ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΒΙΑΝΕΞ

Σε νέες επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ και άνοιγμα στα Βαλκάνια προχωρά η ΒΙΑΝΕΞ

Ενίσχυση των μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα και επέκταση στα Βαλκάνια περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας. Τι δήλωσε ο διευθ. σύμβουλος του ομίλου Δ. Γιανακόπουλος για τις νέες εγκαταστάσεις στο Γέρακα.

Επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ μέσα στη διετία με ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων του ομίλου στην Ελλάδα, δημιουργία κέντρου έρευνας και τεχνολογίας στην Πάτρα αλλά και άνοιγμα στα Βαλκάνια ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ στο Γέρακα Αττικής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γιαννακόπουλος,

Σ’ αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα 10 εκατ. ευρώ που απαιτήθηκαν για την εξαγορά και την αναμόρφωση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf στο Γέρακα, όπου πλέον έχει γίνει το κέντρο των επιχειρήσεων της θυγατρικής ΒΙΑΝ, η οποία συνεργάζεται με 5.700 φαρμακεία σ’ όλη την Ελλάδα, ενώ μεταφέρθηκε και μεγάλο τμήμα των αποθηκευτικών χώρων του ομίλου.

Ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι δρομολογείται νέα επένδυση 4 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία νέας γραμμής για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές.

Επίσης, στους στόχους του ομίλου είναι η αναβάθμιση στείρων χώρων και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογείται μεγάλη επένδυση στην Πάτρα αξίας 10 εκατ. ευρώ, μέσω της δημιουργίας Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη, για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. Επιπλέον, η ΒΙΑΝΕΞ  προχωρά την επέκτασή της στα Βαλκάνια με τη δημιουργία δικτύου πωλήσεων αρχικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι η εταιρεία ακόμα και μέσα στη δεκαετή δημοσιονομική κρίση ποτέ δε σκέφτηκε να φύγει από την Ελλάδα και να επενδύσει σε πιο «φθηνές» χώρες, τονίζοντας ότι συνεχίζει να επενδύει παραγωγικά στην Ελλάδα όπου απασχολεί πλέον 1.316 εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη, εκ των οποίων το 43% είναι γυναίκες και το 57% άντρες.

Οι νέες εγκαταστάσεις στο Γέρακα

Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν αποθήκες με συνολικό εμβαδόν περίπου 9.000 τ.μ., και χωρητικότητα ως και 10.000 παλέτες προϊόντων, ενώ συσκευάζονται και αποθηκεύονται περίπου 500 κωδικοί και προετοιμάζονται για διανομή σε 5.750 φαρμακεία ανά την Ελλάδα.

Εκτιμάται δε ότι ετησίως οι παραγγελίες προς το δίκτυο των φαρμακείων θα αγγίζουν τις 60.000. Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν επιπλέον και Τμήμα Επικόλλησης ετικετών ΕΟΦ με πέντε γραμμές ετικετοκόλλησης, εκπαιδευτικούς χώρους και αρκετούς βοηθητικούς χώρους, αλλά και άνετα, νέα γραφεία και εξωτερικούς κήπους, προσφέροντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον στους 225 εργαζομένους τους.

Οι νέες εγκαταστάσεις, αφού εκσυγχρονίστηκαν με νέα ψηφιακά συστήματα, αποτελούν κατά ένα μέρος τους επέκταση του Εργοστασίου Α της ΒΙΑΝΕΞ. Επίσης, η ΒΙΑΝ αποκτά μια σύγχρονη έδρα. Η θυγατρική της ΒΙΑΝΕΞ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο του φαρμακείου, με κύκλο εργασιών που το 2021 έφτασε τα 96 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εξαπλασιάσει τις πωλήσεις της τα τελευταία δέκα χρόνια. Η ΒΙΑΝ διαχειρίζεται ηγετικά brands αυτοφροντίδας και διαθέτει ένα σημαντικό portfolio ώριμων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Μιλώντας για τις νέες εγκαταστάσεις στο Γέρακα, ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι δημιουργήθηκαν σε ένα κτήριο – ορόσημο με μεγάλη ιστορία σε μια έκταση 37 στρεμμάτων, τονίζοντας: «Η επένδυση, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, έγινε μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με πολλά εμπόδια και αβεβαιότητες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για το διάστημα 2021- 2022, που “έτρεξε” η συγκεκριμένη επένδυση, το clawback και rebate σε επίπεδο Ομίλου, αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ πληρώνει πολύ μεγάλο τίμημα σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές. Παρά τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις και τα εμπόδια, η οικογένεια Γιαννακόπουλου και η ΒΙΑΝΕΞ, επενδύουμε στην Ελλάδα. Οι εταιρείες μας δεν έφυγαν ποτέ για να πάνε σε φορολογικούς παραδείσους. Επιμένουμε να στηρίζουμε το ελληνικό επιχειρείν, την ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας. Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο ολοκληρωμένο project του επενδυτικού μας προγράμματος, ενώ σύντομα θα έχουμε νεότερα, για την πρόοδο των επόμενων έργων μας. Γιατί η ΒΙΑΝΕΞ θέλει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα και να κάνει τους Έλληνες υπερήφανους!».

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πραγματοποίησε χαιρετισμό προς τους καλεσμένους και σημείωσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ από απεριόριστο σεβασμό στην οικογένεια Γιαννακοπούλου, συνολικά για όσα έχει προσφέρει στην ελληνική οικονομία. Ως κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ως μια σημαντική συνιστώσα για την πρόοδο της χώρας μας. Δεσμευόμαστε ότι θε συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να δημιουργούμε ένα περιβάλλον που θα βοηθά την άνθιση των επενδύσεων».

Ο κ. Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, απηύθυνε επίσης σύντομο χαιρετισμό όπου και ανέφερε: «Η ΒΙΑΝΕΞ μας έχει «συνηθίσει» σε επενδύσεις που δίνουν ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας. Έχει προσφέρει πολλά στο μεγάλο έργο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμβάλλοντας παράλληλα στη σημαντική ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος κατ των αναγκών στην ακριτική Ελλάδα. Επίσης, όταν στην Ευρώπη η συζήτηση αφορά την παραγωγή και τα μεγέθη της, χαίρομαι που ελληνικές εταιρείες, όπως η ΒΙΑΝΕΞ, αξιοποιούν το επενδυτικό clawback και διευρύνουν την παρουσία τους στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον ορθολογισμό του clawback, γιατί τελικά όλα γίνονται για το καλό των Ελλήνων ασθενών».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., σημείωσε: «Η επένδυση αυτή αφορά τη διακίνηση και τα logistics κυρίως. Γιατί τελευταία είχαμε αύξηση στα προϊόντα μας και η ανάγκη της διανομής ήταν μεγάλη. Μπορούσαμε να κάνουμε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη, όμως επιλέξαμε να έχουμε στρατηγική αυτονομία στη διανομή, έτσι ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από τρίτους, να μπορούμε να διασφαλίζουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και τέλος να διατηρούμε την πελατοκεντρική μας προσέγγιση. Επιπλέον, το επενδυτικό clawback μας έδωσε ώθηση και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρχουν και πιο ευνοϊκοί όροι για όσες εταιρείες επιλέγουν να επενδύουν στην Αττική».

Επίσης, ο κ. Παναγούλιας τόνισε ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την τεράστια ανάγκη της Ευρώπης να έχει δική της παραγωγή και να μην εξαρτάται από την Κίνα.

Χρονιά – ρεκόρ το 2021 για τον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ

Η καλύτερη χρήση στην 95χρονη ιστορία της ήταν για τη ΒΙΑΝΕΞ το 2021, όπου πέτυχε κύκλο εργασιών 405,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 34,9 εκατ. ευρώ έναντι του 2020, που μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο 9,4%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών που έχει κάνει φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας, που καθιστά τη ΒΙΑΝΕΞ leader σε έναν κλάδο που αποτελεί περίπου το 3,3% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας.

Για το 2022 η εκτίμηση είναι ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 440 εκατ. ευρώ, παίρνοντας ισχυρή ώθηση τόσο από τις νέες εγκαταστάσεις στο Γέρακα, όσο και από το ισχυρό momentum που έχει η θυγατρική ΒΙΑΝ που «τρέχει» με ισχυρότατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η ΒΙΑΝΕΞ έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της, γεγονός που την καθιστά μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων της Ελλάδας έχοντας σε κυκλοφορία προϊόντα σε τριανταπέντε χώρες στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Κύπρο), στη Μέση Ανατολή (Ιορδανία, Σ. Αραβία), στην Αφρική (Τυνησία, Σουδάν, Νότια Αφρική, Ακτή Ελεφαντοστού) και στην Ασία (Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμική «επιστροφή« της Famar με νέους μετόχους και σχέδιο ανάπτυξης

Η ιστορική βιομηχανία φαρμάκων επιδιώκει νέο ξεκίνημα. Πέρασε από χίλια κύματα αλλά κατάφερε να διασωθεί. Ομολογιακό δάνειο 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και βελτιωμένη κερδοφορία το 2021.
cyber attack-cyber security
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγοράζει την Encode η Obrela και γίνεται κυρίαρχη στην κυβερνοασφάλεια

Η συμφωνία δημιουργεί ένα νέο δυναμικό σχήμα με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση, ενοποιημένο κύκλο εργασιών 18 εκατ. ευρώ, φυσική παρουσία σε πέντε χώρες, εξειδικευμένο δυναμικό 180 ατόμων καθώς και διευρυμένο διεθνές πελατολόγιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί εξαγόρασε την Engie Hellas το fund που δημιούργησε ο Ν. Καραμούζης

Την ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου εξαγόρασε το fund SMERemediumCap. Διαπιστώνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου facility management που έχει τζίρο 1,3 δισ. ευρώ αλλά παραμένει κατακερματισμένος.
deal-ependyseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι εννέα επενδύσεις από το fund Elikonos 2: Ποιες εταιρείες πήραν κεφάλαια

Οι πέντε επενδύσεις αφορούν εταιρείες τροφίμων και γλυκών, μία είναι εταιρεία συσκευασίας, δύο εταιρείες τεχνολογίας και μία καλλυντικών. Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR, είναι επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 85 εκατ. ευρώ.