ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
demo-farmako
Φώτο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Demo Δημήτρης Δέμος

Αλλάζουν επίπεδο τη χώρα στον κλάδο του φαρμάκου οι επενδύσεις της DEMO

Η φαρμακευτική εταιρεία με την κατασκευή παραγωγικού hub στην Τρίπολη θα δημιουργήσει περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και θα μπορεί να καλύψει το 30% της ζήτησης της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% σε ογκολογικά φάρμακα.

Οι σημερινές ελλείψεις φαρμάκων σε διεθνές επίπεδο καταδεικνύουν εμφατικά τη σημαντική ανάγκη για την ύπαρξη ισχυρής ενδοκοινοτικής παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, και την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προμήθεια πρώτων υλών από την Ινδία και την Κίνα. 

Η DEMO απαντά έμπρακτα στην ανάγκη, με την κατασκευή παραγωγικού hub στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης για την παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για τη διασφάλιση της επάρκειας της Ευρώπης σε φάρμακα. 

Το έργο της DEMO στην Τρίπολη υλοποιείται στο πλαίσιο του του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου ύψους € 356 εκατ. της εταιρείας που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027. Πιο συγκεκριμένα, το παραγωγικό campus εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000τ.μ. κι επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων, περιλαμβάνει και τέσσερεις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατομμυρίων τεμαχίων. 

Σε πλήρη λειτουργία, οι νέες μονάδες στην Τρίπολη αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να καλύψουν με τη δυναμική τους το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα, προάγοντας την Ελλάδα σε φαρμακευτικό hub της Ευρώπης.

Έτσι, η φαρμακοβιομηχανία DEMO, όντας η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει παραγωγή πρώτης ύλης στην Ελλάδα, συμβάλλει άμεσα στο στόχο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής της Ευρώπης για αναβάθμιση και επαναπατρισμό της παραγωγής πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παράλληλα, οι επενδύσεις της εταιρείας στο σύνολο τους αποδεικνύουν πως η DEMO προσφέρει προστιθέμενη αξία στη παραγωγική βάση της Ευρώπης συνεισφέροντας στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, υποστηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την βιωσιμότητα και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλής ποιότητας.

«Είμαστε περήφανοι για το σπουδαίο έργο που υλοποιούμε στην Τρίπολη, του οποίου η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, καθώς αναβαθμίζει την Τρίπολη σε hub φαρμάκων της Ευρώπης και συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην αυτάρκεια και επάρκεια Ελλάδας και Ευρώπης σε φάρμακα. Σε μία εποχή που οι υγειονομικές κρίσεις αναδεικνύουν τη σημασία ύπαρξης παραγωγικής αυτάρκειας για τη διασφάλιση κάλυψης των αναγκών σε φάρμακα, στη DEMO επενδύουμε με διορατικότητα, δημιουργώντας παραγωγικές υποδομές που θωρακίζουν Ελλάδα και Ευρώπη», δήλωσε ο κος Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO

Το  επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατ. ευρώ της DEMO αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% του συνόλου των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο επενδύσεων, διάρκειας έξι ετών, ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, καθώς αναμένεται να αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά € 1,13 δις και να δημιουργήσει περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 800 έμμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος κατά την κατασκευή και 3.700 κατά τη λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Επιπλέον, το εν λόγω πλάνο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και να της επιτρέψει να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη δυναμική των εξαγωγών της χώρας. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, αναπτύσσοντας περίπου 170 νοσοκομειακά προϊόντα, που θα της δώσουν τη δυνατότητα ως το 2027 να καλύψει μέχρι και το 20% των νοσοκομειακών αναγκών σε όλη την Ευρώπη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

demo-farmako
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη επένδυση της DEMO στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία φαρμάκων

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί μέρος του συνολικού Επενδυτικού Πλάνου 2021-2027 της DEMO, συνολικού ύψους 356 εκ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλασιασμό πωλήσων την επόμενη πενταετία προβλέπει η Lavipharm

Νέες επενδύσεις στην Παιανία για αύξηση της παραγωγής στα διαδερμικά φάρμακα. Επέκταση με το Catapresan σε άλλες 10 χώρες. Τα πρώτα μηνύματα από τη διάθεση της θεραπευτικής κάνναβης. Μέρισμα μετά από 18 χρόνια.