένους επενδυτές, θα πρέπει να συνοδεύονται πέρα από την χρηματοοικονομική εξυγίανση με εισαγωγή νέων τεχνολογιών και κυρίως με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D), δραστηριότητα που μέσα στην περίοδο της κρίσης υποχώρησε δραματικά.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας. Η συνολική επίδρασή της στο ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά σήμερα τα 2,8 δις. ευρώ. Για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ. Η φαρμακοβιομηχανία δίνει απευθείας δουλειά σε περισσότερους από 10.000 Έλληνες, ενώ η συνολική της επίδρασή της στην απασχόληση ξεπερνάει τις 53.100 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 355 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν επίπεδο τη χώρα στον κλάδο του φαρμάκου οι επενδύσεις της DEMO

Η φαρμακευτική εταιρεία με την κατασκευή παραγωγικού hub στην Τρίπολη θα δημιουργήσει περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και θα μπορεί να καλύψει το 30% της ζήτησης της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% σε ογκολογικά φάρμακα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμική «επιστροφή« της Famar με νέους μετόχους και σχέδιο ανάπτυξης

Η ιστορική βιομηχανία φαρμάκων επιδιώκει νέο ξεκίνημα. Πέρασε από χίλια κύματα αλλά κατάφερε να διασωθεί. Ομολογιακό δάνειο 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και βελτιωμένη κερδοφορία το 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέες επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ και άνοιγμα στα Βαλκάνια προχωρά η ΒΙΑΝΕΞ

Ενίσχυση των μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα και επέκταση στα Βαλκάνια περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας. Τι δήλωσε ο διευθ. σύμβουλος του ομίλου Δ. Γιανακόπουλος για τις νέες εγκαταστάσεις στο Γέρακα.