ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΛΙΝΟΙΛ: Σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών αλλά αύξηση της κερδοφορίας

Αυξημένη κερδοφορία παρουσίασε ο όμιλος ΕΛΙΝΟΙΛ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 παρά το γεγονός ότι το τρίτο κύμα πανδημίας περιόρισε σημαντικά τις μετακινήσεις και τις πωλήσεις.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων που υπήρξε με το τρίτο κύμα πανδημίας φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα του ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ όπου ο κύκλος εργασιών μειώθηκε σημαντικά ωστόσο αυξήθηκε η κερδοφορία του ομίλου με τις θυγατρικές εταιρείες να παρουσιάζουν βελτιωμένα αποτελέσματα, πλήν της ελιν Τεχνικής που επηρεάστηκε από την ανατίμηση υλικών των έργων που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. ανήλθε κατά το α’ εξάμηνο του 2021, σε 681,42 εκατ. ευρώ έναντι 825,37 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2020, καταγράφοντας μείωση 21,15%.

Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 21,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,9 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2020 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 7,67 εκατ. ευρώ έναντι 6,54 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 14,7%. Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το α’ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε κέρδη 1,77 εκατ. ευρώ έναντι 0,56 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2020, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη 1,27 εκατ. ευρώ έναντι 0,20 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου περσινού διαστήματος. 

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., κατά το α’ εξάμηνο του 2021 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 6,81 εκατ. ευρώ έναντι 5,57 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 1,89 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά από φόρους σε κέρδη 1,36 εκατ. ευρώ έναντι 0,28 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου διαστήματος του 2020.

Επίσης, η ελίν Σταθμοί και η ελίν Ναυτική παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα, ενώ αντίθετα τα λειτουργικά αποτελέσματα της ελίν Τεχνικής έχουν επηρεαστεί αρνητικά λόγω ανατίμησης υλικών των έργων της που είναι σε εξέλιξη. Η συνδεδεμένη με την ΕΛΙΝΟΙΛ ελίν Verd συνεισέφερε θετικά στα αποτελέσματα του Ομίλου.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το τρίτο κύμα της πανδημίας με τον σημαντικό περιορισμό των μετακινήσεων που επέβαλλε, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που διαμόρφωσε την πορεία της αγοράς στο α΄ εξάμηνο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι συνολικές πωλήσεις υγρών καυσίμων υποχώρησαν στο -7% το 2020. Αντίθετα με ό,τι συνέβη στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας και κυρίως στο πρώτο, τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, όπου οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης και λόγω των ιστορικά χαμηλών τιμών, κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καλύπτοντας εν μέρει τις σημαντικές μειώσεις στις βενζίνες και το πετρέλαιο κίνησης, στο α΄ τρίμηνο του 2021, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκαν πολύ πτωτικά και παρέσυραν την αγορά σε μια περαιτέρω μείωση της τάξης του -18%. Η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων από τις περισσότερες χώρες, και τα κλειστά σύνορα οδήγησαν τις πωλήσεις στο Διεθνές Εμπόριο στο -38%.

Η ελίν, με τη λειτουργία των 574 πρατηρίων της, έκλεισε αυτό το εξάμηνο με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, ενώ στρατηγικός στόχος της ήταν η ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά των συμβατικών καυσίμων, στόχος που επιτεύχθηκε με το λανσάρισμα της νέας σειράς διαφοροποιημένων προϊόντων “CRYSTAL NEXT”. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός, μετά την είσοδο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω της “BLUE FUEL” που δημιουργήθηκε για την είσοδο του ομίλου στην αγορά LNG και CNG, αλλά και την είσοδό της στην ηλεκτροκίνηση, με ένα τριετές επενδυτικό πλάνο τοποθέτησης ταχυφορτιστών στο δίκτυο πρατηρίων της, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ

Τέλος, στο α΄ εξάμηνο πρωταρχικό στόχο της εταιρίας αποτέλεσε η διατήρηση της υγειονομικής πολιτικής, με στόχο την ασφάλεια των ανθρώπων της. Ο όμιλος ανταποκρινόμενος στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες που προέκυψαν, κυρίως στο α΄ τρίμηνο για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος, εφάρμοσε ένα σημαντικό πρόγραμμα με αυστηρότατα πρωτόκολλα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της πανδημίας στον όμιλο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., Γιάννης Αληγιζάκης, επεσήμανε ότι «κατά το α΄ εξάμηνο του 2021, η ΕΛΙΝΟΙΛ ακολούθησε μια συγκρατημένη επενδυτική πολιτική, με αυστηρή διαχείριση των γενικών εξόδων, και σε συνδυασμό με μια αυστηρή πιστωτική πολιτική, η οποία της επέτρεψε τη μείωση των τόκων, πέτυχε να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα.  Η θετική συνεισφορά στην κερδοφορία από την αποτίμηση των αποθεμάτων, τα πολύ θετικά αποτελέσματα στο Διεθνές Εμπόριο και η καλή πορεία των Στερεών Καυσιμων, καθώς και η μείωση των εξόδων επέτρεψαν στην ΕΛΙΝΟΙΛ να κλείσει το α’ εξάμηνο με ένα εξαιρετικά θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα βελτιωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Ταυτόχρονα, στρατηγικό στόχο στο α΄ εξάμηνο αποτέλεσε η ενδυνάμωση της θέσης της εταιρίας στην αγορά των συμβατικών καυσίμων, ενώ συγχρόνως η ΕΛΙΝΟΙΛ προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς τον ενεργειακό μετασχηματισμό της. Παραμένουμε αισιόδοξοι για το επόμενο εξάμηνο, διαβλέποντας ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για την ελίν, με την τροχιά τους επόμενους μήνες να συναρτάται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που επηρεάζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και τη ζήτηση καυσίμων».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΙΝΟΙΛ: Αύξηση του τζίρου στα 1,5 δισ. ευρώ, πτώση της κερδοφορίας

Όπως ανέφερε η εταιρεία, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 αποτυπώνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των πωλήσεων στις τουριστικές περιοχές και στις μαρίνες και τη συνεχή αύξηση των πωλήσεων. Πλήγμα στην κερδοφορία της από την μεγάλη ρευστότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχυμένη κατά 24% η κερδοφορία της ΕΛΙΝΟΙΛ παρά την πτώση του τζίρου

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μεγέθη του 2021 θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2020. Η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ εκτιμά πως η αγορά θα επανέλθει μετά το τέλος του α' τριμήνου 2022 σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.